Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Besök av grävling i din blomstrande trädgård? Detta ska du tänka på enligt viltvårdaren.
Besök av grävling i din blomstrande trädgård? Detta ska du tänka på enligt viltvårdaren.
Besök av grävling i din blomstrande trädgård? Detta ska du tänka på enligt viltvårdaren.
1 AV 2
Råden som kan rädda din trädgård
2 AV 2
Besök av grävling i din blomstrande trädgård? Detta ska du tänka på enligt viltvårdaren.
Foto: Shutterstock

Bli av med grävlingar i trädgården – expertens tips

Gropar i din gröna gräsmatta? Spillning kring din veranda och en soptunna som välts omkull? 

Då finns det en stor risk att du fått en grävling som inneboende i din trädgård. Viltvårdaren ger sina bästa tips och råd för att förhindra att grävlingar bygger gryt – och vad du ska göra när de redan bonat in sig.

Grävlingar på framfart på din grönskande gräsmatta som lämnar små gropar efter sig? Vi har pratat med en viltvårdare om hur du enklast tacklas med de små grävande varelserna.
Under vårmånaderna så finns det även en stor risk för att det inte bara är en grävling som ränner omkring i din trädgård. 

– Grävlingarna får ungar mellan januari och mars och efter stannar ungarna cirka två månader i grytet (boet). Har ni fått in en grävling under ert hus eller er altan så ska ni försöka kartlägga vilka individer som går in och ut ur grytet. Detta för att inte en grävlingskull ska bli instängd eller separerad från grävlingshonan av misstag och ungarna eventuellt svälter ihjäl eller plågas, säger Jan Trygg, viltvårdare i Tyresö.

Gropar under staket, altan och husgrunder är tydliga tecken på besök från grävling. Foto: Shutterstock

Tecken på att du fått besök av grävlingar

Grävlingarna brukar vanligtvis göra sina grytor/grävhus vid husgrunder, under altaner och verandor. De trivs extra bra vid gamla grunder och plintgrunder är perfekta tillhåll för de små grävande liven.

– De gräver sig in till önskade gryt, boplatser, och oftast inte bara ett hål utan flera in- och ut gångar. Att ha öppna möjligheter med håligheter under exempelvis en altan eller husgrunder är ett perfekt tillhåll för grävlingen att ta skydd ifrån regn och rusk, säger Jan Trygg.

Ibland kan man vara osäker på om det är ett vildsvin eller en grävling som varit och bökat runt på ens tomt men det finns en rätt tydlig skillnad enligt Jan Trygg.

– Grävlingar gräver oftast ordentligt djupt och har gångar in till sina gryt, ibland kan vildsvinsbök misstas för att vara grävlingar, men vildsvinen bökar och grävlingar är mästerliga grävmaskiner. Båda kan dock böka runt och leta mat på snarlika sätt.

De må vara söta små varelser, men deras grävande ställer till det för den som vill ha en prunkande trädgård. Foto: Shutterstock

Så håller du grävlingarna borta

Grävlingar bygger gärna sina grytor under stenar och stubbar i skogen för att ta skydd från andra djur och från oväder. När de ska få ungar söker de sig till ställen där det finns extra bra skydd för ökad trivsel och säkerhet.

Men husgrunder och under verandor är även ett perfekt ställe att söka skydd under.

Vad är det första man ska göra om man upptäcker grävlingar?

– Försök att täppa till under hus och altaner så att de inte kommer in. Ha inte matavfall och kompostmaterial utomhus i öppna komposter. Om ni misstänker grävlingsaktivitet försök tar reda vilka individer som rör sig hos er, de är oftast kvälls- och nattaktiva.  Spana med en ficklampa, leta upp deras gångar under husgrunden, säger Jan Trygg.

Expertens bästa tips: Förebygg och bli av med grävlingar

1. Stäm av hur många grävlingar det rör sig om

– Se till att säkerställa så att det inte rör sig om en grävling med ungar, då krävs det nämligen lite andra metoder än om det bara rör sig om en grävling. Eller att ni måste vänta med avhysning tills ungarna flyttat ut.

2. Håll rent på tomten, undvik öppna komposter och överfulla fågelbord.

– Det viktigaste för att förebygga finbesöket är att hålla det rent och snyggt i trädgården. Matrester lockar till sig allt vilt, inte bara grävlingar. Om du inte vill ha besök från skogen, som förvisso kan vara trevligt att spana på när de rör sig runt på tomten. Grävlingar är allätare.

3. Täpp till husgrunder

– Täpp till med exempelvis nät eller byggnation så att man hindrar att de kommer in under husgrunder och altaner. Det gäller att du täpper till tillräckligt bra, har de börjat boa in sig blir de tjuriga och kommer fortsätta vilja hålla till i sin ockupation. Det gäller att ta till kreativa metoder för att stänga ute grävlingarna. Klä in verandan, hitta olika sätt att bygga ute djuren. Förbered och täpp till på natten då grävlingen oftast är ute och söker mat.

4. Kontakta skadedjursbekämpare eller kommunal viltvård för rådgivning om grävling med eller utan ungar blir ett problem.

– För skyddsjakt på grävling ska de vara rejält besvärande för människa eller egendom, oftast avhyses de med fredligare metoder. Jakt på grävling måste alltid annars följa årliga jakttider för respektive vilt. Är det ungar inblandat är det inte alltid så lätt. Då kan det vara läge att höra av sig till viltvårdaren för rådgivning hur man bör gå tillväga. Vi avhyser inte grävlingar om de har ungar.

5. Använd grävlingarnas goda luktsinnen emot dem

– Lukt kan i vissa lägen hjälpa till att hålla borta och skrämma iväg grävlingar och annat vilt. Ta till lukter de inte gillar, som blodmjöl eller mänskliga lukter, parfym på lite trasor, viltavskräckningsmedel eller cayennepeppar. Låt inte trasorna ligga för länge.

6. Ha koll på din soptunna

– Grävlingarna gillar att böka runt efter mat i soptunnor och komposter. Är din soptunna ofta vält kan det vara ett tecken på ett besök från en grävling. Ha därför en soptunna i säker modell som de inte kan bryta sig in i.

LÄS MER: Bli av med bladlöss – med såpvatten och andra enkla knep

LÄS MER: Bekämpa maskrosor utan giftiga medel – så gör du

LÄS MER: Trädgårdskalender: Att göra i trädgården i maj 

Se även: Så förbereder du odlingsbädden för sådd