1 AV 2
Det finns ingen specifik lag som bestämmer vad man får och inte får göra på balkongen...
Foto: GETTY IMAGES
2 AV 2
...Men en bostadsrättsförening eller hyresvärd kan sätta sina egna regler.
Foto: Colourbox

Grilla på balkong – här är reglerna som gäller

Röka, grilla, festa – vad är tillåtet på balkongen?

Om det råder delade meningar, och bråk kan uppstå.

Här reder vi ut vad som gäller, en gång för alla!

Bor man inne i stan är en balkong guld värd. Att kunna ta sitt morgonkaffe där ute när vårens första solstrålar tittar fram, dricka rosévinet och grilla med vännerna på kvällen, eller, för den som är gammal – kanske det enda stället man kommer ut på om man inte får hjälp.

LÄS OCKSÅ: Här är allt du behöver veta om grillning

Foto: GETTY IMAGES

Irriterar på balkongen

Vi är många med olika viljor som alla vill njuta av vår balkong. Och enligt en undersökning från Sveriges Bostadsrättscentrum finns det en mängd balkongsysslor som irriterar grannarna. Att mata fåglarna, grilla, skaka mattor eller röka på balkongen toppar den listan. Nästan hälften av svenskarna tycker inte att det är okej att skaka mattor eller sängkläder på sin balkong, och mer än var femte tycker inte heller att man ska få ha fest.

LÄS OCKSÅ: Rengöra grillgallret – 11 tips som räddar dig

Men vad säger då lagen? Får man förbjuda grillning eller rökning på balkongen?

1. Det finns ingen specifik lag som reglerar vad man får och inte får göra på balkongen.

2. Tobakslagen reglerar endast utrymmen dit allmänhet har tillträde, offentliga platser, därför berörs inte rökning inom bostaden och på balkongen.

3. På en föreningsstämma i bostadsrättföreningen kan man dock besluta om specifika regler vad gäller exempelvis rökning eller grillning på balkong. Också vad för typ av grillning det gäller, eller om det gäller all grillning.

4. I hyresrätter är det hyresvärden som bestämmer vad som gäller vid grillning.

Foto: GETTY IMAGES

Stå ut med störningsmoment

Så här säger Monika Jukic, chefsjurist på SBC:

– När man bor i en bostadsrättsförening (eller hyreslägenhet) måste man stå ut med enstaka störningsmoment. Men om man upplever återupprepade störningar ska man ta kontakt med styrelsen eller hyresvärden så att de kan ge en skriftlig varning till den boende som stör. Om bostadsrättsinnehavaren eller hyresgästen ignorerar varningen upprepade gånger kan det i värsta fall leda till förverkande av bostaden.

Källa: SBC