Älskade pion! Så lyckas du med ljuvliga blomman
Pioner hör till våra mest älskade växter. De blommar med de mest storslagna blommor i olika nyanser av rött, rosa och i vitt. Flera av dem doftar dessutom vidunderligt gott.
Här får du veta allt om hur du lyckas med trädgårdens skönhet!
Variationsrikedomen bland pioner är stor och de flesta är dessutom härdiga långt upp i norr. Pioner passar väl in i de mest skiftande trädgårdar och kan bli uppemot hundra år eller mer om de trivs.
Pionens blommor finns som enkla, halvfyllda eller fyllda, och många pioner doftar härligt, speciellt de flesta vilda arter som sprider sin doft i hela trädgården. Men hos en del hybrider och luktpioner har doften försvunnit helt. Förutom att luktpionerna doftar pion kan de även dofta ros, liljekonvalj, smultron eller kryddnejlika. Det finns också en del som påminner om parfym.
Buskpionen, som är Kinas nationalblomma, har kraftigare doft än många luktpioner. De flesta pioner blir 50–120 centimeter höga beroende på sort, men den allra vanligaste höjden är 80–100 centimeter. Buskpionen kan däremot bli högre än 120 centimeter, medan dvärgpionen endast blir 25–45 centimeter hög.
Förläng blomningen med rätt läge och olika pioner
Pionen har en kort blomningstid, men genom att kombinera tidiga och sent blommande sorter kan man faktiskt ha pionblomning i ett par månader. För att förlänga blomningen av samma sort kan de planteras i halvskugga. Brännande sol hela dagen förkortar däremot blomningen. Men varken före eller efter blomning är pionen ointressant, eftersom den har ett så vackert bladverk.
Luktpioner med god doft
Plantera och sköta pioner: läge, gödsel, näring och vatten
Pioner är härdiga långt upp i norr, med undantag för buskpionerna som är härdiga upp till zon 4 och vid ett skyddat läge även zon 5. Är du osäker på härdigheten bör du plantera i skyddat läge.
Bästa planteringstiden är på hösten under plantans vilotid. Plantera på en väldränerad plats, till exempel på en markförhöjning, så den inte behöver stå i vattensjuk mark på vintern. Tänk också på att inte plantera för nära träd eller stora buskar eftersom de stjäl näring från pionerna.
Gräv en väl tilltagen planteringsgrop, minst 40–50 centimeter djup och lika bred. I lerjord kan det vara tillräckligt med cirka 30 centimeter. De vill ha en god jord, blanda därför med gödselmedlet Algomin, förmultnad kompost, benmjöl eller bränd kogödsel före plantering. Placera plantan så att det är 5–6 centimeter mellan rotknopp och jordyta.
Tänk på att vattna plantan på morgonen, aldrig på kvällen och ge pionen rejält med vatten vid torka. Det är extra viktigt strax före och efter blomning, och för nyplanterade pioner.
Låt pionens bladverk vara kvar när den blommat över eftersom bladen tar upp näring till rotsystemet. Ta bort bladen tidigt på våren för att minska risken för angrepp av svamp.
Kan man flytta pioner?
Pionen tycker inte om att flyttas, utan vill växa på samma plats. Om den däremot inte trivs på växtstället kan det vara värt att prova att flytta den till en annan plats. Trivs den kan den stå i flera generationer och blomma i mer än hundra år utan någon särskild vård.
I sedan länge övergivna trädgårdar kan man fortfarande hitta pioner. De lägre sorterna passar bra i rabatter eller stenpartier, medan de högre lämpar sig bättre som bakgrund i rabatter, en häck eller som solitär.
Hur förökar man pioner?
Man kan föröka pionen genom att fröså den, men då får man vara beredd på att det tar lång tid innan den blommar. Från frö till blomma tar det vanligtvis fem till sex år. Snabbare går det då att föröka gamla plantor genom delning. Låt pionens bladverk vara kvar när den blommat över eftersom bladen tar upp näring till rotsystemet. Dessutom fungerar de som skydd på vintern. Sedan är det viktigt att ta bort bladen tidigt på våren för att minska risken för angrepp av svamp. Ser man att bladen är sjuka redan på hösten bör de avlägsnas.
LÄS MER: Vackra klematis! Så tar du hand om populära klätterväxten
Hur snittar man pioner?
När du tar pioner till snitt så se till att inte ta för många. Två tredjedelar av blommorna bör plantan få behålla. Ta de stjälkar som har nyutslagna blommor eller de som är på väg att öppna sig. Skär inte av stjälkarna ända nere vid marken, lämna kvar minst två till tre blad på plantan.
Kan man torka pioner? Ja!
Många pionsorter lämpar sig väl för torkning och bäst passar de som har fyllda blommor. Knopparna bör vara nyutslagna och helst skäras av vid torr väderlek. Man ska också se till att ta dem mitt på dagen. HÄR kan du läsa om hur du gör när du ska torka pioner.
LÄS MER: Underbara perenner! Tips på 10 sorters blommor och hur du sköter dem
LÄS MER: Så lyckas du med rabatten i trädgården – expertens tips
LÄS MER: Victoria Skoglund: ”Jag tillbringar mer tid i mitt växthus än i bostaden”
Se även:
LÄS MER: Trädgårdsmästaren: Så får du den finaste gräsmattan