Få vet att många populära växterna är giftiga.
1 av 2: Få vet att många populära växterna är giftiga. Foto: GETTY IMAGES
Särskilt farligt är det för barn och djur.
2 av 2: Särskilt farligt är det för barn och djur. Foto: GETTY IMAGES

8 vanliga blommor som är dödligt giftiga

Blommor skänker glädje och förgyller hem och trädgårdar.

Men få vet att flera av de mest populära växterna är oerhört giftiga.

Har du barn och djur bör du se upp med dessa åtta blommor!

Även blommor är glädjespridare och vackra att se på hemma ska man vara medveten om att väldigt många av våra mest älskade blommor är giftiga. Vi säger inte att ni ska ta bort dem eller undvika dem helt, men har du mindre barn och djur bör du ha extra koll och vara medveten om vilka konsekvenserna kan bli om de får i sig något från följande blommor och växter.

1. Philodendron

Saven från dessa krukväxter kan irritera huden och munnen, vilket resulterar i att halsen svullnar upp, man får andningssvårigheter, brännande smärta, och magbesvär. Allvarliga reaktioner är sällsynta, men det ändå bäst att hålla philodendron borta från barn och husdjur.

Foto: GETTY IMAGES

2. Hortensia

Dessa populära blommor innehåller ett gift som verkligen inte är att leka med: cyanid. Men du behöver inte riva upp alla plantor för det! Djur och människor måste få i sig en ganska betydande del av blommorna för att utgången ska bli dödlig.

Foto: GETTY IMAGES

3. Mistel

Huruvida denna parasitplanta kan orsaka död eller inte har varit väldigt omdebatterat. Däremot är det bekräftat att den kan ge magproblem, sakta ned hjärtslagen, och att den kan ge hallucinogena effekter (vid stora intag) hos människor och är extra skadlig för djur.

Foto: GETTY IMAGES

4. Engelsk idegran

Idegranen både odlas och växer vilt. Hela plantan, förutom bären, är giftig, men allra giftigast är fröna. Alkaloiderna kan orsaka krampanfall, förlamning (i extrema fall), och hjärtsvikt.

Foto: GETTY IMAGES

5. Påsklilja

Lökarna är den giftigaste delen på denna populära och familjära blomma, så du bör nog tänka till en extra gång innan du planterar den om du har en hund som gillar att gräva i rabatterna. Att få i sig för mycket kan orsaka kräkningar, diarré, krampanfall, darrningar och hjärtrytmrubbningar. 

LÄS MER: Så håller du påskliljan fin så länge som möjligt

Foto: GETTY IMAGES

6. Sprängörter

De här små vita blommorna kan dyka upp i trädgården som ogräs, och har du nyfikna djur bör du ta bort dem. Deras gift (som luktar som morot) attackerar nervsystemet och kan orsaka allvarlig skada som epileptiska anfall och död, för både djur och människor.

Foto: GETTY IMAGES

7. Oleander (kallas även nerium eller rosenlager)

Att bara äta en liten bit av denna blomma (som kan bli både vit, rosa eller röd) kan vara dödligt. I ett uppmärksammat fall räckte det med ett blad för att skada ett barn allvarligt. Symptom på förgiftning är uttorkning, färre hjärtslag och skakningar.

Foto: GETTY IMAGES

8. Rhododendron och azalea

Den här färgsprakande blomman är oerhört vacker att titta på. Men hela plantan är mycket giftig. Att få i sig en bit blomma, blad eller stjälk kan leda till buksmärtor, svårigheter att andas, förlamning, koma, och till och med död.

Foto: GETTY IMAGES

LÄS MER: Starta trädgårdssäsongen med penséer – så lyckas du
LÄS MER: Ta sticklingar! Så lyckas du med den nya lilla växten

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!