Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Dags att göra rent altanen? Vid normal smutsmängd rekommenderas att använda vanlig bortse och grönsåpa.Dags att göra rent altanen? Vid normal smutsmängd rekommenderas att använda vanlig bortse och grönsåpa.Dags att göra rent altanen? Vid normal smutsmängd rekommenderas att använda vanlig bortse och grönsåpa.
Hur du ska rengöra din altan beror på flera saker, dels vilket skick den är i och vilket trä den är byggd av. Utöver det handlar det också om hur den är behandlad och inte minst hur smutsig altanen är.Hur du ska rengöra din altan beror på flera saker, dels vilket skick den är i och vilket trä den är byggd av. Utöver det handlar det också om hur den är behandlad och inte minst hur smutsig altanen är.Hur du ska rengöra din altan beror på flera saker, dels vilket skick den är i och vilket trä den är byggd av. Utöver det handlar det också om hur den är behandlad och inte minst hur smutsig altanen är.
Det är inte särskilt svårt att rengöra altanen, men det gäller samtidigt att ha lite koll för att inte göra ett onödigt jobb.Det är inte särskilt svårt att rengöra altanen, men det gäller samtidigt att ha lite koll för att inte göra ett onödigt jobb.Det är inte särskilt svårt att rengöra altanen, men det gäller samtidigt att ha lite koll för att inte göra ett onödigt jobb.
1 AV 3
Dags att göra rent altanen? Vid normal smutsmängd rekommenderas att använda vanlig bortse och grönsåpa.
Foto: PETER ERLANDSSON
2 AV 3
Hur du ska rengöra din altan beror på flera saker, dels vilket skick den är i och vilket trä den är byggd av. Utöver det handlar det också om hur den är behandlad och inte minst hur smutsig altanen är.
Foto: CARINA OLANDER
3 AV 3
Det är inte särskilt svårt att rengöra altanen, men det gäller samtidigt att ha lite koll för att inte göra ett onödigt jobb.
Foto: Istock

Tvätta altan med såpa eller ättika – bästa tipsen för effektiv rengöring

Rengöra altan och tvätta trall och trädäck är något de flesta vill göra inför vår- och sommarsäsongen.

Såpa och ättika är två bra medel som man ofta kommer långt med och som fungerar utmärkt på de flesta trädäck. Det behövs inga avancerade rengöringsmedel för att få en altan ren.

Här tipsar vi om hur du får altanen att bli härlig att vistas på igen – och vad du ska undvika.

Att skrubba altan, balkongtrall eller veranda är kanske inte den mest spännande aktiviteten att ägna sig åt i livet, men när vårsolen börjar värma är det förstås lockande att få uteplatsen redo för vår- och sommarhäng. Då är det fräscht med en rengöring och mödan är faktiskt väl värd. Hoppar man över rengöringsproceduren riskerar nämligen smuts att sätta sig, vilket i sin tur kan leda till mikrobiell påväxt och förstört trä. Och inte särskilt trevligt är det att gå på heller.

Olika altaner kräver olika rengöring 

Det är inte särskilt svårt att rengöra altanen, men det gäller samtidigt att ha lite koll för att inte göra ett onödigt jobb eller förstöra mer än du gör nytta. Så hur gör man då, vad ska man vara försiktig med och vad rekommenderas till just din altan? Svaret får du här!

Hur du ska tvätta din träaltan beror på flera olika saker. Dels vilket skick den är i och vilket trä den är byggd av. Utöver det handlar det också om hur den är behandlad och inte minst hur smutsig altanen är. 

Hur du ska tvätta din träaltan beror på flera olika saker men avgörande brukar vara mängden smuts. Både såpa och ättika fungerar oftast bra.Hur du ska tvätta din träaltan beror på flera olika saker men avgörande brukar vara mängden smuts. Både såpa och ättika fungerar oftast bra.Hur du ska tvätta din träaltan beror på flera olika saker men avgörande brukar vara mängden smuts. Både såpa och ättika fungerar oftast bra.
Hur du ska tvätta din träaltan beror på flera olika saker men avgörande brukar vara mängden smuts. Både såpa och ättika fungerar oftast bra. Foto: Shutterstock

Tvätta trädäck med såpa

En grundläggande regel har att göra med om trallen är målad eller ej. I princip alla omålade trädäck behandlas på samma sätt. Det som avgör den eventuella skillnaden är alltsomoftast smutsmängden. 

Vid normal smutsmängd rekommenderas kort och gott att använda vanlig borste och grönsåpa. Är smutsen däremot mer ingrodd behövs hårdare tag. I stället för grönsåpa kan ett speciellt altantvättmedel komma att behövas. Det finns att köpa i de flesta byggvaruhus eller på nätet. I övrigt är arbetsgången precis den samma som tidigare – skrubba, skrubba, skrubba.  

Om trädäcket är mycket hårt ansatt finns det ännu mer kraftfulla tvättmedel att använda sig av, så kallad krafttvätt. Men detta bör dock endast användas i mycket svåra fall.

Efter att altanen är färdigtvättad, glöm inte att skölja med vatten.  

Tvätta en målad altan

På samma sätt som hos icke målade träytor så är det även här mängden smuts som avgör tillvägagångssätt och arbetsredskap. Vid normal smutsmängd används skurborste, fasadtvätt och vatten. Är smutsen ingrodd är det målartvätt som gäller. Det sliter dock mer på ytan, så var försiktig. Använd den målartvätt som rekommenderas av färgtillverkaren. Var därefter noga med att skölja med vatten. 

Är trädäcket målat med täckfärg går man tillväga precis på samma sätt som om det vore en fasad som skulle målas om. Alltså skrapa, rengör och måla.  

Rengör altanen med ättika – perfekt mot alger och smuts

Ett miljövänligt medel för att tvätta altanen och få den ren efter vinterhalvåret är ättika. Blanda några droppar diskmedel med två deciliter ättika och en liter varmt vatten. Sedan är det bara att skrubba träet. Det kommer göra underverk för altanen! Se till att inga växter får stänk av ättika på sig – det kan du undvika genom att rolla ut vätskan innan du skrubbar.

Har ditt trädäck börjat bli lite grönt på vissa ställen? Det är alger och det kan du lätt få bort med hjälp av ättika. Även mögel kan du få bort med samma blandning och metod. Ha tålamod om det är alger du försöker få bort – resultatet syns först efter ett par dagar.

Högtryckstvätten är effektiv men riskerar förstöra altanen. Om du trots allt vill använda högtrycken – sätt åtminstone på ett munstycke.Högtryckstvätten är effektiv men riskerar förstöra altanen. Om du trots allt vill använda högtrycken – sätt åtminstone på ett munstycke.Högtryckstvätten är effektiv men riskerar förstöra altanen. Om du trots allt vill använda högtrycken – sätt åtminstone på ett munstycke.
Högtryckstvätten är effektiv men riskerar förstöra altanen. Om du trots allt vill använda högtrycken – sätt åtminstone på ett munstycke. Foto: Shutterstock

Tvätta med högtryckstvätt? Nja, riskerar förstöra altanen

Vill du vara helt på den säkra sidan och inte riskera att förstöra din altan bör du faktiskt undvika högtryckssprutan – även om det kan vara ett effektivt sätt att få rent. Det räcker nämligen med att gå på lite för hårt och slitaget på träytan är ett faktum. 

Om du ändå vill försöka, så minska på trycket och spola gärna ut vatten uppblandat med såpa. Du kan också sätta på en altantvättborste.

Att olja, eller inte olja ditt nytvättade trädäck 

Efter tvätt är det läge att se över ytbehandlingen. Speciellt om din trall är oljad eller målad med täcklasyr. Då är det oftast smart att olja eller lasera på nytt. Detta för att ge extra skydd och livslängd. 

Viktigt då är att inte låta trät torka helt innan arbetet påbörjas. Ett dygn kan vara lagom vid rätt väderförhållanden. Vissa rekommenderar även att man bör slipa altanen innan, medan andra anser att det är onödigt. Här får du själv ta ställning och se till vad som behövs för just din altan. 

Tänk på att om din altan är byggd av tryckimpregnerad furu så kommer den bli mörkare av oljan.

LÄS MER: Så bygger du en egen pallkrage – steg för steg

Se även: