Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Det skiljer tusentals kronor mellan olika sorters fönstermarkiser. Foto: Shuttertock

Köpa markis till huset? Det här ska du tänka på

Fönstermarkiser kan verkligen sätta prägel på ett hus och terrassmarkiser skapa en uteplats – skyddad mot sol-, vind och rusk.

Men oavsett om du drömmer om markiser till uteplatsen eller fönstren finns ett och annat att tänka på innan du öppnar plånboken. 

Här är vanliga frågor, och svar. 

Var kan jag köpa markiser? 

Du kan köpa markiser i flera olika varuhus, på nätet och hos specialister. Hos företag som specialiserar sig på markiser har du större möjlighet att få råd och skräddarsy markiserna efter just din villas vinklar och vrår, i en färg och tyg som passar fasaden, än om du går till ett varuhus med fast sortiment. Varuhusen säljer inte heller korgmarkiser särskilt ofta, även om sortimentet skiljer sig åt rätt mycket från varuhus till varuhus. Korgmarkiser har rundade kanter, till skillnad från fallarms- /terrassmarkiser som är raka. 

Julas och Hornbachs sortiment av fönster- och terrassmarkiser är betydligt mindre än Bauhaus och Rustas sortiment just nu. I samtliga varuhus och onlinebutiker som Bygghemma och Outl1 hittar vi budgetmodeller. Hos Rusta är dock terrassmarkiserna beställningsvara.

Företag som specialiserar sig på markiser är ofta medlemmar i branschorganisation Svenska Solskyddsförbundet.

LÄS MER: Så inreder du en drömmigare uteplats – 7 knep 

Markis med motor eller vev? 

En markis med vev är generellt biligare än en med motor som kan sitta inomhus eller utomhus och vara manuellt eller automatiskt styrd. Att ha en markis med motor är dock praktiskt och bekvämt om det blåser mycket eller är väldigt soligt på uteplatsen. Då kan du nämligen köpa till en vind- och solsensor som fäller in och ut markisen beroende på väder och vind när du inte är hemma. 

Markiser med vind- och solsensorer kan fälla ut sig automatiskt när det är soligt, så solen inte skiner in genom fönsterna. Foto: Shuttertock

Hur bred ska markisen vara? 

Väven på fönstermarkiser ska täcka hela fönstret för perfekt passform. Tänk på att väven är något smalare än kassettens bredd (om du valt en markis med kassett) och att det är bättre med en lite för stor än en lite för liten modell om du vill att markisen ska stänga ute solen även när den står lågt på himlen. 

En terrassmarkis behöver vara ungefär en meter bredare än ytan som ska skuggas. Om du vill att markisen ska gå att fälla ut extra långt, så att utfallet blir längre än bredden, behöver markisen höjdpelare i ytterkanterna för stadga.

Terrassmarkiser som är tre meter breda går max att fälla ut tre meter, om de saknar höjdpelare i ytterkanterna. Foto: Shutterstock

Vad behöver jag för tillbehör?

Får du inte med ett markisskydd när du köper en terrassmarkis utan kassett kan det vara en bra investering. Den monteras ofta på markisens balk och skyddar markisen mot väder och vind när markisen är infälld. Hänger markisen under en takfot eller liknande behövs dock sällan markisskydd.  

Har du en terrassmarkis med motor kan du köpa till fjärrkontroll, så att du slipper resa dig varje gång du vill justera markisen.

Har du en altan eller terrass med söderläge, där det blåser mycket eller solen ofta brassar på, kan du investera i en sol- och vindsensorer som fäller ut markisen om det är väldigt varmt och in den om det blåser rejält så att den inte går sönder. 

Till terrassmarkiser kan du även köpa till inbyggd belysning och terrassvärmare.

LÄS MER: Så får du trädgården att överleva en torr sommar 

Terrassmarkis med eller utan kassett? 

En kassett är ett kraftigt aluminiumfodral som skyddar markisväven och ibland även armarna när den är infälld. 

Om en markis med eller utan kassett passar bäst hos dig beror på hur ditt hustak ser ut. Sticker takfoten ut så att den skyddar markisen mot sol, väder och vind i infällt läge måste du inte köpa en modell med kasset. Men tänk på att även läget påverkar. Så om du monterar den i söderläge är den ofta mer utsatt för sol än i de andra väderstrecken. 

Kan jag byta markisväven?

Om duken är sliten och blek, men konstruktionen fortfarande håller, kan du byta ut bara duken. 

Tänk på att väv i polyester, som är något billigare än de i akryl, slits och bleks snabbare. Skyddar du markisen när den är infälld och rengör den ett par gånger om året slits den långsammare. Väven tvättas enkelt med lite ljummet vatten och diskmedel. 

Den raka fallarmsmarkisen är en populär modell i Sverige. Foto: Shutterstock
Korgmarkisen, som skyddar mot sol, vind och regn även från sidorna, är inte lika vanlig som fallarmsmarkisen i Sverige. Foto: Shuttertock

Hur monterar jag markisen? 

Självklart går det att få professionell hjälpa att montera terrass- och fönstermarkiser, och beställer du måttanpassade markiser kan det till och med ingå i priset. Men har du köpt en billigare modell eller helt enkelt vill du göra det själv kan det gå på några minuter. 

Terrassmarkiser fäster du direkt på väggen i reglar eller under takfoten/taknocken. Sätt den så pass högt att du kan öppna och stänga terrassdörrarna utan att de tar i och skaver mot markisen. Har du snedtak kan du köpa till flexibla monteringskonsoler. 

Fönstermarkiser fäster du i fönsterfodret med armarna på fodret på var sida om fönstret. Tänk även här på att sätta markiserna tillräckligt högt så att fönsterna har fritt spelrum.

LÄS MER: 8 fina planteringsbord – favoriten är ett budgetfynd 

LÄS MER: Stor guide: Så väljer du rätt gräsklippare