Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>För hemmet>Blommor och gröna växter

Publicerad 8 maj 2018 11:46

11 vackra blommor du kan ge mamma på mors dag

<span>Hortensia var förr en given krukväxt på mors dag. Nu finns den redan tidigt på våren till glädje för alla.</span>

Hortensia var förr en given krukväxt på mors dag. Nu finns den redan tidigt på våren till glädje för alla.

1/3

Foto: Colourbox

Pelargoner – Sveriges mest älskade krukväxt. Här är pelargonen rosa Violina.

Pelargoner – Sveriges mest älskade krukväxt. Här är pelargonen rosa Violina.

2/3

Foto: Susanne Ellingsworth

Den klassiska rosen. Den kommer mamma älska.

Den klassiska rosen. Den kommer mamma älska.

3/3

Foto: Colourbox

Mors dag - den 27 maj är dagen du inte får glömma.

Blommor är alltid uppskattat, men vilken ska man välja?

Här får du tips på de 11 bästa mors dags-blommorna!

På söndag den 27 maj är det 2,8 miljoner mammor i Sveriges som hyllas bör. Av alla mammor är det cirka 50 000 som firar det för första gången. Mors dag är något vi firat i Sverige sedan 1919 och den har alltid varit förknippad med blommor. Visa din mamma extra uppskattning och skäm gärna bort henne. Något som alla blir glad av är blommor. Här kommer några tips:

Foto: GETTY IMAGES

1. Pelargon

Sveriges mest älskade krukväxt som fungerar att ha såväl inomhus som utomhus. En klassik favorit där är då Mårbackapelargonen, eller varför inte slå till på årets pelargon?

LÄS OCKSÅ: Hitta rätt i den populära pelargondjungeln

2. Rosor

De går att få som både stora och små krukväxter likväl som snittblommor. Snitta rosorna, se till att inga blad är i vattnet och blanda i en halv tesked ättika och cirka fem sockerbitar, då står de sig längre.

LÄS OCKSÅ: Så här sköter du om dina rosor

3. Lövkojor

En fantastisk och fyllig snittblomma som finns i både lila och cerise. Doftar kryddigt och underbart och är vacker att titta på.

Foto: GETTY IMAGES

4. Hortensia

Dess vackra och bollrunda blomsamlingar är storslagna och praktfulla. Förr var hortensia en given krukväxt till mamma på mors dag – nu finns den redan tidigt på våren till glädje för alla.

LÄS OCKSÅ: Kolla in hortensian och andra fina vårblommor

5. Pioner

Det var de röda pionerna som var de mest kända förr. Numera kan man hitta dem i alltifrån svartröda till olika nyanser av rosa, vitt och gult. Nya hybrider lanseras varje år och det finns tusentals registrerade namnsorter i världen.

6. Orkidé

Vackra blommor som finns i flera färger. De flesta inomhusorkidéer gillar dessutom att bo utomhus under sommarmånaderna.

LÄS OCKSÅ: Bästa tipset för att dina orkidéer ska hålla sig fina

Foto: GETTY IMAGES

7. Olivträd

En exotisk och prydsam växt med små grönvita blommor som för tankarna till sydligare breddgarder. Placeras gärna ute på solig plats under sommaren, och ljust och svalt under vintern.

8. Murgröna

Murgrönan är en mycket användbar växt. Perfekt att spaljera, kan användas som den är i en ampel, eller som bottenplantering i en blomstergrupp. Kan till och med övervintra utomhus.

LÄS OCKSÅ: Så här lätt gör du snyggaste tulpanbuketten

9. Ampelväxt

Just den perioden när mors dag infaller är utbudet av amplar väldigt stort. Klassiker är surfinia, småpetunia, lobelia, hängpelargon, begonia och snöflinga. Eller varför inte ampel med smultron och jordgubbar?

Foto: GETTY IMAGES

10. Balkongväxter

En perfekt mors dags-present är att ge blommor till balkongen som ni kan plantera tillsammans. Härliga balkongväxter i maj är hortensia, pelargoner och kryddväxter. Komplettera gärna med murgröna, silvernjurvinda eller slideranka.

11. Krukväxter

Andra roliga blommor för storstadsmamman är gerbera och begonia, samt gröna bladväxter placerade i spännande kärl. Kärlen kan du dekorera och måla själv.

LÄS OCKSÅ: Lär dig blomsterspråket – det här betyder blomman 

Odla - false

Relaterat