1 AV 3
Egna grönsaker. Sara Bäckmos köksträdgård är 450 kvadratmeter stor.
Foto: Maria Fors Östberg
2 AV 3
Trädgårdens rum. Höga grönsaker fungerar som avgränsare mellan trädgårdens olika rum. Sparris bildar en grön vägg sent på säsongen.
Foto: Privat
3 AV 3
Detaljer. I köksträdgården står ett staket av rostiga gamla skrotcyklar, fint och praktiskt som växtstöd.
Foto: Privat

Sara Bäckmo: ”Det viktigaste är att våga börja odla”

Författaren och journalisten Sara Bäckmo, som driver succébloggen Skillnadens trädgård, ser fram emot årets första skörd av bladgrönsaker och rädisor. Just nu planerar hon hur trädgården ska se ut senare i år. 

– Jag tycker om trädgården vid den här tiden på året, säger hon.

Danielle Deasismont

Hur ser det ut i din trädgård just nu?

– Som alltid precis i övergången till vår så är det ganska brunt och trist. Jag tycker om trädgården vid den här tiden på året. Nu syns strukturen tydligt på ett helt annat sätt än under sommar och höst när allt är uppvuxet. Så det är en bra tid att gå runt och kika och fundera över hur jag ska odla och plantera i år.

Sara Bäckmo

Ålder: 39.

Familj: Maken Philip och barnen Otto, Viggo, Alba och Loa. Hunden Kapten Kuling.

Gör: Författare, journalist och bloggare. Driver trädgårdsbloggen skillnadenstradgard.se och podcasten Två odlare emellan – Bäckmo & Wätterbäck. Har skrivit boken Skillnadens Trädgård - ett ekologiskt trädgårdsskafferi. I augusti kommer boken Skillnadens mat.

Bor: I ett 1800-talshus i byn Bökebacken söder om Växjö.

 Vilka projekt har du på gång i trädgården?

– Många! Jag älskar att göra grejer och är inte alls sådär disciplinerad att jag påbörjar en sak och avslutar den innan jag börjar på nytt. Eftersom jag odlar tillsammans med fyra barn är det lättare att göra många saker samtidigt, särskilt småbarn tröttnar lätt på att vara på ett och samma ställe för länge.

Vad ser du fram emot just nu?

– Nu längtar jag efter en allra första skörd av bladgrönsaker och rädisor. Jag har precis gjort årets varmbänk, en odlingsplats på en stor hög av varm gödsel. Där kan jag odla grönsaker mitt i vintern. I början av mars kan vi skörda rädisorna och de längtar jag alltid mycket efter.

Vad är ditt bästa tips till nybörjaren som vill börja odla ätbart?

– Det viktigaste är faktiskt att våga börja odla. Det låter kanske enkelt, men många av oss är duktiga på att planera så mycket att det till slut blir komplicerat och svårt. Gräv upp ett land och så något du gillar!

Foto: Privat

När trivs du som bäst hemma?

– Jag trivs bäst när alla är hemma och går och pysslar med sådant de gillar. Långfrukost på lördagen till Ring så spelar vi, promenad med hunden, trädgårdstid tillsammans med barnen när vi kanske eldar upp en skräphög och grillar korv.

 Vilket är ditt bästa köp?

– Huset är mitt absolut bästa köp! Vi hittade varandra när jag jobbade på Barnkanalen och var och hälsade på ett medverkande barn här i byn. Huset hade stått öde länge, läckte som ett såll och jag blev förälskad direkt. De första åren bodde jag här utan vatten och avlopp, med en husvagnstoalett i farstun.

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?

– Jag har ingen, just nu. Vårt hem är mest ett lantligt stökigt hem med mycket ärvda möbler, böcker och odlingsattiraljer överallt. Och lego, förstås. Men här och var lyser min kreativa sida igenom. Jag tycker mycket om den handritade, böljande plåten över diskbänken och kökets enkla hyllplan och skåp som jag byggt från grunden av gamla sädesbingar från husets övervåning.

Vad blir ditt nästa hemmaprojekt?

– Efter att husrenoveringen varit vilande i drygt åtta år så hoppas vi att 2017 blir året då vi börjar erövra huset igen. Hela övervåningen, som just nu mest är en förvaringsyta och med flera rum helt oinredda, ska göras om och alla barnen ska få fina rum. Det ser jag mycket fram emot.

LÄS MER: Viktorias magiska trädgård – med flera rum

LÄS MER: Bokashi – så enkelt gör du ditt matavfall till jord