Bygg en giftfri altan - här är expertens bästa tips

Här är ett av Bygglovs-Mattes projekt, ett 200 kvadratmeters stort trädäck utanför villan i Sollentuna.

Foto: Mats Carlsson

1 av 3: Här är ett av Bygglovs-Mattes projekt, ett 200 kvadratmeters stort trädäck utanför villan i Sollentuna.

<p>”Jag är mycket för silvergrått, det är extremt snyggt och flyter ihop med designen på hela huset. Dessutom är virket ganska underhållsfritt, det blir bara snyggare med tiden”, säger Mats Carlsson.</p>
<p><br></p>

Foto: Mats Carlsson

2 av 3: <p>”Jag är mycket för silvergrått, det är extremt snyggt och flyter ihop med designen på hela huset. Dessutom är virket ganska underhållsfritt, det blir bara snyggare med tiden”, säger Mats Carlsson.</p> <p><br></p>

Organowood är behandlat med kisel vilket gör att ytan mineraliseras och därmed skyddas mot röta, det blir även smuts- och vattenavvisande.

Foto: Mats Carlsson

3 av 3: Organowood är behandlat med kisel vilket gör att ytan mineraliseras och därmed skyddas mot röta, det blir även smuts- och vattenavvisande.

Det är inte bara fler hemmasnickrare som vill bygga giftfritt, även tv-snickare väljer gärna bort tryckimpregnerat virke. Mats Carlsson, Bygglovs-Matte, byggde sin nya altan i giftfritt trä.

– Utbudet av miljövänliga alternativ har blivit större, säger han.

Andra har också läst

Det hamras och snickras i svenska hem som aldrig förr. Och det är lätt att fastna för tryckimpregnerat virke när det ska byggas altan: Det är billigt, lättillgängligt och har lång hållbarhet. Men det går inte komma ifrån att tryckimpregnerat virke har färgen grön för att det är fullt av koppar, vilket är dåligt för miljön. Virket behandlas med medel som är farliga för både djur och växter - det har bland annat förekommit stora problem med nedsmutsad mark och grundvatten vid impregneringsanläggningar.

Foto: Lisa Mattisson

Mats Carlsson, snickare som är känd från Bygglov på TV4.

– Om man har möjligheten tycker jag att man alltid ska försöka välja ett miljövänligt alternativ i stället, säger Mats Carlsson, snickare som är känd från Bygglov på TV4.

 

LÄS OCKSÅ: Välj det rätta virket till trädäcket - tips & råd!


Många alternativ för miljövännen

För den som vill bygga miljövänligt finns det numera en rad olika alternativ på brädgården. Nordisk fura som kiselbehandlats eller ek, lärk och ceder är några exempel på virke som har lång hållbarhet och en naturlig motståndskraft mot röta och därför inte behöver behandlas med skadliga medel. Andra exempel är komposit, som är tillverkat av träspill och återvunnen plast eller värmebehandlat trä. Nackdelen med de mer miljövänliga alternativen är att de oftast kostar mer.

– Det är en kostnadsfråga så klart. Men utbudet har blivit större och det finns miljövänliga alternativ som är hyfsat billiga. Men än så länge är det fortfarande så inkört med grönt tryckt virke, så det tar nog lite tid innan de miljövänliga alternativen landar fullt ut och blir standard. Det finns fortfarande en bit kvar att gå, säger Mats Carlsson.

 

LÄS OCKSÅ: 11 praktiska verktyg för hemmasnickaren

Foto: Mats Carlsson

När Bygglovs-Matte trädäck runt villan i Sollentuna valde han ett ekologiskt virke, Organowood.

 

200 kvadratmeter stort trädäck

När han själv skulle bygga ett 200 kvadratmeter stort trädäck runt villan i Sollentuna valde han ett ekologiskt virke, Organowood. Virket är behandlat med kisel vilket gör att ytan mineraliseras och därmed skyddas mot röta, det blir även smuts- och vattenavvisande. Metoden bygger på forskning vid Stockholms universitet och Sveriges lantbruksuniversitet. Det miljövänliga virket får med tiden en silvergrå ton.

– Jag är mycket för silvergrått, det är extremt snyggt och flyter ihop med designen på hela huset. Dessutom är virket ganska underhållsfritt, det blir bara snyggare med tiden, säger Mats Carlsson.

 

LÄS OCKSÅ:

Bygglov-Mattes tips till dig som ska bygga altan

  • Planera noga!
  • Som med allt är det grunden som är viktigast. Se till att göra en ordenlig stomme så att bygget inte blir ojämnt.
  • Välj rätt virke, kolla vilka miljövänliga alternativ som finns på marknaden

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande