Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Trädgård

Publicerad 2 mar 2018 07:30

Allt du behöver veta om trädgårdsmässan 2018

Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan är ledande i Norden.

Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan är ledande i Norden.

1/4

Foto: Gustav Kaiser/Stockholmsmässan

Årets tema på Nordiska trädgårdar är mixa och maxa.

Årets tema på Nordiska trädgårdar är mixa och maxa.

2/4

Foto: Gustav Kaiser/Stockholmsmässan

Mellan den 22-25 mars fylls Stockholmsmässan med växtinspiration.

Mellan den 22-25 mars fylls Stockholmsmässan med växtinspiration.

3/4

Foto: Gustav Kaiser/Stockholmsmässan

Yrkesodlare, trädgårdsrådgivare, forskare och författare med det allra senaste inom trädgård finns på plats för att dela med sig av sina tips.

Yrkesodlare, trädgårdsrådgivare, forskare och författare med det allra senaste inom trädgård finns på plats för att dela med sig av sina tips.

4/4

Foto: iStock

Den 22 mars är det dags för Nordiska trädgårdar – Nordens största trädgårdsmässa – att inta Älvsjö och Stockholmsmässan.

Mingla med kändisar och trädgårdsproffs, gå på workshops och lyssna på föreläsningar.

Låt dig inspireras och få svar på alla dina "gröna" frågor.

Här finns något för alla!

Snart är det för Nordens största trädgårdsmässa att spraka i gång, Nordiska trädgårdar ute på Stockholmsmässan i Älvsjö. Mellan den 22-25 mars samlas mellan 350-400 utställare under ett tak och mässan besöks av nästan 60 000 gäster och 600 representanter från media – varje år.

Temat för årets mässa är ”Mixa och maxa”, så oavsett om du har en liten balkong eller en stor trädgård – åk dit och låt dig inspireras till att mixa och maxa!

Här är några av utställningens roliga punkter:

LÄS OCKSÅ: Odla i pallkrage – här är allt du behöver veta

1. Blomlabbet

För bara 100 kronor kan du skapa dina egna blomster- och växtarrangemang tillsammans med några av de bästa floristerna, kreatörerna och trädgårdsmästarna. Här kan du även lära dig mer om jord, grönsaker, kryddor och växter. När du är klar får du givetvis ta med dig det du skapat hem! Alltihop leds av konstnären, trädgårdsmästaren och tv-profilen Linda Schilén, tillsammans med flera andra namnkunniga trädgårdsprofiler.

Foto: Gustav Kaiser/Stockholmsmässan

2. Föreläsningar och workshops

Under mässan bjuds det på mängder av kostnadsfria och inspirerande föredrag på tre olika scener. Som besökare får du även möjligheten att delta i flera olika workshops. Bland annat kan du lära dig hur du planterar ett miniväxtterrarium och hur du bäst skapar våriga bordsarrangemang. Du kan också få tips på hur du maxar din skörd med ekologiska metoder – och så finns det en uppskattad odlingsverkstad för barn.

LÄS OCKSÅ: Så lätt skapar du din egen köksträdgård

3. Årets balkong

Här får besökarna ta del av nya idéer och trender inom balkongvärlden. Utställningen fungerar även som en tävling där en jury utser en guld- silver- och bronspristagare. Därefter får du du som besökare rösta på den balkong du tycker bäst om. Juryns pristagare utses första dagen och den slutgiltiga vinnaren presenteras under mässans sista dag, den 25 mars.

Foto: Gustav Kaiser/Stockholmsmässan

4. Årets idéträdgård

På mässan finns också flera idéträdgårdar, fulla av kreativitet och odlingsidéer. Alla representerade trädgårdar deltar i en tävling där en namnkunnig jury utser en guld- silver- och bronspristagare, som offentliggörs på öppningsdagen. Tävlingen fortsätter sedan under hela mässan då besökarna röstar fram sin favorit – som presenteras på söndagen.

5. Skattjakt för barn

Alla barn som kommer på mässan har möjligheten att delta i en skattjakt. Med hjälp av en karta hittar barnen till olika aktiviter och vid utförd aktivitet får de en stämpel. När minst fem stämplar är insmalade kan ett pris inhämtas. Temat för aktiviterna är odling, växter och djur.

6. Årets pelargon

Torsdagen den 22 mars klockan 11.30 presenterar John Taylor Årets pelargon 2018. Utmärkelsen uppmärksammans varje år för att synliggöra mångfalden hos pelargonsläktet. Den som får utmärkelsen måste vara en ”frisk och livskraftig pelargon med stort skönhetsvärde”. Men den ska också visa ett ”annorlunda uttryck än det som vi vanligtvis ser hos pelargoner”. Årets pelargon 2017 blev Kronprinsesse Mary.

LÄS OCKSÅ: 5 bästa tipsen hur du sköter om pelargoner

7. Seminarier

Seminarierna är yrkesinriktade och har skilda teman för att täcka in så många verksamhetsområden som möjligt. Föreläsarna är handplockade och representerar olika organisationer med anknytning till trädgårdsområdet. För att få delta i seminarierna krävs det att du köpt separata biljetter innan mässan.

Foto: Gustav Kaiser/Stockholmsmässan

8. SM i fågelholk

För tiondet året i rad arrangeras SM i fågelholk för alla grundskole- och gymnasieklasser. Bakom tävlingen står Naturskyddsföreningen och Nordiska trädgårdar, och besökarna röstar fram en vinnare. Pris delas ut till guld-, silver- och bronsholken.

9. Bygg hotell för våra bin

Sedan tre år tillbaka kan du som besökare bygga ett vildbihotell och ta med det hem. Förra året byggdes 4 158 stycken hotell – vilket också innebar världsrekord. Målet med arrangemanget är att hjälpa våra viktiga pollinerare, som faktiskt lider av bostadsbrist. På plats finns också experter som svarar på frågor om hur du kan bidra till den biologiska mångfalden genom att skapa bra förutsättningar i din egen trädgård.

LÄS OCKSÅ:

Odla - false

Relaterat