Enkla råd: Så överlever växterna din semester

Ska du åka på semester och är orolig för dina blommor och växter? LEVA&BO har samlat de bästa tipsen för krukväxter och trädgårdsväxter.

Foto: Tomas Södergren

1 av 2: Ska du åka på semester och är orolig för dina blommor och växter? LEVA&BO har samlat de bästa tipsen för krukväxter och trädgårdsväxter.

Foto: Christer Wahlgren

2 av 2

Sommaren är en underbar tid för grönskande växtlighet – men om man åker bort på semester kan man undra hur allt det gröna ska överleva. Du kan vara lugn, LEVA&BO ger de bästa tipsen.  

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Det är naturligtvis så att om du har någon som kan vattna blommarna ute och inne så är det den smidigaste lösningen. Om du inte har det kan du förbereda  ute– och inomhusväxterna och då kan de flesta bevaras i upp till två veckor. 

Krukväxter

Foto: Helena Tovås Persson

Undvik sol: Ställ undan uteväxterna från direkt solljus och se till att balkonglådor och amplar står på golvet. Låt inte inneväxterna stå i ett för soligt och varmt fönster, utan ställ de längre in i rummet.

Plantera om: Om växterna börjar växa ur sina krukor planera om dem – då finns det mer jord och det tar längre tid innan den torkar ut.

Självvattnande krukor: Det finns massor med självvattnande krukor i affären. Be om hjälp i butiken.

Petflaskor: Ta av korken på en petflaska, häll i vatten, hur mycket vatten beror på hur mycket växten dricker. Stick ner petflaskan i jorden. Jorden kommer suga åt sig så mycket vatten den behöver. Det finns ingen risk för att den suger åt sig för mycket. Det finns även speciella droppkorkar som ser till att vattnet rinner ut i jämn ström.

Bomullstrådar: Det finns speciella bevattningstrådar i bomull höjda i plast. Den ena änden sticker du långt ner i jorden och den andra sticker du ner i en balja med vatten så sugen jorden åt sig vatten. Garn eller remstor av nylonstrumpor fungerar med!

LÄS MER: Trender i trädgården 2017 

I vattenbad: Blommor som dricker rikligt med vatten kan du ha i ett badkar eller balja. Håll i rikligt med vatten i  baljan och ställ blommorna, utan ytterkruka, i baljan.

Fler råd: Om du är borta i en vecka klarar sig de flesta om de inte står i direkt solljus och om du vattna lite mer än vanligt innan du åker. Du kan lägga plastfolie över växterna så förblir växten fuktig längre. Du kan också ha i vulkansten eller swellgel i jorden. Båda gör att jorden förblir fuktig längre.

Trädgårdsväxter

Foto: Christer Wahlgren

Rensa och vattna: Rensa bort allt ogräs för ogräs dricker också mycket vatten. Vattna rikligt så att jorden är ordentligt blöt. Lägg över något material som täcker så att fukten bevaras i jorden längre.

Bevattningssystem: Det finns massa automatiska bevattningssystem. Det finns till och med de som stänger av sig när det regnar. De är dyra, men man kan också ha enklare konstruktioner för att bevara fukten i jorden. Du kan  sticka ner stora platspinnar i jorden och fylla dem med vatten eller göra precis som med krukväxerna. 

Oroa dig inte: De flesta uteväxter och framför allt gräsmattan tål mer torka än vad man kan tro. En gul gräsmatta återhämtar sig och blir grön igen när den får vatten.

LÄS MER: Trädgårdstips för alla sommar-latmaskar 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande