Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Här är ett av Bygglovs-Mattes projekt, ett 200 kvadratmeters stort trädäck utanför villan i Sollentuna.Här är ett av Bygglovs-Mattes projekt, ett 200 kvadratmeters stort trädäck utanför villan i Sollentuna.Här är ett av Bygglovs-Mattes projekt, ett 200 kvadratmeters stort trädäck utanför villan i Sollentuna.
”Jag är mycket för silvergrått, det är extremt snyggt och flyter ihop med designen på hela huset. Dessutom är virket ganska underhållsfritt, det blir bara snyggare med tiden”, säger Mats Carlsson.”Jag är mycket för silvergrått, det är extremt snyggt och flyter ihop med designen på hela huset. Dessutom är virket ganska underhållsfritt, det blir bara snyggare med tiden”, säger Mats Carlsson.”Jag är mycket för silvergrått, det är extremt snyggt och flyter ihop med designen på hela huset. Dessutom är virket ganska underhållsfritt, det blir bara snyggare med tiden”, säger Mats Carlsson.
Organowood är behandlat med kisel vilket gör att ytan mineraliseras och därmed skyddas mot röta, det blir även smuts- och vattenavvisande.Organowood är behandlat med kisel vilket gör att ytan mineraliseras och därmed skyddas mot röta, det blir även smuts- och vattenavvisande.Organowood är behandlat med kisel vilket gör att ytan mineraliseras och därmed skyddas mot röta, det blir även smuts- och vattenavvisande.
1 AV 3
Här är ett av Bygglovs-Mattes projekt, ett 200 kvadratmeters stort trädäck utanför villan i Sollentuna.
Foto: Mats Carlsson
2 AV 3
”Jag är mycket för silvergrått, det är extremt snyggt och flyter ihop med designen på hela huset. Dessutom är virket ganska underhållsfritt, det blir bara snyggare med tiden”, säger Mats Carlsson.
Foto: Mats Carlsson
3 AV 3
Organowood är behandlat med kisel vilket gör att ytan mineraliseras och därmed skyddas mot röta, det blir även smuts- och vattenavvisande.
Foto: Mats Carlsson

Bygg en giftfri altan - här är expertens bästa tips

Det är inte bara fler hemmasnickrare som vill bygga giftfritt, även tv-snickare väljer gärna bort tryckimpregnerat virke. Mats Carlsson, Bygglovs-Matte, byggde sin nya altan i giftfritt trä.

– Utbudet av miljövänliga alternativ har blivit större, säger han.

Bygglov-Mattes tips till dig som ska bygga altan

  • Planera noga!
  • Som med allt är det grunden som är viktigast. Se till att göra en ordenlig stomme så att bygget inte blir ojämnt.
  • Välj rätt virke, kolla vilka miljövänliga alternativ som finns på marknaden

Det hamras och snickras i svenska hem som aldrig förr. Och det är lätt att fastna för tryckimpregnerat virke när det ska byggas altan: Det är billigt, lättillgängligt och har lång hållbarhet. Men det går inte komma ifrån att tryckimpregnerat virke har färgen grön för att det är fullt av koppar, vilket är dåligt för miljön. Virket behandlas med medel som är farliga för både djur och växter - det har bland annat förekommit stora problem med nedsmutsad mark och grundvatten vid impregneringsanläggningar.

Mats Carlsson, snickare som är känd från Bygglov på TV4.Mats Carlsson, snickare som är känd från Bygglov på TV4.Mats Carlsson, snickare som är känd från Bygglov på TV4.
Mats Carlsson, snickare som är känd från Bygglov på TV4. Foto: Lisa Mattisson

– Om man har möjligheten tycker jag att man alltid ska försöka välja ett miljövänligt alternativ i stället, säger Mats Carlsson, snickare som är känd från Bygglov på TV4.

 

LÄS OCKSÅ: Välj det rätta virket till trädäcket - tips & råd!

 

Många alternativ för miljövännen

För den som vill bygga miljövänligt finns det numera en rad olika alternativ på brädgården. Nordisk fura som kiselbehandlats eller ek, lärk och ceder är några exempel på virke som har lång hållbarhet och en naturlig motståndskraft mot röta och därför inte behöver behandlas med skadliga medel. Andra exempel är komposit, som är tillverkat av träspill och återvunnen plast eller värmebehandlat trä. Nackdelen med de mer miljövänliga alternativen är att de oftast kostar mer.

– Det är en kostnadsfråga så klart. Men utbudet har blivit större och det finns miljövänliga alternativ som är hyfsat billiga. Men än så länge är det fortfarande så inkört med grönt tryckt virke, så det tar nog lite tid innan de miljövänliga alternativen landar fullt ut och blir standard. Det finns fortfarande en bit kvar att gå, säger Mats Carlsson.

 

LÄS OCKSÅ: 11 praktiska verktyg för hemmasnickaren

När Bygglovs-Matte trädäck runt villan i Sollentuna valde han ett ekologiskt virke, Organowood.När Bygglovs-Matte trädäck runt villan i Sollentuna valde han ett ekologiskt virke, Organowood.När Bygglovs-Matte trädäck runt villan i Sollentuna valde han ett ekologiskt virke, Organowood.
När Bygglovs-Matte trädäck runt villan i Sollentuna valde han ett ekologiskt virke, Organowood. Foto: Mats Carlsson

 

200 kvadratmeter stort trädäck

När han själv skulle bygga ett 200 kvadratmeter stort trädäck runt villan i Sollentuna valde han ett ekologiskt virke, Organowood. Virket är behandlat med kisel vilket gör att ytan mineraliseras och därmed skyddas mot röta, det blir även smuts- och vattenavvisande.  Metoden bygger på forskning vid Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. Det miljövänliga virket får med tiden en silvergrå ton.

– Jag är mycket för silvergrått, det är extremt snyggt och flyter ihop med designen på hela huset. Dessutom är virket ganska underhållsfritt, det blir bara snyggare med tiden, säger Mats Carlsson.

 

LÄS OCKSÅ: 

 Här är Sveriges dyraste villor – se de mäktiga husen

Svettigt hemma? Så enkelt bygger du Susannes smarta AC
Se kvinnans galna hyllning till Donald Trump