1 av 3: Myggor kan vara riktigt obehagliga – så här blir du av med dem
2 av 3: Myggor är obehagliga för många. De stör och betten kliar och svider. Men det finns många knep för att hålla myggen borta. Foto: Christian Örnberg
3 av 3: Har du blivit biten finns många sätt att lindra klådan och svedan. Låta en blöt gurkskiva torka över beetten, till exempel. Foto: Shutterstock

11 bästa tipsen för att slippa myggen i sommar

Myggor. En del av oss besväras inte alls av dem, andra fungerar som en magnet.

Myggen är för många sommarens största plåga och förstör allt.

Här får du 11 tips och tricks på hur du håller ohyran borta!

Oavsett du är en myggmagnet eller inte kan det vara bra att veta att inte bara sommarsvett, utan alla starka dofter, även parfym, är myggens högsta dröm.

Vem myggorna ger sig på har också med personens egen kroppslukt att göra. Hur och varför är inte kartlagt ännu. En del människor utsöndrar mer koldioxid än andra och det sägs vara en förklaring. För en del kan det skapa allergiska reaktioner, men ingen tycker det är kul att bli myggbiten. Det finns dock en hel del du kan göra för att slippa bli biten. Och, även sånt som lindrar/tar bort sveda och klåda när det väl har inträffat.

Foto: iStockphoto

1. Vitlök och persilja är bra mot mygg

Att både äta och smörja in sig med vitlök håller myggorna på avstånd. De hatar vitlök! De gillar inte heller lukten av beckolja. Prova också att gnida in huden med persilja.

2. Myggor älskar alkohol

Alkohol attraherar myggorna då det får kroppen att utsöndra mer koldioxid som myggen gillar. Tänk på det och skydda er extra om ni har fest ute i sommarnatten.

3. Använd kläder i ljusa färger

Att skyla kroppen, inklusive armar, ben och nacke med kläder är ett enkelt och bra tips. Gärna ljusa, löst sittande kläder, då myggor dras till mörka färger. Fötter och inpyrd svett attraherar de flesta myggor lite extra, så skippa träningskläderna. Liksom parfymen.

4. Myggmedel fungerar för de flesta

Smörj in alla synliga kroppsdelar med myggskydd av något slag. Men även detta är individuellt. För en del är stiften verkningslösa. De bästa myggmedlen är medel innehållande DEET vilket är en kemisk substans som det amerikanska försvaret har forskat fram för flera sedan.

5. Stadsmiljö är bättre än att vara på landet

Att befinna sig i torr stadsmiljö är så klart mycket bättre än ute på landet vid vattendrag, våtmarker, sjöar, dammar, åtminstone när det börjar skymma. Både snösmältning och ett rikligt regn sätter också i gång kläckning av nya mygg.

6. Ta bort allt vatten

Ska du vara på ett ställe där du vet det finns mygg, se då till att det inte står vatten någonstans. Även en liten pöl på marken eller en hink vatten kan räck som yngelplats. Töm ut allt stående vatten i hängrännor, fågelbad, gamla krukor, skottkärran och bildäck etc.

7. Håll trädgården ren från buskage

Håll gräset kort, och tomten så ren från snår och buskage som möjligt.

8. Myggnät vid säng och fönster

Myggnät vid säng och fönster håller myggen borta medan du sover. En knott- och mygghatt ger skydd i områden med extremt mycket knott, mygg och stickande insekter. De skyddar både ansikte, hals och huvud mot insektsbett.

9. Lavendel och rosmarin fungerar mot mygg

Plocka in buketter med lavendel och rosmarin eller fläderkvistar. Bränn björktickor, fuktig torv och ormbunkar på tomten. Du kan också gnida in huden med rölleka, malört, persilja eller björkblad. Andra växter och livsmedel som myggen ogillar är ringblommor, tagetes, basilika, tomat, potatis, citronsaft och äppelcidervinäger.

10. Myggor gillar inte citrusdofter

Byt gärna ut de vanliga värmeljusen mot citrusdoftande myggljus, de hjälper till att hålla myggen borta. Du kan också droppa ner ren, koncentrerad tea tree oil i värmeljus, eller späda ut oljan och smörja in dig med den.

11. Rök håller myggor borta

Mygg uppskattar inte rök i någon form, därför kan rökstavar ger ett bra grundskydd. Rök från eld och cigaretter fungerar det med. Att elda tickor, exempelvis björk- eller fnösktickor är ett gammalt och väl beprövat knep. Du placerar svampen i elden och låter den ligga ett par minuter tills den börjat glöda. Trä den sen på en pinne intill där ni sitter. Funkar med kottar också, men de ryker mer.

Foto: Christine Olsson

LÄS MER: Så enkelt gör du eget naturligt myggmedel – som verkligen funkar

Myggbiten? Så här lindrar du klåda och sveda:

• Låt blöta gurkskivor torka över betten.
• Smula en magnecyl i vatten och smörj över området.
• Den egna saliven lindrar, utan risk för infektion.
• Alsolgel dämpar obehaget, Xylocainsalva fungerar i värre fall.
• Låt bli att klia – annars blir det värre.
• Kyl med kallt vatten. Stryk på alsolsprit eller kylbalsam. En svag hydrokortisonsalva kan också hjälpa.
• Förebygg och behandla klåda och svullnad genom att ta vanlig allergimedicin med antihistaminer, de gör att din kropp inte reagerar lika starkt på betten. Finns på Apotek.
• Rör en sked salt i ett glas med varmt vatten; badda. Bakpulver/äppelcidervinäger utrört i vatten – eller potatismjöl/honung direkt på bettet – ska också lindra.
• I Asien är en värmebehandling genom varma stenar eller ett upphettat stycke tyg på bettet en gammal tradition. Där finns också gröna flaskor med en mix av bland annat mentol vilket skapar en värmereaktion. I Sverige finns After Bite, den innehåller ammoniak och har en värmande effekt på bettet som därmed lindrar symptomen.

LÄS MER: Bli av med myggen – här är myggfällorna som fungerar

LÄS MER: Marie-Louises smarta knep för att slippa fästingar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande