1 av 3: Är du en fågel-djurvän som gärna hjälper dem med mat? Foto: Fotolia
2 av 3: Småfåglarna är beroende av hjälp med mat för att överleva vintern. Foto: Fotolia
3 av 3: Men man ska ge rätt sorts mat, det liksom läget kan vara helt avgörande för om de ska överleva vintern. Foto: Fotolia

Bästa tipsen att ge fåglarna mat i vinter

Är du en fågeldjurvän som gärna hjälper dem med mat?

Då gäller det att också veta vad det är småfåglarna behöver. 

Både mat och läge avgör nämligen om de ska överleva vintern.

Småfåglarna är beroende av hjälp med mat för att överleva vintern. Tack och lov är djurvännerna, och fågelvännerna i synnerhet, många. Men det räcker inte att bara ge mat. Man ska ge rätt sorts mat – det liksom läget kan vara helt avgörande för om de ska överleva vintern. 

Gör så här:

1. Placering

Foto: Fotolia

Detta är väldigt viktigt, kanske självklart för en del men faktiskt inte för alla. Maten ska vara på höjd och gärna hängas upp, helst i ett träd, så att råttor och andra skadedjur inte kommer åt den.

 

LÄS OCKSÅ: Fixa fint till fåglarna i trädgården

2. Inga buskar

Foto: Fotolia

Det är toppen om trädet inte har stora buskage i närheten/under sig, detta eftersom det ger katterna (om man har sådana i området) större chans att gömma sig och sedan attackera fåglarna.  

3. Fågelbord

Foto: Fotolia

Trots att man rekommenderar mat på höjden och gärna hängande finns det vissa fåglar som gillar att ta sin mat närmare marken. Då kan man köpa eller bygga ett fågelbord. Det kommer att locka dit koltrastar, sparvar, mesar och finkar. 

 

LÄS OCKSÅ: Mata fåglarna med stil – ur en kaffekopp

4. Fröval

Foto: Fotolia

Solrosfrön är ett bra val då de är fulla av energi. Här rekommenderas i första hand svarta solrosfrön eftersom de innehåller mer energi än de randiga. 

5. Annan mat

Foto: Vivara.se

Vad gäller blåmesen och andra småfåglar så gillar de talgbollar som är gjord av animaliskt fett. Annan bra fågelmat är talg och havreflingor.

Nötter älskas av rödhaken. Jordnötter kan innehålla aflaxotin, ett gift som bildas av mögelsvampar, så köp gärna mögelkontrollerade nötter.

 

LÄS OCKSÅ: 10 tips: Så förbereder du trädgården inför vintern

6. Dricka 

Foto: Fotolia

Vatten är livsnödvändigt. Och det gäller året runt, även under den kalla och hårda  vintern. Sätt gärna ut skålar med krossad is i.

Källa: Året Runt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!