1 av 3: Dags att göra rent altanen? Vid normal smutsmängd rekommenderas att använda vanlig bortse och grönsåpa. Foto: Images
2 av 3: Det är inte särskilt svårt att rengöra altanen, men det gäller samtidigt att ha lite koll för att inte göra ett onödigt jobb. Foto: Shutterstock
3 av 3: Hur du ska rengöra din altan beror på flera saker, dels vilket skick den är i och vilket trä den är byggd av. Utöver det handlar det också om hur den är behandlad och inte minst hur smutsig altanen är. Foto: Istock

Så rengör du bäst din altan – och det här ska du absolut undvika

Att med jämna mellanrum tvätta träaltanen är viktigt av såväl estetiska som funktionella skäl. 

Beroende på träslag och ytbehandling finns olika rekommendationer. 

Men i grunden gäller ungefär samma rutin.

Visst är det mycket att tänka på inför sommaren. Trädgården, huset, balkongen och inte minst – rengöring av altanen! För tänk vad mycket den faktiskt har fått stått ut med under både höst, vinter och vår. 

Att skrubba verandan är kanske inte den mest spännande aktiviteten att ägna sig åt i livet, men mödan är faktiskt väl värd. Hoppar man över rengöringsproceduren riskerar nämligen smuts att sätta sig, vilket i sin tur kan leda till mikrobiell påväxt och förstört trä.

Olika altaner kräver olika rengöring 

Det är inte särskilt svårt att rengöra altanen, men det gäller samtidigt att ha lite koll för att inte göra ett onödigt jobb eller förstöra mer än du gör nytta. 

Så hur gör man då, och vad rekommenderas till just min altan? Svaret får du här!

Hur du ska tvätta din träaltan beror på flera olika saker. Dels vilket skick den är i och vilket trä den är byggd av. Utöver det handlar det också om hur den är behandlad och inte minst hur smutsig altanen är. 

LÄS MER: 8 tips – så bygger du din altan  

Hur du ska tvätta din träaltan beror på flera olika saker men avgörande brukar vara mängden smuts. Foto: Shutterstock

Tvätta trädäck som inte är målade

En grundläggande regel har att göra med om trallen är målad eller ej. 

I princip alla omålade trädäck behandlas på samma sätt. Det som avgör den eventuella skillnaden är alltsomoftast smutsmängden. 

LÄS MER: Välj rätt virke till trädäcket – tips och råd! 

Vid normal smutsmängd rekommenderas kort och gott att använda vanlig bortse och grönsåpa. Är smutsen däremot mer ingrodd behövs hårdare tag. I stället för grönsåpa kan ett speciellt altantvättmedel komma att behövas. Det finns att köpa i de flesta byggvaruhus eller på nätet. I övrigt är arbetsgången precis den samma som tidigare – skrubba, skrubba, skrubba.  

Handlar det om en smutsig enstaka fläck kan du ta lite klorin just där.

Om trädäcket är mycket hårt ansatt finns det ännu mer kraftfulla tvättmedel att använda sig av, så kallad krafttvätt. Men detta bör dock endast användas i mycket svåra fall.

Har altanen drabbats av alger eller mögel bör du även använda alg- och mögeltvätt för att få den ren.

Efter att altanen är färdigtvättad, glöm inte att skölja med vatten.  

Högtryckstvätten – så lätt förstör den altanen

Vill du vara helt på den säkra sidan och inte riskera att förstöra din altan bör du faktiskt undvika högtryckssprutan – även om det kan vara ett effektivt sätt att få rent. Det räcker att gå på lite för hårt och slitaget på ytan är ett faktum. 

Vet du med dig att du har god kontroll över högtryckstvätten och ändå är beredd att ta risken, så är ett tips att i alla fall sätta på en altantvättborste. 

Om du trots allt vill använda högtrycken – sätt åtminstone på ett munstycke. Foto: Shutterstock

Att olja, eller inte olja ditt nytvättade trädäck 

Efter tvätt är det läge att se över ytbehandlingen. Speciellt om din trall är oljad eller målad med täcklasyr. Då är det oftast smart att olja eller lasera på nytt. Detta för att ge extra skydd och livslängd. 

Viktigt då är att inte låta trät torka helt innan arbetet påbörjas. Ett dygn kan vara lagom vid rätt väderförhållanden. 

Vissa rekommenderar även att man bör slipa altanen innan, medan andra anser att det är onödigt. Här får du själv ta ställning. 

Tänk på att om din altan är byggd av tryckimpregnerad furu så kommer den bli mörkare av oljan.

Tvätta en målad träaltan 

På samma sätt som hos icke målade träytor så är det även här mängden smuts som avgör tillvägagångssätt och arbetsredskap.

Vid normal smutsmängd används skurborste, fasadtvätt och vatten. Är smutsen ingrodd är det målartvätt som gäller. Det sliter dock mer på ytan, så var försiktig. Använd den målartvätt som rekommenderas av färgtillverkaren.

Var därefter noga med att skölja med vatten. 

Är trädäcket målat med täckfärg går man tillväga precis på samma sätt som om det vore en fasad som skulle målas om. Alltså skrapa, rengör och måla.  

Få rent altanen med tapetklister

Känner du för att testa något nytt? Rengör altanen med tapetklister. Visst låter det lite märkligt, men det fungerar faktiskt. Enkelt är det också! Blanda till en mix av vatten och tapetklister och börja skrubba. 

Så varför just tapetklister då? Jo, i och med att tapetklister binder vatten så kommer det inte rinna bort lika snabbt från altanen. Och vattnet i sig löser ju smuts. 

Är trät extra smutsigt så blanda i lite kaustiksoda. Häll ut blandningen över altanen och låt ligga i någon timme. 

Att använda grönsåpa är dock mer skonsamt jämfört med tapetklister. 

LÄS MER: Så här fixar du Ernst Kirchsteigers uteplats 

LÄS MER: Bygg en giftfri altan – expertens bästa tips 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!