Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det finns många olika sorters trägolv nplattor för uteplatsenDet finns många olika sorters trägolv nplattor för uteplatsenDet finns många olika sorters trägolv nplattor för uteplatsen
Det finns många olika sorters trägolv nplattor för uteplatsen

Skapa en härlig oas på tomten med vackert golv

Inred ute! Med ett utegolv som bas är det lätt att förhöja rumskänslan och att dela in din trädgård efter olika funktioner. Välj mellan snygga stenläggningar, vackert trä eller smarta kompositmaterial. 

Stenläggning – en snabbguide i 5 steg

1. Markera ytan som ska stensättas med nerstuckna träpinnar. Spänn snören mellan pinnarna. Försök att få snörena i samma nivå som de kommande plattorna ska hamna. Du har då en utgångspunkt att mäta ifrån.

2. Gräv bort skiktet av matjord. Fyll upp med makadam och bergkross och packa väl, gärna med en plattvibrator, en så kallad ”padda”. Ytan ska vara jämn och i samma lutning som du vill ha din färdiga stenläggning. Höjden på makdamlagret räknar du ut genom att ta den färdiga höjden på plattytan minus stenbeläggningens tjocklek minus tre centimeter för sättsandslagret.

3. När du vibrerat färdigt lägger du ut ett jämnt cirka tre centimeter tjockt lager sättsand. Kontrollera att lutningen är rätt. Jämna till ytan noga.

4. Lägg plattorna på den jämnade ytan. Undvik så långt det är möjligt att kliva i sättsanden. Jämna till alla eventuella fotspår innan du lägger dit fler plattor. Lägg en fog på cirka tre millimeter mellan varje platta. Kontrollera att beläggningens ytterkanter är raka med hjälp av dina uppspända snören.

5. När stenläggning är klar, borstas fogsand ner i mellan plattorna. Sopa bort överbliven sand, packa ytan med ”paddan” och lägg på ny fogsand tills alla fogar blir ordentligt fyllda så att din stenläggning ligger still och håller länge.

20 utegolv i olika stilar 

1. Skiffer svart, Flisby  – stilig skiffer

Skifferns har en levande, lite skrovlig, yta. I den svarta skiffern förekommer naturligt järnoxid i varierande mängd som ger lyster. Plattorna passar både på smala gångar och större ytor. 

Svart skifferplatta i stort format, 60x60 centimeter.
Tillverkare: Flisby.
Cirkapris: 799 kronor/kvadratmeter.

2. Z66 Limestone Light Grey, Bricmate – sköna skiftningar

Frostbeständig granitkeramikplatta för utomhusbruk. Fungerar utmärkt som poolsten då den är enkel att rengöra och har en smutsavvisande yta. Fin även på terrasser eller gångvägar. 

Tillverkare: Bricmate.
Cirkapris: 695 kronor/kvadratmeter.

3. Thermowood, Moelven – värmebehandlat

Värmebehandling är en teknik som kan appliceras på olika träslag, bland annat furu, ask och ek. Materialet är Svanenmärkt, formstabilt och tåligt mot röta. Det sväller och krymper inte på samma sätt som tryckimpregnerat trä. Virket blir dock lite sprödare efter värmebehandlingen och kräver underhåll en gång om året.

Tillverkare: Moelven.
Cirkapris: från 400 kronor/kvadratmeter.

4. Bradstone Wetherdale Liten Cirkel, Starka – spännande detalj

En fin cirkel, ø 240 centimeter, av stenplattor ger din trädgård en extra dimension. Finns i två storlekar och i tre olika nyanser. En cirkel kan läggas som en fristående enhet eller byggas ut till en kvadrat med hjälp av hörntillbehör. Stenarna är handtillverkade produkter och höjdskillnader kan därför förekomma.

Tillverkare: Starka.
Cirkapris: 4 171 kronor/kvadratmeter.

5. Fantasi Antik, Benders – levande intryck

Fyra olika stenstorlekar levereras på samma pall.  När de läggs bildas en spännande yta med stor variation. Det går även att få mixad färg för ytterligare effekt. Funkar för både uteplats och uppfart. Säljs endast i hela obrutna pallar om 10 kvm/pall.

Tillverkare: Benders.
Cirkapris: 259 kronor/kvadratmeter.

6. Marksten Funkis grå, Flisby – prisvärda plattor

En av marknadens största platta, 60x60 centimeter. Säljs enbart i helpall. En stor stilren platta som passar perfekt för den moderna trädgården. Finns i fyra färger och tre storlekar som kan kombineras. I betongen blandas flintasten som bidrar med lyster och ger bra styrka. Funkis är körbar för personbil.

Tillverkare: Flisby.
Cirkapris: 269 kronor/kvadratmeter.

7. Markstenskombination Drottningholm, Stenbolaget – olika stora stenar

Markstenskombinationen Drottningholm ger en slät yta med stenar i tre olika storlekar. Stenen har små distanser för att underlätta läggandet och för att skapa en naturlig fog. Drottningholm kan användas till gångar, uteplatser och infarteR. Ramar du in din yta med kantsten blir läggningen stabil och kanske till och med ännu vackrare.

Tillverkare: Mosaiken.
Cirkapris: 249 kronor/kvadratmeter.

8. Sibirisk hyvlad lärk, LärkSpecialisten – åldras vackert

Hyvlat trallvirke av sibirisk lärk ifrån Irkutsk i Sibirien Finns i många olika dimensioner (priset nedan avser 28x120 mm). Obehandlad får lärkträ med tiden en mjuk silvergrå kulör. 

Tillverkare: LärkSpecialisten.
Cirkapris: 40 kronor/lpm.

9. Kalksten röd oregelbunden Öland (3-5 bitar), Flisby – rustikt i rött

Ölandskalkstenen är en klassiker som har smyckat svenska trädgårdar i alla tider. Plattornas varmröda kulör och oregelbundna form gör din trädgård mjuk och inbjudande. Tjockleken kan variera mellan 3-6 centimeter.

Tillverkare: Flisby.
Cirkapris: 719 kronor/kvadratmeter.

10. Z quartzit grey, Bricmate – frostsäker

En frostbeständig och genomfärgad granitkeramikplatta för utomhusbruk med variationer i nyans och mönster. Stora plattor ger en lyxig känsla. Fyra olika stensorter ingår vilket ger ett naturtroget utseende.

Tillverkare: Bricmate.
Cirkapris: 695 kronor/kvadratmeter.

11. Woodlon elegance, Gop – tål solgass

Foto: JESPER ORRBECK PHOTOGRAPHY AB

Ett utegolv med träkänsla. Kärnan består av solid träkomposit och ytskiktet är tillverkat av en polymer (plast). Ytan har en naturtrogen trästruktur, tål spill och bleks inte av solen. Golvet finns med slät eller räfflad yta och i flera olika gråa och bruna nyanser.

Tillverkare: Gop.
Cirkapris: 1 129 kronor/kvadratmeter.

12. Ocala Helsten, Benders – finns i flera färger

Ett snyggt hamrat toppskikt ger ett rustikt utseende och lättskött markläggning. Helstenen kommer i storleken 21x14x5 centimeter och finns i fem färger. Skarpa kanter och den antika ytan gör att den passar lika bra i moderna som traditionella miljöer. Finns även i kvadratiskt format.

Tillverkare: Benders.
Cirkapris: 236 kronor/kvadratmeter.

13. Granithäll Stockholm, Stenbolaget – åldras vackert

Granit är ett naturmaterial där färgskiftningar och ådringar kan förekomma. Granithällar brukar bara bli vackrare med tiden. Det tunna formatet gör att varje platta inte blir så tung men ändå tillräckligt hållbar för att kunna läggas i stenmjöl. Finns även i en variant som är lämplig för uppfart, Granithäll Stockholm Körbar.

Tillverkare: Stenbolaget.
Cirkapris: 719 kronor/kvadratmeter.

14. Smågatsten Rustik, Benders – älskad klassiker

Smågatsten Rustik finns i fyra olika nyanser. Stenarna är råkilade på alla sex sidor. Kombinera gärna med singel för en lantlig känsla. Gatstenen håller i hundratals år och blir bara snyggare ju mer den används. Ett hållbart och miljövänligt val!

Tillverkare: Benders.
Cirkapris: 925 kronor/kvadratmeter.

15. Thermowood furu, Moelven – slitstarkt

Thermowood furu har värmebehandlats för att minska risken för sprickor och kupning. Den har bra motståndskraft mot röta och är Svanen-märkt. Träet har en rödbrun färg och fin lyster. Ytbehandling krävs för att skydda och bevara färgen.

Tillverkare: Moelven.
Cirkapris: 390 kronor/kvadratmeter.

16. Trall furu, Jabo – trall på pall

Trall till uteplatsen eller balkongen av skyddsimpregnerad furu. Säljs pallvis om 40 stycken plattor à 80x80 centimeter. En pall rymmer 25,6 kvm.

Tillverkare: Jabo.
Cirkapris: 5 960 kronor/pall.

17. Alassio graustein, Starka – i flera format

Stora, slitstarka och frosttåliga keramikplattor med antihalkbehandling som passar på trädgårdsgången, runt poolen, på altanen, i uterummet och till och med på garageuppfarten.

Tillverkare: Starka.
Cirkapris: 800 kronor/kvadratmeter.

18. Cumaru, Ceos – modern känsla 

Det hårda teakliknade träslaget Cumaru är väderbeständigt. Trät är torkat vid leverans och kommer inte att

röra sig så mycket. Om det oljas behåller det sin rödbruna färg, obehandlat blir det med tiden silvergrått

Tillverkare: Ceos.
Cirkapris: 800 kronor/kvadratmeter.

19. Marktegel, S:t Eriks – dansk favorit

Marktegel är inte längre så vanligt i Sverige, men i Danmark är den en ständig favorit. Ytan har en riven struktur som ger både liv och variation i läggningen. Genom att ställa stenen på högkant kan du även använda den på garageuppfarten.

Tillverkare: S:t Eriks.
Cirkapris: 775 kronor/kvadratmeter.

20. Plasttrall Runnen grå, Ikea – vädertåligt

Du kan snabbt förnya balkongen eller uteplatsen med golvplattor som klickas ihop. Se till att underlaget är hyfsat slätt och jämnt. Plattorna går att kapa och måttanpassa.

Tillverkare: Ikea.
Cirkapris: 184 kronor/kvadratmeter.

LÄS MER: Så blev orangeriet till ett drömmigt sommarställe mitt i trädgården 

LÄS MER: Nicole och Oscar byggde ett minihus av Blocketfynd