Foto: Leif Gustafsson

Bästa husmorsknepen för trädgården

Visste du att du kan hålla mördarsniglarna borta från uteväxternas krukor genom att dra koppartejp runt krukan? Eller att trötta rosor kan piggna till med hjälp av folie?

Här är husmorstipsen som gör dig till en riktigt skicklig trädgårdsmästare.

Foto: Colourbox/Oleksandr Shevchenko

1. Slipp ogräset de kommande åren

Vem vill inte ha en snygg trädgård utan ogräs i rabatterna? Lägg ut gamla dagstidningar som ett täcke i rabatten. Lägg sedan täckbark i ett tjockt lager ovanpå. De närmaste tre åren bör du nu slippa ogräs. Tidningarna försvinner av sig själva och det är dessutom en miljövänlig metod. Om det är en varm sommar gör dessutom tidningarna att rabatten behåller fukten.
Foto: Colourbox/Alex Grichenko

2. Problem med fåglar?

Häng ut cd-skivor på balkongen, altanen, i busken eller där du har problem med fåglar. Det funkar utmärkt som fågelskrämma – skivorna blänker när de vajar i vinden och när fåglarna ser dem försvinner de garanterat och kommer inte tillbaka.
Foto: Colourbox

3. Väck trötta rosor till liv

Om rosorna i vasen börjar nicka med huvudet kan du linda lite folie runt blommans huvud, så att det stadgas upp. Skär sedan ett nytt snitt och ställ blomman i kokhett vatten. Efter ett tag är den fin igen – och ska hålla sig så ett bra tag.
Foto: Colourbox/James Hardy

4. Låt gräset växa lite till

I Sverige klipper vi ofta gräset lite för kort. Men för att undvika trista, gula gräsmattor måste du låta gräset växa lite. Justera gräsklipparen – ungefär en halv decimeter brukar vara ett bra mått. Då får gräset dessutom starka rötter som gör att de klarar tuffare tider och gräset vinner lättare mot mossan. Extra viktigt är det under soliga perioder när gräset är torrt länge.
Foto: Colourbox/Michèle Constantini

5. Tips mot jordfärgade händer

Kanske har du händer med ingrodd jord efter att ha varit ute i rabatterna. Det är lätt att bli av med det ingrodda i skinnet och under naglarna. Smörj in händerna och naglarna med tandkräm och borsta med nagelborste. Efteråt kan du tvätta händerna med vanlig tvål.
Foto: Colourbox/Jean Schweitzer

6. Slipp rådjur med vitlök

Vill du slippa djur som äter på dina växter under vintern? Blanda vitlök med vatten och vattna med brygden under sommartid. Genom att göra det blir växternas skott inte så goda för djuren och framför allt rådjur låter bli att ta dem. Det ska också fungera att blanda vatten, ammoniak och blodmjöl till en smet som du sedan placerar på trädstammar i din trädgård. Lukten från smeten gör att rådjuren tror att rovdjur har varit framme på platsen.
Foto: Colourbox

7. Sprid vacker mossa

De flesta kanske vill få bort växande mossa i trädgården, men mossa kan ju vara riktigt vackert på till exempel stenar. Använd en pensel och stryk på yoghurt på stenen, så sprider sig mossan fortare.
Foto: Colourbox/Slavica Stajic

8. Potatistips för tidigare skörd

Om du vill skörda potatisen tidigt kan du låta den gro inomhus innan du sätter den i jorden. Lägg den ljus, gärna vid ett fönster. Gör detta en och en halv månad innan det är dags att sätta potatisen.
Foto: Richard Ström

9. Stoppa mördarsniglarna från krukan

Mördarsniglar är ett stort problem i många trädgårdar. Ibland kryper de till och med ner i uteväxternas krukor. För att skydda krukorna mot mördarsniglar kan du dra koppartejp runt krukans kant. Det håller sniglarna borta.
Foto: Colourbox

10. Samplantera för att slippa ohyra

Att planera vissa växter bredvid varandra kan jaga bort ovälkomna besökare i trädgården. Plantera tagetes kring rosor, tomater och andra växter som ofta utsätts för bladlöss. Tagetes producerar nämligen ett ämne som bladlössen undviker. Lavendel, timjan, salvia och flera andra kryddörter sägs ha en skyddande effekt mot ohyra på rosor. Dessutom ska vitlök, gräslök och annan lök skydda mot bland annat morotsflugor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!