Jürgen och Björn-Åke är två av alla vi får följa i Kanal 5:s nya program ”Paradiset Iris”. I deras trädgård har de över 80 sorters rosor.
Jürgen och Björn-Åke är två av alla vi får följa i Kanal 5:s nya program ”Paradiset Iris”. I deras trädgård har de över 80 sorters rosor. Foto: Margareta Bloom Sandebaeck

De bor på kolonilotten: ”Det här är vårt paradis”

Iris är ett ett av Sveriges populäraste koloniområden.

Nu startar tv-programmet om ett gäng vanliga svenskar som lever sin dröm i kolonin, ”Paradiset Iris” på Kanal 5.

Paret Jürgen och Björn-Åke är två av dem som bosätter sig på kolonilotten hela sommaren.

– Det är verkligen vårt paradis, säger de.

Många svenskar drömmer om sin egen lilla stuga där man kan odla grönsaker, koppla av och komma bort från vardagen. I Bromma, Stockholm, ligger ett av Sveriges största och äldsta koloniområden som är mångas dröm – koloniområdet Iris. Paradiset Iris, som det kallas, är också ett av de populäraste koloniområdena i landet. Till det här åtråvärda sommarparadiset köar människor i 20 år för att få köpa en stuga.

Björn-Åke behövde bara stå i kö i två år – men det var i början av 1980-talet. I 36 år har han ägt sin kolonistuga, och Jürgen har varit en del av det sedan 1998.

Bor på kolonilotten från april till september

I slutet av april flyttar paret Jürgen och Björn-Åke från lägenheten i Gamla stan till stugan i Paradiset Iris och stannar där till början av september när kvällarna börjar bli för mörka.

– Vi längtar alltid väldigt mycket och känslan blir bara starkare ju längre vintern varar, säger Jürgen.

Björn-Åke och Jürgen är två av de vi får lära känna i ”Paradiset Iris”. Här stortrivs de. Stugan är på bara 26 kvadratmeter, men de är utomhus nästan hela tiden. I trädgården har de ett växthus, så om det regnar sitter de där och äter.

– Folk kan säga ”det är så dåligt väder i sommar”. Är det? säger vi. Vi upplever det fantastiskt. Solen är alltid framme några ögonblick och då går man ut direkt och är där i trädgården, säger Jürgen.

”Man ska kunna ha lite meditativ stämning”

Trädgården är ingen liten plätt, som de flesta tänker sig en kolonilott. Björn-Åke och Jürgens trädgård är 400 kvadratmeter stor. Det finns gott om plats till Björn-Åkes över 80 sorters rosor som han noggrant sköter om. Jürgen rör inte rosorna.

– Jag har lite andra idéer. Jag för nog in mer grönt i trädgården. Jag gillar gräs och jag har gjort en liten japansk damm och vill att man ska kunna koppla av. Man ska kunna ha lite meditativ stämning, säger Jürgen.

På koloniområdet har de lärt känna några trevliga personer som de hejar på och umgås med. Ibland har de fester ihop och på lördagar bakar Björn-Åke en kaka med ingredienser han tar från trädgården.

Här är gänget vi får följa i ”Paradiset Iris” på Kanal 5. Foto: Margareta Bloom Sandebaeck

Hoppas att programmet blir en mysfaktor

I ”Paradiset Iris” får vi förutom Björn-Åke och Jürgen även träffa Micke ”Elvis” Rydberg som är ordningsman på kolonoimrådet och går med måttband och kontrollerar längden på de boendes häckar. Det får inte se för vildvuxet ut, här ska man kunna titta in i trädgårdarna.

Floristen Nicklas älskar träd och har skapat olika rum i trädgården. Anette fungerar lite som områdets vaktmästare och hjälper till när det behövs. ”Jag älskar att vara här!” säger hon. Vi träffar också Therese som odlar en egen köksträdgård och har åttaårigt växelbruk och lever för ekologisk odling. Och så finns Bosse som ordnar korsfest i en korsning varje fredag klockan fem. Han tycker att kolonilivet handlar både om att odla och att ha roligt.

De och några fler får vi följa på måndagar klockan 21.00 i Kanal 5 och Dplay. Första avsnittet sänds 7 oktober.

– Jag hoppas att programmet blir en mysfaktor när man sitter hemma på hösten och nästan längtar till nästa sommar, säger Jürgen.

För att få köpa en kolonistuga i området Iris får man räkna med att stå i kö i många år. Foto: Margareta Bloom Sandebaeck

LÄS MER: Plantera vackert i krukor med växter som tål kyla 

LÄS MER: Andreas och Åsa skapade sin husdröm i fina torpet 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande