1 av 2: Att använda en gammal dörr som vägg för duscharmaturen blev en smart lösning. Foto: SOFI SYKFONT
2 av 2: Pernilla har försökt få till känslan av att var utomlands. Foto: SOFI SYKFONT

Pernilla och Henrik byggde ett minispa i radhusets trädgård

Att duscha under bar himmel var ett av önskemålen när familjen Enarsson i Bjärred skulle skapa en skön semesterkänsla på terrassen. En pool och en mysig loungehörna kändes också rätt. Exotiska detaljer förstärker känslan av att vara utomlands, trots att familjen inte lämnar tomten.

När Pernilla och Henrik flyttade till radhuset i Bjärred bestod trädgården på baksidan bara av en liten gräsplätt, ett trädäck, några stenbumlingar och en förskrämd rhododendronbuske. Häckar in mot grannarna skyddade platsen, men när löven föll var det fri insikt.

– Vi började med att sätta upp ett plank, vilket inte är så kul i sig, men jag tänkte att jag får försöka mjuka upp intrycket på något sätt.

Pernilla ville göra om hela baksidan till en plats där hela familjen kunde trivas och vara tillsammans–- en plats där de även kunde äta och umgås med vänner och släkt.

– Jag ville att det skulle bli en yta att hänga vid, ungefär som vi gör när vi är utomlands.

Vid duschen hänger en kimono från Indiska med några år på nacken. Snäckskalslampan är köpt på loppis. Foto: SOFI SYKFONT
En gammal dörr som blev över från renoveringen av familjens tidigare hus i Arlöv fungerar som vägg och fäste för duscharmaturen. Skärmväggen både skärmar av och blir ett effektivt insynsskydd då en handduk hängs över kanten. Skärm, småbord och snäckskalslampa är fyndade på loppis. Foto: SOFI SYKFONT
Pernilla Enarsson tycker att de har fått semesterkänsla hemma sedan de byggde sin uteplats med pool, loungedel och utomhusdusch. Foto: SOFI SYKFONT

HEMMA HOS FAMILJEN ENARSSON

Här bor: Pernilla och Henrik Enarsson med barnen Billie Mai, 8, och Dylan, 5.

Gör: Pernilla driver blomsterbutiken The Happy Greenhouse i Bjärred. Henrik jobbar på ett distributionsföretag.

Var: Bjärred.

Bor: I ett radhus med en 100 kvadratmeter stor trädgård.

Instagram: @thehappygreenhouse

Hon ville helt enkelt skapa en skön semesterstämning utan att resa någonstans, utan något specifikt resmål i tanken, mer som en fantasisemester på hemmaplan.

– Vi försökte tänka efter vad det är som skapar den där speciella känslan och vad det är vi uppskattar mest när vi är i väg.

De kom fram till att det framför allt var att kunna bada och skölja av sig, men också att och kunna laga mat och äta. Dessutom var det viktigt att där fanns en mysig loungehörna. I dag är hela baksidan ett poolområde med exotiska inslag. Familjen började med att schakta hela baksidan och gräva ut för poolen som är fyra gånger två och en halv meter. Poolen tar upp en fjärdedel av ytan, så det blir inte mycket trädgård kvar.

– Det var ändå rätt givet med en pool. Det är härligt med vatten och vi ville kunna svalka oss varma sommardagar.

Loungehörnan är ett mysigt krypin som funkar både på dagen och på kvällen. Hängstolarna kommer från Odd Living och de marockanska sittpuffarna är köpta på Blocket. Hörnsoffan har Henrik byggt av två nittiosängar. "Henrik och jag kompletterar varandra. Jag ser mer på det estetiska medan han hittar praktiska lösningar. Jag ritar, han bygger", berättar Pernilla. Foto: SOFI SYKFONT
Vid poolen har Henrik byggt ett långsmalt bord längs kortväggen. Där har Pernilla skapat ett stilleben med två rostiga metalltavlor som bakgrund. Staty från Löddeköpinge plantskola. Metalltavlor, Zef Design. Foto: SOFI SYKFONT
Pernilla älskar snäckor och på de två låga bambuborden intill duschen har hon samlat några. De flesta snäckorna är köpta på loppis, men några kommer från Pernillas butik. Foto: SOFI SYKFONT

Därefter tillkom trädäck, utomhusdusch och en loungehörna. Duschen är utrustad som en vanlig inomhusdusch med ett riktigt golv och en fin blandare.

– Jag ville att duschen också skulle kännas mysig. Det är en skön känsla att stå ute och duscha under bar himmel. Vi har löst insynsskyddet med en skärm, på den hänger man handduken så blir det som en vägg.

Om jag skulle åka till ett riktigt mysigt semesterställe, hur vill jag då att det ska vara? Sedan har jag försökt skapa det.

Hela den exotiska stilen har följts och förstärkts med spännande detaljer som snäckor, Buddhastatyer och mysiga lyktor.

– Jag ställde mig frågan: Om jag skulle åka till ett riktigt mysigt semesterställe, hur vill jag då att det ska vara? Sedan har jag försökt skapa det. Jag är en riktig snäcknörd och älskar snäckor av alla de slag. Snäckor för tankarna till exotiska platser och hav.

Pernilla gillar naturmaterial och har hellre gröna växter i krukor än en stor gräsmatta med buskar och häckar.

– Planket klädde jag med vasspaneler, vilket gör att det blir ett mjukare intryck.

Nu har familjen en terrass där de kan känna sig hemma samtidigt som det ger en känsla av att vara utomlands.

– Det är lätt att bli någon helt annan på semestern och sedan blir man stel och tråkig igen när man kommer hem. Nu har vi en skön avslappnad stämning året om. Loungehörnan är min och Henriks favorit, medan barnen älskar poolen.

Planket är klätt med vasspanel. Det ger ett mjukt och exotiskt intryck. På krokarna från Ikea hänger badkläder och annat på tork. Hängstol, Odd Living. Foto: SOFI SYKFONT
Inom räckhåll från duschen står tvålar, duscholja, handkräm och andra praktiska attiraljer. Runt flaskan med duschkräm har Pernilla virat rep för att den inte ska bli hal och glida ur händerna. Snäckbollen kommer från den egna butiken. Foto: SOFI SYKFONT

LÄS MER: Kajsa och Göran byggde pool – fick ett semesterparadis hemma

LÄS MER: Förverkliga pooldrömmen! Guide till 9 härliga modeller

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!