1 av 2: I trädgården finns mycket som rådjuren gillar att äta på. Foto: Brian Adams
2 av 2: Desperata rådjur har sparkat sönder odlingsväven och ätit upp salladen. Foto: Nina Bergström

10 sätt att skydda din trädgård mot rådjur

Rådjur kan vara ett problem i trädgården.

De äter gärna dina blommor och växter.

Här är 10 knep för att skydda din trädgård och slippa rådjuren.

1. Nät som hönsnät eller fiberduk

Täck över eller linda in växterna med hönsnät eller fiberduk. Ett annat alternativ med nät är att stängsla in större delar av trädgården. Nätet ska vara minst 180 centimeter högt och maskorna maximalt en centimeter stora så att fåglar inte riskerar att fastna.

 

LÄS OCKSÅ: Bästa husmorsknepen för din trädgård

2. Elstängsel – mest effektivt

Det mest effektiva skyddet mot rådjurens ätande och skrubbande. Ska helst bestå av två till tre strömförande trådar upp till 170 centimeters höjd. En stor nackdel är att strömmen inte gör skillnad på vem som rör i tråden. Småbarn och husdjur drabbas också av stötar vid beröring.

3. Blodmjöl med vatten

Det här gillar inte rådjur. Blodmjöl är ett gödsel som skapas av blod från slaktade djur. Blanda ett kilo blodmjöl med tio liter vatten och tillsätt en och en halv deciliter ammoniak. Doppa oasiskuber i blandningen och sätt på pinnar i sniffhöjd intill växterna. Doppa kuberna på nytt var fjortonde dag.

 

LÄS OCKSÅ: 11 saker du inte visste om solrosor

4. Bakar gör rådjuren ängsliga

Sätt upp vita, hjärtformade rådjursbakar i papp eller frigolit i trädgården. Rådjur vill inte klampa in på andra rådjurs revir och kan därför bli ängsliga och vända om. Även vita ullbollar eller vita papperslappar kan den effekten. Allt som påminner om ett rådjurs bakdel är bra för att få andra rådjur att hålla sig borta.

5. Cd-skivor skrämmer bort dem

Dina gamla cd-skivor kan få ny användning. Häng upp cd-skivor - så många som möjligt - i snören och låt dem dingla. De skarpa ljusreflexerna som då skapas skrämmer rådjuren. I bästa fall på flykt. Även dubbelvikt vit tejp som vimplar i topp- och sidoskott kan fungera på liknande sätt.

 

LÄS OCKSÅ: Saker du inte visste att du kunde göra med ättika

6. Vitlök fungerar bra

Foto: Nina Bergström

Denna nyttiga och goda universalväxt är passande även i detta sammanhang. Den står nämligen inte högst upp på rådjurens kulinariska önskelista. Bevattna trädgården med vitlöksvatten ett par gånger under sommaren. Vitlökssmaken tas upp av växterna och gör den osmakliga för rådjur.

7. Elektronik som avger ljud

Sätt upp en elektronisk generator som avger ultraljud – ljud som rådjuren tycker är mycket obehagliga, men som inte stör människor eller husdjur. Eller prova med en rörelsedetektor. Den gör att både ljus, ljud och eventuellt sprutande vatten sätts på när rådjuren närmar sig trädgården.

 

LÄS OCKSÅ: Så lätt kan du bygga din egen odlingslåda

8. Hårtussar eller fårull i buskar

Sätt tussar av hår i buskar och plantor, bäst för att hålla borta rådjur fungerar hår från människor och hundar. Det är två varelser som rådjur normalt har stor respekt för. Men även otvättad fårull i sjok över växterna kan fungera för att hålla rådjuren på avstånd. Rådjuren gillar inte den doften.

9. Kajennpeppar och urin

Strö ut röd och stark kajennpeppar över växterna. Även urin som hälls över växterna kan skydda från rådjur. Och det gäller urin från både människor och djur. Rådjurens lukt- och smaksinne är mycket utvecklat. Den starka smaken och lukten från peppar och kiss är inget de finner attraktivt.

 

LÄS OCKSÅ: Odla i pallkrage – bästa tipsen

10. Plantera växter som rådjur inte gillar

Plantera helt enkelt växter som rådjur inte tycker om. Då slipper du bekymra dig om olika skyddsmetoder. Bland växterna som rådjuren ratar finns sippor och liljor av olika slag samt vallmo. Dessutom kryddoftande och aromatiska växter som malört, lavendel, salvia, temynta och dragon. Det är bara några i mängden. Kolla listor på nätet.

 

Källa: blomsterlandet.se, ica-kuriren.se

 

LÄS OCKSÅ: Bästa tipsen när du ska odla egen vitlök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!