5 tips för att grilla grönt!

Tänk på hur du grillar i sommar. Små förändringar kan betyda mycket!

Foto: iStock

1 av 3: Tänk på hur du grillar i sommar. Små förändringar kan betyda mycket!

Undvik engångsgrill. Det är en riktig miljöbov!

Foto: iStock

2 av 3: Undvik engångsgrill. Det är en riktig miljöbov!

Köttproduktionen orsakar stora utsläpp. Vill du tänka på miljön - välj vegetariskt på grillen.

Foto: iStock

3 av 3: Köttproduktionen orsakar stora utsläpp. Vill du tänka på miljön - välj vegetariskt på grillen.

Grilltiderna är här. Men hur grillar du?

Tänker du på både miljön och hälsan?

Här får du 5 tips på hur du grillar ”grönt”!

Andra har också läst

Att vara miljösmart och tänka på hälsan gör många i dag. Tyvärr glöms det ofta bort när det kommer till vissa saker som grillning. Vilket är jättedumt eftersom vi grillar som aldrig förr i detta land, speciellt nu under sommartid, men många också året runt. Det handlar om vad man stoppar både i och på grillen.

LÄS OCKSÅ: Allt du måste veta om grillning!

Här är Naturskyddsföreningens 5 bästa tips på hur man grillar smart och grönt, för både oss själva, miljön och klimatet:

Foto: GETTY IMAGES

1. Tänd grillen giftfritt

Allt för många använder giftig tändvätska som görs uteslutande av paraffin och faktiskt är en fossil oljeprodukt. Vad som händer när den förbränns är att det bildas koldioxid som påverkar jordens klimat.

Gör i stället så här: Använd en eltändare (gärna Bra Miljöval-märkt el) för att få fjutt på elden. I stället för tändvätska, använd tändpapper eller tändkuber märkta med ”Bra Miljöval”, de är helt fria från giftiga ämnen som fossilbränslen och går att köpa i mataffären.

2. Använd ”rätt” sorts grillkol

Om du inte vet då så kommer icke miljömärkt grillkol väldigt ofta från ohållbar eller illegal skogavverkning i länder som har avskogningsproblem. De kan dessutom innehålla skadliga ämnen som kreosot, svavel och tungmetaller. Den Bra Miljöval-märkta grillkolen/grillbriketter kommer från kontrollerade avverkningar, som tar hänsyn till både djur och natur, och innehåller inga farliga kemiska tillsatser. Deras tillverkningsprocess är också energieffektiv och baseras på förnybar energi i stället för fossilbränslen. Det bästa av all är att du är med och bidrar även ekonomiskt, för varje såld påse avsätts pengar till projekt som ska gynna miljön där de tillverkas.

3. Aldrig engångsgrill!

Engångsgrillen är en stor miljöbov då den innehåller paraffin, men det allra värsta är själva aluminiumformen som kräver mycket energi och fossila utsläpp vid tillverkningen. För att inte tala om alla grillar som folk lämnar kvar ute och vad det gör med naturen. Det finns trots allt små ”riktiga” kolgrillar att köpa, med handtag och allt, som är lätta att ta med ut på picknicken. Om du trots allt någon gång använder en engångsgrill, se då till att metalldelarna hamnar i metallåtervinningen, och släng inte bara i papperskorgen!

Foto: GETTY IMAGES

4. Skippa gasolgrillen

Har du inte köpt en grill till hemmet ännu rekommenderas att du köper en kolgrill framför en gasolgrill. Gasol är nämligen en fossil petroleumprodukt som släpper ut koldioxid, vilket påverkar klimatet mycket mer än en grillkol när den förbränns.

5. Grilla klimatsmart

Att köttproduktionen orsakar stora utsläpp av växthusgaser (både metangas och lustgas) är ingen hemlighet och något alla borde känna till i dag. Vill du tänka på miljön så grillar du mindre kött och ökar på med vegetariska alternativ, men du väljer också ekologiskt kött (och grönsaker), eller svenskt naturbeteskött eftersom det håller landskapet öppet och bidrar till biologisk mångfald.

LÄS OCKSÅ: Här är drömstugorna du kan hyra i sommar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande