Anna och Tomas byggde växthus med Blocket-fynd och gamla fönster
Tankarna hade funnits sedan Anna och Tomas bytte fönster på bostadshuset i Lidköping.
Det dröjde dock ändå några år innan alla bitar föll på plats, och det vackra, vita växthuset tog form.
Vi befinner oss i en stor härlig villaträdgård i Lidköping i Västergötland. Här prunkar rosor, lavendel och grönsaker i långa rader. Allt är vackert och genomtänkt. Så även växthuset som numera står som ett smycke i trädgården. Inte ”utslängt” och öde på gräsmattan, utan kringgärdat av grusgångar och perennplanteringar.
Växthuset tillför verkligen något till tomten och trädgården. Tillsammans med det faluröda förrådet, lekstugan, grönsakslandet och ängen med honungsrosportalen hjälper det till att skapa en egen liten grön oas, en inre kringgärdad yta.
Anpassade växthuset efter villan och tomten
En trädgårdsarkitekt hjälpte till med placeringen och formen på grusläggningen utanför.
– Jag hade svårt att komma fram till var växthuset skulle stå. Jag ville ha hjälp att tänka och arkitekten ställde ut små miniatyrträd och hus på en ritning och vi provade oss fram. En annan viktig faktor var att vi ville sitta där på kvällen och ha kvällssol, så det avgjorde ju också placeringen, säger Anna Gunnarsson.
Anna Gunnarsson och Tomas Jakobsson
Familj: Två utflugna döttrar.
Gör: Anna jobbar som controller och Tomas är brevbärare.
Var: I villaområde i Lidköping.
Växthuset: Byggt 2015 och 15 kvm stort med 3 m i nock.
Våren 2015 drog bygget av växthuset i gång. Hösten 2015 stod det klart. Anna och hennes man Tomas Jakobsson har ritat och byggt det själva.
– Vi har byggt allt själva. Det är egen design. Fönster hade vi ju, pardörrarna hittade jag på Blocket och grunden murade vi upp. Glaset till taket köpte vi på ett glasmästeri. Vi tog egentligen bara hjälp med lite markarbete, säger Anna.
– Idéerna kom från böcker och tidningar om inredning och trädgård. Jag har ju alltid varit intresserad av trädgård. För oss var bygget även ett sätt att få ett uterum att sitta i, och själva arbetet var faktiskt också roligt. Vi hade kul ihop när vi tog reda på hur allt skulle göras, fortsätter hon.
LÄS MER: Så har Hjördis skapat harmoni i vildvuxna trädgården
Använde gamla fönster och begagnade pardörrar
Det primära syftet med växthuset var faktiskt inte att odla i det utan att kunna förlänga sommarsäsongen, sitta ”ute” från tidig vår till sen höst. Och så har det blivit. Familjen tillbringar mycket tid i det nya glashuset, de äter, fikar och umgås där. Invigningen var faktiskt en nyårsskål med massor av tända ljus!
– Det är så skönt att kunna gå in i växthuset när det blåser och är lite kyligt ute, här inne är det lugnt och varmt, säger Anna Gunnarsson och bjuder på kaffe och vetebröd.
LÄS MER: Bygg ett charmigt miniväxthus av gamla fönster
En träsoffa och inbjudande korgstolar bidrar till den avslappnade känslan. Och grönskan förstås. Det odlas både inne och utanför växthuset. Tomat- och gurkplantor slingrar sig mot taket, och chiliplantor står i krukor. På våren drar Anna upp plantor här inne, som sedan får flytta ut i trädgården. Hon har även mängder av pelargoner, men de får bo på terrassen och sedan flytta in till verandan över vintern.
Växthuset är 15 kvadratmeter stort, tre gånger fem meter och tre meter högt i nock.
– Det känns lagom. Jag hade inte velat ha det mindre. Takvinkeln är ganska spetsig vilket ger en härlig volymkänsla, säger Anna.
Väggen mot infarten till huset är inte av glas utan trä och även det är ett val familjen känner sig nöjda med.
– Dels slapp jag restaurera fler fönster, skrattar Anna. Och dels är det skönt att ha något i ryggen. Det känns tryggt och mer ombonat.
Annas bästa tips:
LÄS MER: 9 tips inför växthusköpet