Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sedan Ewa Andersson blev pensionär ägnar hon sig åt att leka på heltid, med sina dockmöbler och hus.Sedan Ewa Andersson blev pensionär ägnar hon sig åt att leka på heltid, med sina dockmöbler och hus.Sedan Ewa Andersson blev pensionär ägnar hon sig åt att leka på heltid, med sina dockmöbler och hus.
1 AV 2
✓ Bygger själv ✓ Tipsen om man vill börja
2 AV 2
Sedan Ewa Andersson blev pensionär ägnar hon sig åt att leka på heltid, med sina dockmöbler och hus.
Foto: Privat / Instagram.com/ewasdockhus

Ewa gör makalösa hus i miniatyr till trädgården

Att gå i pension var jobbigt och när pandemin slog till blev tillvaron knappast roligare för Ewa Andersson. Tills hon började pyssla med dockmöbler. 

I dag har Ewa en hel stugby i sin trädgård och har byggt såväl hus som möbler själv. 

– På senaste har jag gått in för designmöbler. Det är lite roligt. Jag har gjort Lamino-stolar och någon Bruno Mathsson-stol. 

Med fem barn har Ewa Andersson alltid haft ett hektiskt liv. Men när hon gick i pension för fyra år sedan och coronaviruset strax därefter spreds över världen blev det lite för lugnt för Ewa. Hon dammade av det gamla dockhuset som hon en gång hade pysslat med och började göra små möbler till det. 

I dag har hon fem stora dockskåp inomhus och för två år sedan tog ”Paradisviken” form. Kring dammen i trädgården, som Ewa själv anlade för 30 år sedan, står i dag fyra miniatyrhus i olika stilar. 

– Folk är tokiga i dockhus och miniatyrer över huvudtaget! Men det är inte många som har som stugbyn jag har. Det ser man inte.

EWA ANDERSSON

Ålder: 68.

Bor: I Karstorp utanför Norrköping.

Familj: Make och fem barn i åldrarna 25–49 år, plus barnbarn.

Gör: Pensionär, leker med dockhus på heltid. Är utbildad florist och har tidigare jobbat i blomaffär, samt som personlig assistent och meteorologassistent på SMHI. 

Instagram: @ewasdockhus

Det röda huset står utomhus året om.Det röda huset står utomhus året om.Det röda huset står utomhus året om.
Det röda huset står utomhus året om. Foto: Privat / instagram.com/ewasdockhus
Drömläge med strandtomt!Drömläge med strandtomt!Drömläge med strandtomt!
Drömläge med strandtomt! Foto: Privat / instagram.com/ewasdockhus
Nyaste bygget i ”Paradisviken”.Nyaste bygget i ”Paradisviken”.Nyaste bygget i ”Paradisviken”.
Nyaste bygget i ”Paradisviken”. Foto: Privat / Instagram.com/ewasdockhus

När LEVA&BO når Ewa har hon nyligen byggt klart ett orangeri till sin senaste villa – en miniatyrkopia av ”Villa Storsjö” från Trivselhus. Villan tog henne 3–4 veckor att göra.

– Växthuset ska vi inte tala om. Det var lite för pilligt. Nu håller jag på med en kamin som ska vara där inne, som ska lysa.

Gör egna dockmöbler och hus i verkstaden

Det Ewa kan om att bygga och snickra har hon lärt sig av en snickare som hjälpte till med Ewas och makens eget hus och lekstugan i trädgården. I dag är figursågen och hålplåt i aluminium hennes bästa vänner i verkstaden. Den senaste villan byggde hon i plywood. 

– Sedan limmade jag på lister, då blir det som liggande trävirke och sedan målade jag med träbets som kan vara ute. Sedan satte jag dit fönsterbleck i plast och skar ut fönster i plexiglas. 

Solpanelerna på taket är även de tillverkade av plexiglas, som Ewa först målat med silverpenna och därefter sprayat svart.

Solstolarna är som många andra möbler gjorda av hålplåt i aluminium som är tåligt och lätt att forma.Solstolarna är som många andra möbler gjorda av hålplåt i aluminium som är tåligt och lätt att forma.Solstolarna är som många andra möbler gjorda av hålplåt i aluminium som är tåligt och lätt att forma.
Solstolarna är som många andra möbler gjorda av hålplåt i aluminium som är tåligt och lätt att forma. Foto: Privat / instagram.com/ewasdockhus
Den röda stugan med tillhörande bastubrygga var Ewas första hus.Den röda stugan med tillhörande bastubrygga var Ewas första hus.Den röda stugan med tillhörande bastubrygga var Ewas första hus.
Den röda stugan med tillhörande bastubrygga var Ewas första hus. Foto: Privat / instagram.com/ewasdockhus
Många vill komma och titta på Ewas skapelser, men själv tycker hon inte att det hon gör är särskilt märkvärdigt.Många vill komma och titta på Ewas skapelser, men själv tycker hon inte att det hon gör är särskilt märkvärdigt.Många vill komma och titta på Ewas skapelser, men själv tycker hon inte att det hon gör är särskilt märkvärdigt.
Många vill komma och titta på Ewas skapelser, men själv tycker hon inte att det hon gör är särskilt märkvärdigt. Foto: Privat / instagram.com/ewasdockhus

Men ”Paradisviken” började med ett rött hus för två år sedan.

– Jag har alltid tänkt att det vore kul att ha ett litet hus där, vid dammen. Sedan kom min bror förbi och sa ”Har du byggt en röd stuga? Jag trodde du skulle bygga nåt tuffare”, så då byggde jag funkishuset. Egentligen är funkishus det fulaste jag vet.

Det röda huset står utomhus året om. Ewas konstruktion är rejäl med riktig takpapp och färg som klarar väder och vind. 

Snart dags för midsommarfirande i ”Paradisviken”. Frågan är om små grodorna kommer?Snart dags för midsommarfirande i ”Paradisviken”. Frågan är om små grodorna kommer?Snart dags för midsommarfirande i ”Paradisviken”. Frågan är om små grodorna kommer?
Snart dags för midsommarfirande i ”Paradisviken”. Frågan är om små grodorna kommer? Foto: Privat / instagram.com/ewasdockhus
Lamino-fåtöljen var en idé från en av Ewas följare på Instagram.Lamino-fåtöljen var en idé från en av Ewas följare på Instagram.Lamino-fåtöljen var en idé från en av Ewas följare på Instagram.
Lamino-fåtöljen var en idé från en av Ewas följare på Instagram. Foto: Privat / instagram.com/ewasdockhus

Idag består den idylliska stugbyn av fyra hus med tillhörande trädäck, pool, bastuflotte, grill och solstolar – allt handgjort av Ewa. Dessutom är husen fullt utrustade med belysning som Ewa gärna tänder på kvällen. De lyckligt lottade inneboende är ett gäng gråsuggor, myror och några spindlar.

På Instagram visar Ewa upp sina verk och hennes följare både skickar material (en följare i Umeå hade överskott av dekorplast som Ewa fick) och föreslår möbler hon borde tillverka. Till exempel Lamino-stolarna som står i ett av dockhusen inomhus.

– Det är så himla dyrt med dockmöbler, jag kan inte förstå folk som köper det. Jag gjorde en flygel själv, en sådan kan ju kosta fyra–fem tusen! Men dockhus har man väl för att kunna säga att ”det här har jag gjort själv”. Det finns ju 3D-skrivare som många använder också, men då får du ju bara en plastkopia. Vad är det för roligt då? 

Se även: Så enkelt gör du en egen svamp-lampa!