8 trädgårdsmyter att slå hål på

Det finns många förutfattade meningar om trädgård och odling.

Men stämmer verkligen allt?
Nej, faktum är att vi krånglar till väldigt mycket i onödan.

Här är 8 trädgårdsmyter att slå hål på!

Foto: GETTY IMAGES

1. Jorden blir bättre om den luckras

Nej, faktiskt inte. Det kan till och med ha motsatt effekt. Vill du att din jord ska må som bäst bör du låta den vara orörd och bara addera nytt organiskt material högst upp i jordbädden. Varför? Om man rör om i jorden störs det naturliga mikrolivet.

Sen finns det så klart undantag. Om du har tyngre lerjord som får en hård skorpa ovanpå sig är det lättare för regnvatten att tränga ner om jordytan är luckrad. Kom bara ihåg att vara försiktig – bäst blir det om man sticker ner en grävgrep och försiktigt vickar den fram och tillbaka.


Foto: GETTY IMAGES

2. Din fasad blir förstörd av klätterväxter

Visst finns det en poäng med den här myten – för vissa klätterväxter kan faktiskt ha negativ inverkan på din husfasad. Men långt ifrån alla! Ha som regel att undvika växter med sugrötter (klätterhortensia, klättervildvin och murgröna) på en träfasad och du kan känna dig säker.

Problemet med växter med sugrötter är att de kan tränga in mellan brädor och på så sätt orsaka skada. Har du däremot tegelvägg eller putsad fasad är det enda som kan hända att du får fula märken på väggen. Ett tips för att undvika det är att hänga upp en spaljé på husväggen.

LÄS OCKSÅ: Glöm döda växter – de här 5 behöver du knappt vattna


Foto: GETTY IMAGES

3. Det går bara att plantera under vissa tider på året

Ska du plantera krukodlade växter med stadtigt rotsystem kan det göras när som helst på året. Det enda kravet är att det ska gå att gräva i jorden. Väljer du att plantera mitt på sommaren måste du dock vara nog med att vattna fram till att det du planterat har etablerat sig i jorden.

Ska du odla rosor och häckväxter, så klassade barrotsplantor, stämmer dock myten. De planteras när de är i vila, det vill säga under vår eller höst.

LÄS OCKSÅ: Maria struntar i ogräs och småkryp: Har fått det så fint


Foto: GETTY IMAGES

4. Du måste plocka bort stenar innan du odlar

Traditionella trädgårdslära menar att man noggrant ska plocka bort större sten från jorden du odlar på. Men stämmer det? Nja, bara till viss del. Det finns tillfällen då du måste plocka bort sten och det finns tillfällen när du inte behöver bry dig det minsta. Allt handlar om vad du ska odla.

När det kommer till gräsmattor måste du ta bort alla stenar och kratta noggrant innan du sår frön. Annars blir gräsmattan ojämn. När du lägger gärstorv behövs däremot bara sporadisk stenplockning. Har du planer på att plantera större buskar och träd behöver du inte bry dig det minsta.

LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen för att få den finaste gräsmattan i kvarteret


Foto: GETTY IMAGES

5. Solrosor riktar sig alltid mot solen

Visst, solrosen har en speciell kontakt med solen. Men att den alltid riktar sig mot de värmande strålarna stämmer inte. En snabb biologilektion: Innan solrosen slagit ut vänder den sig mot solen och det kallas för heliotropism.

Detta sker endast innan blomman slagit ut. Efter det så intar den ett bestämt läge, vilket gör att den inte riktar sig efter solen eller följer den.


Foto: GETTY IMAGES

6. Du ska inte vattna i soligt väder

Många trädgårdsodlare pratar ofta om att man inte ska vattna sina växter i klart solsken. Och visst trodde man på det här förr, men nyare forskning stödjer inte teorin. Det spelar alltså ingen roll när du vattnar!

Myten kommer från att man förr trodde att vattnedroppar på växternas blad fungerade som förstoringsglas och att solljus som koncentrerades på bladets yta då kunde orsaka en bränd fläck. Men nya studier kan inte bekräfta det här! Enda gången som det eventuellt kan bli problem att vattna mitt på dagen är när växten har ludna blad. I alla fall teoretiskt – då vattendropparna kan hamna tillräckligt långt från bladets yta så att ljus kan fokusera på ytan och möjligen orsaka brännskada.


Foto: GETTY IMAGES

7. Du ska absolut inte gödsla vid plantering

Många menar att man inte ska gödsla vid plantering. Att det till och med kan ha negativ inverkan på din odling. Men nej, du kan absolut gödsla!

Det viktiga är att du blandar gödslet med jorden innan den fylls i planteringsgropen. Annars kan det bli för mycket koncentrad näring runt rötterna – och det kan ha negativ inverkan på slutresultatet.


Foto: GETTY IMAGES

8. Sårskador på träd måste behandlas

Det finns sårläkningsbalsam som säljs för att behandla skador på träd. Men vet ni – det är inte att föredra.

Tanken med medlet är att sårytan ska förslutas och påskynda läkningen av såret, men efftekten kan istället bli att ytan inte kan andas och att det kommer fukt innanför. Vilket i sin tur ökar risken för röta istället för snabb läkning.

Inspiration till den här artiklen kommer från boken "Trädgårdens mysterier" av Guy Barter och från Allt om trädgård.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!