Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

15 härliga badtunnor och spabad – stor guide

Ett värmande bad utomhus, hela året om. Med spabad eller badtunna kan du njuta under bar himmel oavsett säsong. Stort eller litet, klassiskt eller modernt, eldrivet eller vedeldat – i LEVA & BO:s stora guide finns utebad i alla stilar och prisklasser.

Foto: Johner Images

1 av 16

1. Tips och råd innan du väljer utebad

När man ska köpa utebad finns det flera saker att ta hänsyn till. Här nedan har vi summerat de bästa råden inför inköp.

✴ Ett spabad är generellt mer spontant då det till skillnad från en vedeldad tunna alltid är på den temperatur du vill ha.

✴ Spabadet är eldrivet vilket gör driftskostnaden högre. En badtunna har låg driftskostnad, det enda som behövs är ved.

✴ Alla utebad måste placeras på en stabil och plan grund. När badet är fyllt med vatten och människor blir det väldigt tungt. En gjuten platta, paddad stenmjölsbädd med hård cellplast ovanpå eller ett altandäck, byggt enligt svensk byggnorm, är bra bas. Ska badet stå på gräsmattan måste man gräva undan 1-2 decimeter och fylla upp med krossad singel som planas ut och packas hårt.

✴ En skyddad placering, när det kommer till både insyn och skydd från vind, ökar användandet.

✴ Vattenbyte i ett spabad görs två-tre gånger per år. En badtunna måste rengöras oftare då träet blir en grogrund för bakterier. Ett invändigt plast- eller aluminiumkar gör badtunnan lättare att rengöra.

✴ Se till att kontrollera vattnets kvalitet, dess PH-värde, så får du ett bättre badvatten och därmed en bättre badupplevelse.

✴ För att minska uppvärmnings-tiden är det bra med ett lock till utebadet. Termolocken är inte tunga men ganska otympliga, en locklyftare kan förenkla för en person att täcka av och lägga på locket.

1 av 16
Odla - false