1 av 4: Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan är ledande i Norden. Foto: Gustav Kaiser/Stockholmsmässan
2 av 4: Mellan den 21-24 mars fylls Stockholmsmässan med växtinspiration. Foto: Gustav Kaiser/Stockholmsmässan
3 av 4: Årets tema på Nordiska trädgårdar är mixa och maxa. Foto: Gustav Kaiser/Stockholmsmässan
4 av 4: Yrkesodlare, trädgårdsrådgivare, forskare och författare med det allra senaste inom trädgård finns på plats för att dela med sig av sina tips. Foto: iStock

Allt du behöver veta om trädgårdsmässan 2019

Den 21 mars är det dags för Nordiska trädgårdar – Nordens största trädgårdsmässa – att inta Älvsjö och Stockholmsmässan.

Mingla med kändisar och trädgårdsproffs, gå på workshops och lyssna på föreläsningar.

Låt dig inspireras och få svar på alla dina "gröna" frågor.

Här finns något för alla!

Snart är det för Nordens största trädgårdsmässa att spraka i gång, Nordiska trädgårdar ute på Stockholmsmässan i Älvsjö. Mellan den 21-24 mars samlas mellan 350-400 utställare under ett tak och mässan besöks av nästan 60 000 gäster och 600 representanter från media – varje år.

Oavsett om du har en liten balkong eller en stor trädgård – åk dit och låt dig inspireras!

Här är några av utställningens roliga punkter: 

1. Blomlabbet

För bara 150 kronor kan du skapa dina egna blomster- och växtarrangemang tillsammans med några av de bästa floristerna, kreatörerna och trädgårdsmästarna. Här kan du även lära dig mer om jord, grönsaker, kryddor och växter. När du är klar får du givetvis ta med dig det du skapat hem! Alltihop leds av konstnären, trädgårdsmästaren och tv-profilen Linda Schilén, tillsammans med flera andra namnkunniga trädgårdsprofiler.

LÄS MER: Odla i pallkrage – här är allt du behöver veta

Linda Schilén. Foto: Gustav Kaiser/Stockholmsmässan

2. Föreläsningar och workshops

Under mässan bjuds det på mängder av kostnadsfria och inspirerande föredrag på tre olika scener. Som besökare får du även möjligheten att delta i flera olika workshops. Bland annat kan du lära dig hur du skapar dina egna spa-produkter och hur du bäst skapar våriga bordsarrangemang. Du kan också få tips på hur du odlar din egen mat i köket.

Dessutom anordnar mässan för första gången en sticklingbytardag tillsammans med Mattias Mattisson som står bakom Instagramkontot @sticklingtjuven.

LÄS MER: Så lyckas du med dina sticklingar

3. Årets balkong

Här får besökarna ta del av nya idéer och trender inom balkongvärlden. Utställningen fungerar även som en tävling där en jury utser en guld- silver- och bronspristagare. Därefter får du du som besökare rösta på den balkong du tycker bäst om.

Foto: Gustav Kaiser/Stockholmsmässan

4. Årets idéträdgård

På mässan finns också flera idéträdgårdar, fulla av kreativitet och odlingsidéer. Alla representerade trädgårdar deltar i en tävling där en namnkunnig jury utser en guld- silver- och bronspristagare, som offentliggörs på öppningsdagen. Tävlingen fortsätter sedan under hela mässan då besökarna röstar fram sin favorit.

LÄS MER: Så lätt skapar du din egen köksträdgård

5. Årets pelargon

Torsdagen den 21 mars klockan 11.30 presenterar Linda Schilén Årets pelargon 2019. Utmärkelsen uppmärksammas varje år för att synliggöra mångfalden hos pelargonsläktet. Den som får utmärkelsen måste vara en ”frisk och livskraftig pelargon med stort skönhetsvärde”. Men den ska också visa ett ”annorlunda uttryck än det som vi vanligtvis ser hos pelargoner”. Årets pelargon 2018 blev Picotee Pink. 

LÄS MER: 5 bästa tipsen hur du sköter om pelargoner

6. Seminarier

Seminarierna är yrkesinriktade och har skilda teman för att täcka in så många verksamhetsområden som möjligt. Föreläsarna är handplockade och representerar olika organisationer med anknytning till trädgårdsområdet. För att få delta i seminarierna krävs det att du köpt separata biljetter innan mässan.

Foto: Gustav Kaiser/Stockholmsmässan

7. SM i fågelholk

För elfte året i rad arrangeras SM i fågelholk för alla grundskole- och gymnasieklasser. Bakom tävlingen står Naturskyddsföreningen och Nordiska trädgårdar, och besökarna röstar fram en vinnare. Pris delas ut till guld-, silver- och bronsholken på söndagen.

8. Träffa den danske tv-bonden

Den danske tv-bonden Frank Erichsen, känd som Bonderøven från tv-programmet "Hundra procent bonde", kommer till mässan på lördagen för att föreläsa om sitt liv med självförsörjande lantbruk.

LÄS MER: 10 fantastiskt vackra blommande buskar

LÄS MER: Skapa rum i trädgården – stor guide med 11 fina växthus

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande