10 saker att tänka på när du bygger inglasat uterum
Sugen på att förverkliga drömmen om ett inglasat uterum? Det förlänger sommaren och gör vintern lättare att uthärda.
Men att göra drömmen till verklighet kräver ordentlig planering.
Här är 10 saker att tänka på när du ska bygga inglasat uterum!
1. Hur ska ditt uterum användas?
Bestäm först hur stort uterummet ska vara och hur lång tid under året du vill kunna använda det. En vinterbonat uterum, som går att vara i året om, kostar mycket mer att bygga än ett oisolerat som bara gå att använda under sommarhalvåret.
2. Uterummets placering
Låt gärna uterummet fungera som en öppning mot trädgården. Tänk också på att ett inglasat rum i direkt söderläge blir väldigt varmt under heta sommardagar. Norrläge ger ett vackert ljus, men sydväst anses allmänt som det bästa läget.
LÄS MER: Guide: Förläng sommaren med ett uterum
3. Hur ska uterummet se ut?
Tänk på helheten. Ta hänsyn till husets stil och karaktär när du bestämmer utseendet på ditt uterum. Uterummet ska helst tillföra en dimension till huset. Ifall det visar sig att huset inte är lämpligt att byggas till med ett uterum kanske du kan bygga ett fristående uterum i stället.
4. Glöm inte att söka bygglov
Ett inglasat uterum blir - i lagens mening - en tillbyggnad eller nybyggnad. Skillnaden beror på om uterummet är i anslutning till huset eller fristående. I båda fallen krävs bygglov och bygganmälan. Kontakta stadsbyggnadskontoret i din kommun för mer information.
5. Var noga med grunden
En plintgrund, isolerad med cellplast för att hindra markkylan från att tränga in, fungerar utmärkt både i ett sommaruterum och i ett uterum som ska användas från tidig vår till sen höst. Till ett uterum för året-runt-bruk kan du gjuta en isolerad platta. Då får du möjlighet till både värmegolv och klinkergolv.
LÄS MER: Micael Bindefeld om sin besatthet: "Källaren är full"
6. Tänk på fönstren
Till ett sommaruterum räcker det med enkelglas och oisolerad profil. Det är tänkt att fungera mest som ett slags vindskydd. Ett vinterbonat uterum bör utrustas med 2-glas isolerfönster med isolerad profil. 3-glasfönster är också ett alternativ. Om än tjockt.
7. Stomme på uterummet
Limträstomme är vanligast. Den brukar vara grundoljad vid leverans. Måla den får du göra själv, alternativt anlita målarfirma. En helisolerad aluminiumstomme är något dyrare, men samtidigt underhållsfri.
8. Golv i uterum
Lärkträtrall behöver inte underhållas och är tåligare än vanlig trätrall. Och lite dyrare. Ännu mer kostar klinkers. Men då får du även möjlighet till golvvärme. Det kräver dock oftast gjuten platta, vilket blir ungefär dubbelt så dyrt som trallalternativen.
LÄS MER: Skapa rum i trädgården – stor guide med 11 fina växthus
9. Uterummets tak
Ett isolerat kanalplasttak med 32 millimeters tjocklek är ett vanligt val för sommaruterum. Ska du däremot bygga ett uterum med heltäckt tak blir det cirka fyra gånger dyrare. Samtidigt kräver ett vinterbonat uterum ett ordentligt tak. Plasttak har skarvar och isolerar därför inte lika bra.
10. Vad kostar ett inglasat uterum?
Priset varierar kraftigt beroende på bland annat standard och storlek. Ett uterum på 18 kvadrat som går att vara i från tidig vår till sen höst - och där snickare och plåtslagare anlitas – kostar cirka 230 000 kronor. Efter rotavdrag blir kostnaden cirka 166 000 kronor.