1 AV 7
Välkommen in i familjen Winbergs fina växthus.
Foto: Caroline Göransson
2 AV 7
Plats för paus. Sidobordet har ­Kerstin tillverkat av drivved. För att mjuka upp den lite råa känslan som det lätt kan bli med grånat virke och rost har familjen inrett med mjuka fårskinn, dessa från Ikea, och mycket ­växter i kruka. Liggfåtölj i rotting kommer från Ikea.
Foto: Caroline Göransson
3 AV 7
Somrigt extrarum. Kerstins och Lars-Görans vackra växthus är byggt av återvunnet material och inrett med loppisprylar och strandfynd.
Foto: Caroline Göransson
4 AV 7
Odling pågår. Små krukor ligger nonchalant på rad och signalerar att växthuset är till för rogivande trädgårdsaktiviteter. En gammal pokalkruka fyndad på loppis blir extra fin med lite grönt i.
Foto: Caroline Göransson
5 AV 7
Blommigt stilleben. Ett gammalt symaskinbord blir som ett smycke i trädgården. Ett vackert stilleben bestående av pelargoner och krukor med patina ger en romantisk och somrig känsla.
Foto: Caroline Göransson
6 AV 7
Grund av tegel. Även teglet som har använts till golv och grund är återanvänt och har ­hämtats från Kerstins ­föräldrahem.
Foto: Caroline Göransson
7 AV 7
Återbrukad dörr. Återbruk ger växthuset den rätta romantiska ­känslan. En gammal ­pardörr har fått bli entrédörr. Pelargoner i vackra krukor välkomnar även besökaren.
Foto: Caroline Göransson

Byggde drömväxthus med glas från soptipp

I Råå har en villaträdgård förvandlats till ett välkomnande extrarum. Med tid, smarta lösningar och fönster från soptippen har Kerstin och Lars-Göran byggt sin egen växthusdröm – för under 8 000 kronor.

LEVA&BO Redaktionen

I sitt förra hus hade Kerstin och Lars-Göran ett växthus. Att den nya trädgården vid huset i Råå också skulle få ett växthus bestämdes därför så snart familjen flyttat in. Att köpa ett färdigt växthus kan bli en kostsam historia. För att spara pengar och värna om miljön valde familjen därför att bygga med återbrukade material. Nästan allt byggmaterial i växt­huset har en tidigare historia, hittats ute i naturen, på tippen eller sådant som de redan hade hemma.

- Vi lever i ett masskonsumtionssamhälle och kastar saker lika snabbt som de inhandlats. Vi ville inte bidra till det, säger Kerstin och fortsätter:

- Är man snabb och på alerten kan man göra riktiga fynd. Med fantasi och lite jobb fick de gamla fönstren nytt liv och växthuset har knappt kostat oss någonting eftersom det mesta är saker vi tagit hem från skroten.

Familjen utnyttjar växthuset så gott som dagligen. De flesta middagar avnjuts här inne. När det regnar blir växthuset en perfekt plats för att fika eller läsa en bok i någon av vilstolarna och efter jobbet kan man bara sitta för en stunds avkoppling.

- Vi är väldigt nöjda och ångrar inte ett ögonblick all den tid vi lagt ner på växthuset. Det var definitivt värt besväret, konstaterar paret.

LÄS OCKSÅ: Tricksen som gör att du slipper ogräs 

Hittade på tippen

För tid har det kostat. När Lars-Göran grävde grunden var trädgården bara lervälling. Tegelstenarna i grunden kommer främst från Kerstins föräldrahem men två av stenarna är medtagna hem från en utlandsresa. De flesta fönstren är hittade på tippen, vissa lyckades Kerstin rädda i sista sekund då hon hejdade de förra ägarna från att kasta dem.

- Folk har sett väldigt förvånade ut när jag stoppat dem och bett att få ta deras skräp, säger Kerstin.

Förutom fönstren har även en hel del större krukor fått följa med hem från soptippen. Eftersom familjen inte är särskilt roade av att odla, eller framför allt att vattna, har man i stället valt att ta in ett par större citrusträd.

- Doften av citroner är underbar och väldigt avkopplande när man sitter här ute, säger Kerstin.

LÄS OCKSÅ: Bloggar du måste följa om du älskar trädgård 

Platser för olika tillfällen

Citronerna som faller av träden placeras ut på stora fat och blir vackra stilleben att titta på. Inne i växthuset är de flesta möblerna loppisfynd eller inhandlade på Ikea. Ett par fårskinn värmer skönt under kyliga kvällar och adderar dessutom en mysig och hembonad känsla. Utanför växthuset har Kerstin ställt ett gammalt ­symaskinsunderrede som förvandlats till en piedestal för vackra krukor med patina.

Kerstin ville skapa olika rum i trädgården och växt­huset fick bli ett av dessa. I trädgården finns även ett uterum där gamla hissdörrar och möbler får agera staket och dörrar. Dessa har även blivit växtstöd för vindruve­rankorna som klär in rummet.

Familjen vill sudda ut gränserna mellan inne och ute och genom de olika rummen skapa platser för olika tillfällen. Växthuset är dock huvudattraktionen i den lilla villaträdgården, och inte för en sekund ångrar Kerstin och Lars-Göran den möda de lagt ner på sitt växthus.

Text: Isabelle Olander

Foto: Caroline Göransson

 

Så bygger du växthuset

Inga exakta ritningar användes utan växt­huset byggdes utifrån tankar och idéer under konstruktionen. Virke samt lecablock och ­frigolit köptes på Byggmax. I stort sett allt övrigt byggmaterial var åter­använt.

1 Familjen började med att riva och gräva upp gamla buskar som stod på platsen. Därefter grävde de ut en grop på 5 × 3 meter med ett djup på 80 centimeter.

2 I botten lade de en fiberduk, runt kanten murade Lars-Göran med lecablock i tre rader, ­därefter murade han med det gamla teglet ytter­ligare tre lager.

3 Därefter putsades lecablocken med putsbruk.

4 I botten inne i växt­huset lades ett lager med singel. Ovanpå det lades 100 millimeter ­frigolit för att undvika kyla från marken. ­Därefter sättgrus.

5 Ovanpå sättgruset ­placerades tegelgolvet i mönster.

6 Träramen byggdes sedan upp med 70 centimeter höga reglar (90 × 45) med en bredd på 50 centimeter.

7 Takstolarna spikades ihop på marken och lyftes på plats. I varje hörn har extra stöttor spikats fast för att undvika att takstolarna ska röra på sig i sidled vid kraftig blåst, det skulle riskera att fönsterrutorna spricker.

8 Som avslutning monterades fönstren. De öppningsbara fönstren införskaffades på en ­rivningsfirma och det stora fönstret ut mot dalen räddades från en soptipp.

9 Kerstin har tillverkat spröjsen till fönstren i botten. Dörren fyndade paret på en auktion för 500 kronor.

10 Totalkostnaden för hela växthuset stannade under 8 000 kronor.

 

Hemma hos familjen Winberg: "Vi är väldigt nöjda"

Här bor: Lars-Göran, 59, ­Kerstin, 55, dottern Linn, 23, som flyttat hemifrån, sonen Martin, 20. Lejon­kaninen Tulle, 7.

Gör: Kerstin är special­pedagog i grundskolan, Lars-Göran är läkare.

Var: I samhället Råå utanför Helsingborg.

Växtzon: 1.