Annons
EXPRESSEN.SE
Leva & bo>Trädgård

Publicerad 17 aug 2015 15:45

10 saker att tänka på vid bygget av inglasat uterum

Bygg ett inglasat uterum och förläng sommaren.

Bygg ett inglasat uterum och förläng sommaren.

1/2

Foto: Magnus Selander

Innan du börjar bygga är det smart att kolla upp vad som gäller – och noga tänka igenom bygget.

Innan du börjar bygga är det smart att kolla upp vad som gäller – och noga tänka igenom bygget.

2/2

Foto: Carina Olander

Inglasat uterum drömmer många om – det förlänger sommaren och gör vintern lättare att uthärda.

Men att göra drömmen till verklighet kräver ordentlig planering.

Här är 10 saker att tänka på när du ska bygga inglasat uterum.

1. Fundera på hur det ska användas

Bestäm först hur stort uterummet ska vara och hur lång tid under året du vill kunna använda det. En vinterbonat uterum, som går att vara i året om, kostar mycket mer att bygga än ett oisolerat som bara gå att använda under sommarhalvåret.

 

LÄS OCKSÅ: Deras växthus blev ett lyxigt uterum – titta in här!

 

2. Uterummets placering

Låt gärna uterummet fungera som en öppning mot trädgården. Tänk också på att ett inglasat rum i direkt söderläge blir väldigt varmt under heta sommardagar. Norrläge ger ett vackert ljus, men sydväst anses allmänt som det bästa läget.

 

3. Hur ska uterummet se ut?

Tänk på helheten. Ta hänsyn till husets stil och karaktär när du bestämmer utseendet på ditt uterum. Uterummet ska helst tillföra en dimension till huset. Ifall det visar sig att huset inte är lämpligt att byggas till med ett uterum kanske du kan bygga ett fristående uterum i stället.

 

LÄS OKSÅ: Tips när du ska inreda din altan

 

4. Sök bygglov

Ett inglasat uterum blir - i lagens mening - en tillbyggnad eller nybyggnad. Skillnaden beror på om uterummet är i anslutning till huset eller fristående. I båda fallen krävs bygglov och bygganmälan. Kontakta stadsbyggnadskontoret i din kommun för mer information.

 

5. Var noga med grunden

En plintgrund, isolerad med cellplast för att hindra markkylan från att tränga in, fungerar utmärkt både i ett sommaruterum och i ett uterum som ska användas från tidig vår till sen höst. Till ett uterum för året-runt-bruk kan du gjuta en isolerad platta. Då får du möjlighet till både värmegolv och klinkergolv.

 

6. Tänk på fönstren

Till ett sommaruterum räcker det med enkelglas och oisolerad profil. Det är tänkt att fungera mest som ett slags vindskydd. Ett vinterbonat uterum bör utrustas med 2-glas isolerfönster med isolerad profil. 3-glasfönster är också ett alternativ. Om än tjockt.

 

LÄS OCKSÅ: 15 fina utemöbler som passar i din trädgård

 

7. Stomme på uterummet

Limträstomme är vanligast. Den brukar vara grundoljad vid leverans. Måla den får du göra själv, alternativt anlita målarfirma. En helisolerad aluminiumstomme är något dyrare, men samtidigt underhållsfri.

 

8. Golv i uterum

Lärkträtrall behöver inte underhållas och är tåligare än vanlig trätrall. Och lite dyrare. Ännu mer kostar klinkers. Men då får du även möjlighet till golvvärme. Det kräver dock oftast gjuten platta, vilket blir ungefär dubbelt så dyrt som trallalternativen.

 

LÄS OCKSÅ: Stort test av 11 studsmattor – vilken är bäst?

 

9. Uterummets tak

Ett isolerat kanalplasttak med 32 millimeters tjocklek är ett vanligt val för sommaruterum. Ska du däremot bygga ett uterum med heltäckt tak blir det cirka fyra gånger dyrare. Samtidigt kräver ett vinterbonat uterum ett ordentligt tak. Plasttak har skarvar och isolerar därför inte lika bra.

 

10. Vad kostar ett inglasat uterum?

Priset varierar kraftigt beroende på bland annat standard och storlek. Ett uterum på 18 kvadrat som går att vara i från tidig vår till sen höst - och där snickare och plåtslagare anlitas – kostar cirka 230 000 kronor. Efter rotavdrag blir kostnaden cirka 166 000 kronor.

 

Källa: viivilla.se, byggahus.se

 

LÄS OCKSÅ: Inred uterummet med läckra loppisfynd

Endast 089 ex kvar!
"Cherry blossom - pink love"
"Exklusiva körsbärstavlan Cherry blossom - pink love är äntligen här!"
Endast 089 ex kvar!
Exklusiva körsbärstavlan är tavlan äntligen här!Bara 100 ex!Fri frakt
Odla - false

Relaterat