1 av 4: Vet du det här om de älskade blommorna?
Pioner i brudbuketten symboliserar välstånd och ett lyckligt äktenskap.
2 av 4: Pioner i brudbuketten symboliserar välstånd och ett lyckligt äktenskap. Foto: iStock
Pioner vill helst ha en djup, näringsrik, väldränerad, och något fuktig och lerblandad jord, och den får gärna innehålla kalk. Gödsla, men mylla ner det cirka 15 centimeter från plantan för att undvika brännskada.
3 av 4: Pioner vill helst ha en djup, näringsrik, väldränerad, och något fuktig och lerblandad jord, och den får gärna innehålla kalk. Gödsla, men mylla ner det cirka 15 centimeter från plantan för att undvika brännskada. Foto: Colourbox
I Kina har pionen odlats i minst 1500 år, främst för rötternas medicinska egenskaper, bland annat för att bota huvudvärk och astma.
4 av 4: I Kina har pionen odlats i minst 1500 år, främst för rötternas medicinska egenskaper, bland annat för att bota huvudvärk och astma. Foto: Colourbox

12 saker du inte visste om pioner

Pionens, även kallad ”trädgårdens drottning”, högtid är här.

Den har blommor stora som kålhuvuden och en underbar doft.

Visste du att de kan bota sjukdomar, bli 100 år och blomvägra?

Här är 12 saker du inte hade aning om den populära pionen!

Pionen är en blomma vars popularitet bara växer sig starkare för varje år. Den har blommor stora som kålhuvuden (enligt Marco Polo när han såg den för första gången), underbar doft, en slags gammaldags charm, och är dessutom lättskött. Utöver det kan plantorna vara 50 år eller äldre och fortfarande blomma.

Symboliserar välstånd och lyckligt äktenskap

Gamla klassiska luktpioner som Sarah Bernhardt (världens mest omtyckta pion), Karl Rosenfield och Festiva Maxima har fått ett riktigt uppsving som bara kan jämföras med populariteten för de gammaldags rosorna under 1990-talet. Dessutom symboliserar pioner i brudbuketten välstånd och ett lyckligt äktenskap, bara en sån sak! Här är 12 saker du inte visste om pioner:

1. Blossande röd som en pion

Det uttrycket har vi alla hört. Något man brukar säga när någon rodnar. Förr var också de röda pionerna de mest kända, men i dag är färgskalan så mycket större. Man kan hitta allt ifrån nästan svartröda till olika sorters rosa, gula och renaste vitt. I dag finns tusentals registrerade namnsorter i världen, och dessutom tas nya hybrider fram varje år. Det som är gemensamt för dem är de tallrik-stora blommorna som kan bli upp till 30 centimeter i diameter.

Foto: iStock

2. Medicinska egenskaper

I Kina har pionen odlats i minst 1500 år, främst för rötternas medicinska egenskaper, bland annat för att bota huvudvärk och astma. På 600-talet e Kr kom pionen även att användas som exklusiv prydnadsväxt, buskpioner exempelvis fick bara odlas i de kejserliga trädgårdarna och kallades "blommornas konung", medan luktpionen kallades "kungens ministrar". Enligt Carl von Linné är växtsläktet Paeonia uppkallat efter läkeguden Paean, som ska ha upptäckt att pioner kan hjälpa även mot epilepsi.

3. Liten släkt

I pionsläktet (Paeonea) ingår cirka 30 vedartade buskar, halvbuskar och örtartade perenner. De flesta arterna har tjocka, förgrenade näringslagrade rötter från de så kallade ”ögonen” där stjälkarna med blad och blommor växer upp. Bladen är dubbelt trefingrade och mer eller mindre flikiga. Själva blommorna har fem foderblad och minst fem men ofta betydligt fler kronblad. Den stora gruppen hybridpioner är korsningar mellan flera arter.

LÄS MER: Underbara perenner! Så sköter du om dem

4. Hybridpioner

Att ta fram hybridpioner kräver tålamod då det tar så lång tid. En hybridpion skapas då olika rena pioner korsas med varandra. Om man sedan vidarekorsar en sådan hybrid med en annan hybrid uppstår en megahybrid, en så kallad ädelpion. Pioner kan också korsa sig själva med varandra, men från frö till blommande planta tar det många år och alla blir heller inte så bra.

5. Så egna frön

Skulle dina pioner sätta frön, prova då att så dem. Men använd bara de stora, svarta fröna, inte de röda, de är blindfrön. Plantera i krukor som du sedan gräver ned i jorden upp till kanten, gärna i närheten av dess ”mamma”. Då slipper du risken att av misstag rensa bort småplantorna när de väl kommer, för det kan dröja.

Foto: Colourbox

6. Piongråmögel

Piongråmögel kan lätt angripa pionen och visar sig i form av en gråaktig beläggning på blad, stjälkar och blomknoppar. Vad man får göra då är att de ta bort de angripna delarna. Men även virus och rost kan förekomma. Är plantorna väldigt starkt angripna bör de tas bort helt och brännas. Klipp bort bladen sent på hösten, när de vissnat ner, så minskar risken för bladsjukdomar.

7. Fest för pionen

De första buskpionerna kom till Europa på slutet av 1700-talet. I dess hemland Kina samlades man förr till fest när pionerna blommade på våren. Där kunde man sedan sitta i timmar och beundra de fantastiska blommorna, samtidigt som man drack te. Och de som utvandrade från Europa till USA i slutet av 1800-talet tog med sig pionrötter och startade en pionrush där stora pionodlingar växte fram.

LÄS MER: Jens uppfinning tar kål på 100 mördarsniglar i minuten

8. Världens vackraste blomsterbuske

Buskpionen, Paeonia suffruticosa, även benämnd som trädpion, kallas för ”världens vackraste buske”. I maj slår de ut sina tallrik-stora blommor som väcker stor beundran. Buskpionens blomning är kort, men hänförande vacker och doftar underbart. Det är först de senaste åren som man har fått upp ögonen för buskpionen och dess skönhet, därför är den heller inte så vanlig i våra trädgårdar. Med tiden växer de upp till buskar eller små träd, som kan bli upp till 2 meter höga och ha flera hundra blommor samtidigt.

9. Kan blomvägra

Typiskt för pioner är att de skapar ett kraftigt rotsystem så de kan lagra näring inför vintervilan. Därför tycker de inte om att flyttas på och kan blomvägra i flera år efter en flytt. Så välj från början ut en plats där de kan växa ostört i många år, och där de inte står för tätt. De trivs i sol men inte hetta och därför är en vägg med antingen morgon- eller kvällssol perfekt. För att inte de tunga blommorna ska knäckas behöver grenarna bindas upp mot stöd. De behöver inte beskäras.

Foto: Colourbox

10. 100 år gammal

Hur gammal en pion kan bli vet man inte med säkerhet, men man tippar på upp till 100 år. Man har funnit gamla gårdar där all form av planterade växter försvunnit medan pionerna funnits kvar och fortsatt att blomma vår efter vår. Blomningstiderna infaller från maj ända fram till början på juli. Pioner blir mellan 60 centimeter och 2,5 meter höga.

11. Plantering

Pioner vill helst ha en djup, näringsrik, väldränerad, och något fuktig och lerblandad jord, och den får gärna innehålla kalk. Gödsla, men mylla ner det cirka 15 centimeter från plantan för att undvika brännskada. Övergödsla inte! Djupet på planteringen ska vara 5-6 centimeter, men man ska komma ihåg att eventuell frost kan skjuta upp nyplanterade rötter. Därför är det bra med täckning de första vintrarna. Bästa tid att plantera på är hösten men det fungerar även på våren.

12. Eftertraktad och dyr

Dillpionen, P.tenuifolia, är både eftertraktad och dyr. Den blir inte högre än 30-50 centimeter men dess karaktäristiska blad gör att den verkligen märks. Blommorna på den är enkla och sammetsblankt mörkröda med gula pollenknappar och röda ståndare.

LÄS MER: Älskade pion! Så lyckas du med ljuvliga blomman

LÄS MER: Så lockar du fjärilar till din trädgård


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!