20 roliga saker du inte visste om pelargoner

1 av 5: Enkla knep som får din pelargon att frodas

Pelargoner är svenskarnas favoritblomma.

2 av 5: Pelargoner är svenskarnas favoritblomma.

Årets pelargon är Violino.

Foto: Susanne Ellingsworth

3 av 5: Årets pelargon är Violino.

Lasse Anrell är en pelargonist.

Foto: Ylwa Yngvesson

4 av 5: Lasse Anrell är en pelargonist.

Mårbacka är en ljust rosa pelargon med spretigt växtsätt.

Foto: Magnus Selander

5 av 5: Mårbacka är en ljust rosa pelargon med spretigt växtsätt.

Pelargoner – svenskarnas favoritblomma nummer ett.

Men vet du att den från början var en överklassväxt för män, och i dag används till både parfym, mat och terapi?

Här får du reda på 20 saker om pelargonen du inte hade en aning om!

Andra har också läst

1. Parfym och mat

Pelargoner är mer än vackra kruk- och utplanteringsväxter. De är en av de viktigaste kultursorterna och används i en mängd olika områden som medicin, parfym- och matindustrin, datateknologi, kulinariskt, miljövård, hantverk, konst och terapi.

2. Betyder stork

Namnet pelargon kommer från det grekiska ordet pelargos, vilket betyder stork. Detta för att pelargonens fröer sägs påminna om små storknäbbar.

3. Två släkten

Botanikern Carl von Linné namngav släktet Geranium (geranos=trana på grekiska) och klassificerade in pelargoner där. Men 1788 fick pelargonerna ett eget släkte, Pelargonium, av den franske botanikern Charles- Louis L`Hèritier de Brutelle.

4. Har flera namn

En pelargon har minst tre namn, förädlarens namn på plantan, namnet som används vid marknadsföring och det namn under vilket pelargonen är registrerad. Som om inte det vore nog kan en pelargonsort dessutom marknadsföras under olika namn i olika länder.

5. Läker och förskönar

Pelargonens blomblad har genom tiderna använts vid pms, torr hy, eksem och herpes. Och avkoket från bladen sägs vara sammandragande och både rena och stimulera blek och glåmig hy.

6. Överklassväxt för män

Fram till mitten av 1800-talet var pelargonen en sysselsättning enbart för överklassens män som odlade den på sina slott och herrgårdar i växthus och orangerier. När den klev in i de vanliga hemmen och odlingen togs över av kvinnorna förlorade den sin status.

7. Kommer från Afrika

Inte många vet att pelargonen ursprungligen faktiskt kommer från savannen i södra Afrika. Där växer de vilt som stora buskar.

 

LÄS OCKSÅ: 10 blommor som ser ut som något helt annat

8. Blev europé på 1600-talet

Den första pelargonen kom till Europa i brytpunkten mellan 1500- och 1600-talet. Det är inte klarlagt när exakt pelargonen kom till Sverige. De äldsta dokument man hittat är från slutet av 1600-talet i ”Blomboken” av Olof Rudbeck.

9. Pelargonister

En som samlar på pelargoner kallas pelargonist. En av de mest kända är journalisten Lasse Anrell som till och med skrivit en bok om pelargoner. Det finns massor av föreningar för pelargonister runtom i landet och på nätet.

10. Årets pelargon

Avslöjandet om vilken som blev Årets Pelargon avslöjades på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar i Stockholm torsdagen den 20 mars i år. Det blev Violino, en sort med ljust violetta blommor och mörkgröna blad.

11. Kännetecknen

Hur vet man att det är en pelargon? De vilda pelargonernas blommor har nästan alltid 5 kronblad där de två övre oftast skiljer sig från de tre nedre i storlek, form och ibland även färg. Hos förädlade sorter är denna skillnad oftast inte lika tydlig, men finns ofta där ändå.

12. Vilda pelargoner

Blomfärgen hos vilda pelargoner varierar från blekt gult, gröngult, rosa, violett och mörkt purpur. Det finns bara fyra vilda pelargoner som har riktigt röda blommor.

13. Vissnar inifrån

Pelargonens blommor är samlade i flockar där alla blomstjälkarna växer från en gemensam punkt; blomställningen. Men till skillnad från många andra flockblommande växter slår blomman i mitten av flocken först ut, och därför vissnar de också inifrån och ut.

14. Tusentals varianter

De flesta pelargoner som växer i kruka i handeln tillhör zonalpelargoner. Zonalpelargonerna delas sen in i flera underkategorier såsom äggskal, rosenknopp med mera.

 

LÄS OCKSÅ: Lär dig tyda blomsterspråket

15. Kallas Mårbacka

Det är inte ovanligt att pelargoner säljs under namnet Mårbacka, trots att det är en helt annan sort. En äkta Mårbackapelargon har ljust rosa blommor med rosa ståndarknappar och rostrött pulver, och är oregelbunden och spretig i sitt växtsätt.

16. Carl Larssons gåva

Det finns en pelargonsort identisk med den skira rosa Mårbackapelargonen, det är Sundbornpelargonen som återfinns på målningar av Carl Larsson. Det sägs att under något av Selma Lagerlöfs besök hos Carl Larsson fick hon med sig några sticklingar från Sundborn hem till Mårbacka.

17. Älskar ljus och värme

Pelargonen älskar ljus och värme så den bör stå på en solig plats. Den ger blommor hela sommaren och långt in på hösten. En pelargon som inte blommar står förmodligen i en för stor kruka vilket gör att den bara bildar blad.

18. Överleva vintern

Vad gäller vintervilan finns en tumregel, ju varmare pelargonen står - desto mer ljus och vatten, står plantan kallt klarar den sig med knappt något ljus och lite vattning.

19. Bladens doft

Hos doftpelargonen är det inte blommorna som doftar, utan de gröna bladen.

20. Pelargonmuseum

Den 1 juli 2008 startades Pelargonmuseum i Bodafors, de har den första och enda nationalsamlingen av pelargoner i landet. Där ingår 257 av de cirka 300 arter (vildpelargoner) som hittills är kända i världen, och 3 350 olika hybrider.

Källor: Skönahem.com, Odla.nu, Alltompelargoner.se, Sävarfröplant.se, Pelargonmuseum.se, Blomsterfrämjandet.se

 

LÄS OCKSÅ:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande