11 saker du inte visste om kaktusar

Kaktusen är trendig igen! Praktiskt, eftersom växten är väldigt lättskött.

Foto: Kitzcorner - Fotolia

1 av 2: Kaktusen är trendig igen! Praktiskt, eftersom växten är väldigt lättskött.

Många tror att kaktusar är odödliga och klarar allt. Det är fel – kaktusen kan dö om den till exempel övervattnas.

Foto: Suwat Wonqkham – Fotolia

2 av 2: Många tror att kaktusar är odödliga och klarar allt. Det är fel – kaktusen kan dö om den till exempel övervattnas.

Kaktus, tidigare ratad som ful och töntig, är nu en riktig trendväxt.

Allt pekar nu på att kaktusen är här för att stanna. Men vad kan du om den?

Visste du att den kan bli 200 år gammal, tar bort övervikt och används till möbler?

Andra har också läst

Kaktusen har haft en lång väg att vandra. Töntig, ful och omodern är omdömen den har fått stå ut med länge, efter att populariteten på 30-talet i funkishemmen försvann. Men sedan en tid tillbaka är kaktusen åter trendig, och det ser ut att hålla i sig. Vi ser den i inredningsreportage, den hyllas i bloggar, och i affärerna kan du köpa allehanda sorter.

Förutom att den är vacker är den både lättskött och tålig, vilket passar den moderna människan, som har ont om tid, perfekt. Dessutom fyller den massor av praktiska och nyttiga funktioner, och är bra för hälsan. Här kan du lära dig massor om kaktusen du inte hade en aning om.

 

LÄS OCKSÅ: 8 vanliga blommor som är dödligt giftiga

1. Sylt och godis

Om du har koll vet du att du i vissa butiker kan köpa kaktusfikon i fruktdisken ibland. Dock bör man vara försiktig när man tar i dem eftersom de kan ha vassa borst (glochider) på sitt skal. Fikonkaktusen som odlas i de flesta tropiska och subtropiska områden kan man även göra sylt och godis av.

2. Röd färg

På opuntiakaktusar lever en vitullig lus som ger det röda färgämnet koschenill vilket man gör färgen scharlakansrött/karmin av. Redan indianerna använde den för att färga garn och tyg för 2 000 år sedan. Färgämnet har man i dag till både garn, persiska mattor, läppstift och i rosa godis. Det har beteckningen E120 i livsmedel.

 

Foto: Kashtykinata - Fotolia

 

3. Inte odödlig

Många tror att kaktusar är odödliga och klarar allt. Det är fel. Kaktusar dör om de övervattnas, har dålig dränering och står i fel sorts jord. Vanlig krukjord behåller vatten och fukt väl, vilket är jättebra för de flesta växter, men inte för kaktusar – de behöver bra dränering. Vill du vara säker på att hålla kaktusen vid liv, använd då speciell kaktusjord.

 

LÄS OCKSÅ: 10 lättskötta blommor som du inte kan döda

4. Få kaktusblommor

Om du bara låter kaktusen vara som den är, år ut och år in, är det ganska osannolikt att den kommer att blomma. Vad du ska göra är att få kaktusen att följa sin naturliga cykel. Ställ den någonstans där det är torrt och kallt, men inte mörkt, vintertid, och sluta vattna. På våren ska du ge den så mycket sol det bara går och börja vattna igen.

5. Möbeltillverkning

Att kaktusen inte bara är en prydnadsväxt har indianerna i Amerika vetat i många år. Kaktustaggar har använts som nålar och till kammar, och det vedartade skelettet hos pelarkaktusar kan ersätta trä vid möbeltillverkning. Dessutom kan snårbildande kaktusar som trädkaktus och opuntiakaktusar planteras som levande stängsel.

6. Taggarna många funktioner

Taggarna kan se väldigt olika ut, alltifrån centimeterlånga taggar till hullingförsedda borst och silvervitt hår. Taggarna skyddar mot betande djur och ger skugga mot solen, men isolerar även från kyla kalla nätter. Dessutom samlar taggarna upp fukten från morgondaggen och annan väta i öknen.

 

Foto: Roman Naumov, Fotolia

 

7. Lagrar vatten

En kaktus lagrar vatten (suckulenter) i stammen som kan se väldigt olika ut, vanligast är pelarformer och runda. Om det är god tillgång på vatten samlar kaktusen på sig och sväller upp, och tvärtom vid torka. Kaktusar som växer i öknen har dessutom möjligheten att stänga sina porer för att minska att vattnet dunstar vid långvarig torka.

 

LÄS OCKSÅ: Lär dig blomsterspråket – det här betyder blomman

8. Christopher Columbus

Kaktusen, som hör till familjen Cactaceae, utvecklades för cirka 30 till 40 miljoner år sedan i Amerika, möjligen från början i Mexiko. Det dröjde dock rätt länge innan kaktusen tog sig över Atlanten, och Christopher Columbus var den första som förde kaktusen till Europa. Den äldsta kända bilden på en kaktus är på en fikonkaktus som fanns med i "Örtabok", skriven av 1541, av italienaren Pietri Andrea Matthioli.

9. Julkaktus i regnskog

Om man ska generalisera kan man säga att högresta kaktusar kommer från ökenlandskap och de med platta, bladliknande stammar kommer från skogar med fuktigt klimat. Några kaktusväxter, som julkaktus, kommer från regnskogar. Det finns också kaktusar som växer på kalla bergstoppar.

 

Foto: Mr.Norasit Kaewsai, Fotolia

 

10. Femton meter hög

Den kaktus som blir störst av alla är saguaron, som växer i Mexiko, Arizona och Kalifornien. Saguaron kan bli upp till 15 meter hög och väga upp till 9 ton, med en 60 centimeter tjock stam. De första tio åren når den inte högre än ett par centimeter, men när den väl fått upp farten växer den med en decimeter om året. Saguaron kan bli 200 år gammal och blommar först efter 50-75 år. Frukterna är röda och ätliga.

11. 2000 arter

Kaktusväxter är, vanligtvis, taggiga, fröväxter och kan även benämnas kaktéer. Det finns mellan 1 500 och 2 000 arter av kaktusväxter. Men alla kaktusliknande växter med taggar behöver inte vara kaktusar. Om de ser ut på samma sätt beror det på att de växer i samma miljö.

 

Källa: Housebeautiful.com, Skönahem.com, Uu.se, wikipedia.org, Efvccc.com, Blomsterlamdet.se, Alltomvetenskap.se. Menorah-sweden.com

 

LÄS OCKSÅ: Så får du blommorna att hålla sig fina längre

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande