Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Solros är en vacker blomma. Men den bär på en hemlighet som du kanske inte vet om. Den består inte bara av en blomma, utan av 1 000-2 000 unika blommor.
Foto: Colourbox
2 AV 3
Kaffesump är fantastiskt att använda i trädgården. Den hjälper bland annat växterna att få de näringsämnen de behöver.
3 AV 3
En basisk jord kommer ge dig mer rosa blommor, medan en surare jord producerar blåa blommor.
Foto: Oleksandr Shevchenko

10 häftiga saker du inte visste om din trädgård

Många älskar att pyssla med trädgården på sommaren.

Men visste du att du kan styra både lukt och färg på dina blommor?

Här bjuder vi på 10 roliga fakta till alla trädgårdsfantaster!

1. En solros består av tusentals blommor

En solros består inte av bara en blomma, faktum är att den består av mellan 1 000 och 2 000 individuella blommor, som alla hålls ihop av en stjälk.

 

LÄS OCKSÅ: 10 bästa husmorsknepen för en finare trädgård

 

2. En tesked jord = fler mikrober än människor

Mikroorganismer är jätteviktigt för att jorden ska få sina näringsämnen. Men visste du att det på en tesked med jord finns fler mikroorganismer än det finns människor på jorden? Lite skrämmande tanke.

 

3. Ljud påverkar växten

Att prata med sina växter är ett gammalt ”knep”, man brukar säga att de får koldioxid som de mår bra av. Men nu finns det vetenskapliga studier som visar att ljudet också påverkar växten, all sorts ljud. I en annan, icke vetenskaplig studie, jämförde man ett tyst växthus med ett annat där man spelade upp ljud hela tiden, och i det sistnämnda växte de mer. Så fortsätt prata med dina växter, eller sätt på en skiva!

 

LÄS OCKSÅ: Bli av med ogräset utan giftiga kemikalier

 

4. Fjärilar föredrar ogräs

Färggranna blommor är inte den största anledningen till att fjärilar och andra insekter älskar din trådgård, vilket många tror. Det handlar mer om doft och nektar. Enligt Smithsonian Institute, har många av de nya framodlade blommorna, med bättre färg och storlek, i stället förlorat sin doft i processen. Det betyder att vanligt ogräs, som maskrosor och klöver, ofta är de mest tilltalande växterna i din trädgård för fjärilar.

 

5. Bikarbonat ger söta tomater

Att regelbundet sprida lite bikarbonat i plantornas jord kan hjälpa till att minska surheten vilket i sin tur ”sötar upp” det som växer där.

 

LÄS OCKSÅ: 11 oväntade saker du kan ha bikarbonat till

 

6. Favoritfrukten är en ros

Både äpplen, päron, persikor, körsbär, hallon, jordgubbar med mera tillhör faktiskt gruppen rosväxter. Något som gör dem till ”kusiner” med rosen.

 

7. Gör trädgården till en dessertbuffé

Visste du att vaniljbönan kommer från en orkidésort? Och det är inte den enda väldoftande sorten. En hybrid som kallas sharry baby luktar choklad, en annan vid namn golden elf doftar citron, och halaenopsis violacea har en kaneldoft. Så med andra ord kan man få en trädgård som luktar som en hel dessertbuffé!

 

8. Styr färgen på blommorna

En basisk jord kommer ett ge dig mer rosa blommor, medan en surare jord producerar blåa blommor. Så vill du ha blommor åt det blåa hållet, tillsätt organiskt material i jorden, som äggskal, kaffesump, hackat bananskal. Dock kan surheten i kaffesumpen variera mycket, så du kan även prova ett gödningsmedel med syra i. Förändringen kommer inte över en natt men så småningom ska du lyckas manipulera din jords ph-nivå.

 

9. Rådjur i trädgård

Foto: Brian Adams

Rådjur kan hoppa ända upp till 2,5 meter högt. Visst, de kan behöva springa en bit för att nå såna höjder, men ett litet staket är oftast inte tillräckligt för att hålla dessa trädgårdsätare borta. Bygg gärna ett högre staket, plantera taggiga och stickiga växter som en barriär, eller skräm bort djuren med ljus och vindspel. Om du inte vill ha din trädgård helt förstörd.

 

LÄS OCKSÅ: 10 sätt att skydda din trädgård mot rådjur

 

10. ”Fusk” gynnar växterna

Kalla det gärna fusk, men att lägga till kaffesump, äggskal, hackade bananskal och andra organiska material i jorden (ingen kompostering behövs) kan ge dina växter precis de näringsämnen de behöver när de håller på att falla sönder eller vissna. Men de växter som redan växer bra mår också toppen av det.

 

Källa: Goodhousekeeping.com, Penn State News

 

LÄS OCKSÅ: 12 saker du inte visste att du kunde göra med kaffesump