Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Buskar skapar stil och stämning, kan sätta ett färgtema i din trädgård och kan användas som rumsavdelare.
Buskar skapar stil och stämning, kan sätta ett färgtema i din trädgård och kan användas som rumsavdelare.
Buskar skapar stil och stämning, kan sätta ett färgtema i din trädgård och kan användas som rumsavdelare.
Buskar kan hålla sig fina i många år utan att beskäras. Men det är bra att klippa dem ibland, för förr eller senare blir de glesa och sämre på att leverera blommor.
Buskar kan hålla sig fina i många år utan att beskäras. Men det är bra att klippa dem ibland, för förr eller senare blir de glesa och sämre på att leverera blommor.
Buskar kan hålla sig fina i många år utan att beskäras. Men det är bra att klippa dem ibland, för förr eller senare blir de glesa och sämre på att leverera blommor.
1 AV 3
2 AV 3
Buskar skapar stil och stämning, kan sätta ett färgtema i din trädgård och kan användas som rumsavdelare.
Foto: Istock
3 AV 3
Buskar kan hålla sig fina i många år utan att beskäras. Men det är bra att klippa dem ibland, för förr eller senare blir de glesa och sämre på att leverera blommor.
Foto: Istock

Blommande buskar – tips på fina buskar i trädgården

Buskar och träd är som möbler i ett hus medan perenner, sommarblommor och krukväxter är mer som pyntet. Buskar skapar stil och stämning, kan sätta ett färgtema och kan användas som rumsavdelare i trädgården.

Med sina vackra blommor blir buskarna ett härligt inslag under våren och sommaren. Vissa buskar kan dessutom blomma fint ända in på höstkanten.

Här tipsar vi om några fantastiskt vackra blommande buskar, vilken buske som blommar när, hur du sköter dem – och när de ska beskäras.

När man planerar en ny trädgård, eller ­renoverar en­­ ­gammal, spelar blommande buskar en stor och väldigt viktig roll. En del buskar blir stora medan andra håller sig på en lägre nivå. De flesta har en bestämd blomningstid. Forsythia hör till de tidigaste med klargult lysande blommor medan flera av hortensiorna blommar under sommarens senare del.

Här gäller det att kombinera rätt för att skapa harmoni, men ­buskarna är inte bara vackra när de blommar. Rätt skötta ­bildar de gröna väggar som kan vara ­bakgrund till andra ­växter.

Undvik att plantera ­buskar ­utspridda i gräsmattan, det ger ett plottrigt intryck och gör det ­besvärligt att klippa gräset. Plantera i stället i grupper.

Några buskar i ett hörn, olika ­arter med utspridd blomningstid, eller i rad av samma art som ­avskiljare ser ­prydligt ut. Undantaget är om man vill ha en extra vacker solitär som ett blommande utropstecken.

LÄS MER: Underbara perenner! Så sköter du om dem 

När ska blommande buskar beskäras?

Det är inget måste att beskära buskarna eftersom de lätt kan hålla sig snygga och lagom täta i många år. Men förr eller senare blir de risiga, glesa och sämre på att leverera blommor. Därför är det bra att klippa dem ibland.

De flesta prydnadsbuskar vill beskäras på vårvintern. Undantaget är buskar som brukar sava på våren – de beskärs under juli, augusti och september, till exempel magnolia och klätterhortensia. Buskar som blommar på bar kvist kan beskäras efter blomningen, till exempel forsythia, rosenmandel och ginst.

Beskärningen handlar om att ta bort gamla grenar som inte blommar så mycket längre, som börjar bli risiga eller tappet sin fina färg. När du beskär grenarna lämnar du plats för nya, piggare grenar att utvecklas.

1. Magnolia – buske eller träd med rosa och vita blommor

När magnolian blommar vet vi att våren är här. Foto: Istock

När magnolian blommar vet vi att våren är här. Magnolior blir med tiden stora och mer trädlika än buskiga, men det finns även de som inte blir stora. Stjärnmagnolian stannar oftast på 1,5 meters höjd, vilket gör den mer lättplacerad i en liten trädgård. Denna juvel kan gärna stå i en rabatt med andra buskar och perenner. Den blir ett utmärkt robust stöd till vekare växter.

När blommar magnolia?

Magnolia är en tidig vårväxt. Stjärnmagnolian till exempel blommar redan i april medan andra sorter blommar i maj-juni.

Placera magnolia: 

Inte alltför torr växtplats i sol eller vandrande skugga.

Sköta magnolia: 

Humusrik jord, förstärk med kogödsel eller kompost på våren. Lägg löv under busken på hösten. Bör inte beskäras men skadade grenar kan tas bort efter midsommar.

2. Forsythia – buske med gula blommor

Forsythia har underbart lysande solgula blommor. Foto: Shutterstock

Underbart lysande solgula blommor som kommer först av alla. Blommar på bar kvist redan i april i södra delarna av landet. Under resten av sommaren är buskarna friskt gröna och ger ett gott insynsskydd och en fräsch bakgrund åt andra senareblommande buskar.

När blommar forsythia?

De gula blommorna på den här blommande busken blommar i april.

Placera forsythia:

Gärna i buskage i ett hörn av trädgården, mot gatan eller grannen.

Sköta forsythia:

När blomningen är över bör busken gallras ur något. Klipp bort de äldsta grenarna ett par centimeter från marken, yviga grenar kan klippas in. Det går även att formklippa buskarna om man vill ha gyllengula klot i stället. Ge några spadar kogödsel på våren om jorden är mager.

3. Spirea – lättskött buske som passar som häck

Spirea är ett stort släkte med både tidigblommande och sommarblommande buskar. Foto: Shutterstock

 

Spirea är ett stort släkte med både tidigblommande och sommarblommande buskar. De är mycket lättodlade och tåliga och hör därför till favoriterna i alla offentliga planteringar. Norsk spirea hör till de tidigblommande som ofta ses som häck. Den något lägre björkspirean passar utmärkt i blandplanteringar med perenner eller som kant till ett buskage med högre buskar.

De sommarblommande rosenspireorna och praktspireorna kan hittas i många olika former. Gulbladiga, låga eller höga oftast rosablommiga. Kan användas som friväxande häck, rumsdelare inne i trädgården, i rabatter med perenner eller andra buskar, som sagt mycket användbara buskar.

När blommar spirea?

Blomningstiden för spirea varierar mellan sorterna, men i april-maj brukar den blomma.

Placera spirea:

Blommar rikligast på solig plats.

Sköta spirea:

Anspråkslösa, men undvik allför våta platser. Ge ett par spadar kogödsel på våren. Viss beskärning håller buskarna vackra. Gallra ur döda grenar, skadade och risiga buskar kan klippas ner helt, till 3 centimeter höjd, tidigt på våren. Annars beskärs de vårblommande sorterna efter blomningen och sommarblommande på våren.

LÄS MER: Stor skillnad på olika sekatörer – här är vinnaren i stort test

4. Mahonia – buske med gula blommor och blå bär 

På våren blommar mahonian med sina väldoftande gula klasar. Foto: INGELA JAGNE

Mahonia skimrar lätt mot rött. På vissa platser kan det vara trevligt med vintergröna växter, särskilt i snöfattiga delar av landet. Mahonians blanka läderartade blad skimrar lätt mot rött under vintern. På våren blommar den med väldoftande gula klasar som sedan blir till daggblå bär. Busken blir inte så hög, runt 75 centimeter.

När blommar mahonia?

Mahonia är fin året runt men står i blom i april-maj.

Placera mahonia:

Trivs i alla lägen, sol, halvskugga och skugga. Jorden får gärna vara något sur (inte kalkrik). Kan med fördel sättas i besvärliga slänter som undervegetation till högre buskar och träd.

Sköta mahonia:

Kräver inte mycket, kogödsel och kompost på våren räcker långt och det krävs inte varje år. Kan klippas ner hårt men klarar sig utan beskärning.

5. Syrener – trädlik buske med lila, vita eller rosa blommor

Den svenskaste av alla buskar måste väl vara syrenen. Foto: Shutterstock

Syrener ger många doftminnen. Den svenskaste av alla buskar måste väl vara syrenen. Den förknippas med examen, kaffe i bersån och vi är många som har den i våra doftminnen från barndomen. Den vanligaste är den lilablommande bondsyrenen men för finsmakare finns även sorter i lila nyanser, vitt och rosa.

När blommar syren?

Syrenen blommar i maj-juni.

Placera syrener:

Full sol ger mest blommor, men den blommar även i halvskugga. Undvik våta platser, det gör syrenerna lätt sjuka. Kan användas som häck, både klippt och friväxande. Som insyns- och vindskydd i buskage. Som solitär eller i bersåer och avdelare inne trädgården.

Skötsel syrener:

Anspråkslösa. Gallra ur gamla och skadade grenar direkt efter blomningen. Formklippning görs i juli-augusti, då kommer det att blomma följande vår. Är jorden mager blir blomningen rikare om buskarna får några spadar kogödsel varje vår. Här kan du läsa om hur du beskär syrener!

6. Hortensia – buske som kan blomma fint på hösten

Hortensia kan blomma ända in på höstkanten. Foto: Shutterstock

Hortensia kan bli ett litet träd. Här finns buskar som blommar sent på sommaren och in på höstkanten då de flesta andra buskar har blommat över för länge sedan. Purpurhortensia är en graciös buske med mörkgrönt bladverk. De stora blomställningarna i blålila är platta med sterila, nästan papperslika, skyltblommor runt de egentliga blommorna. Syrenhortensian har stora blomklasar i vitt som övergår i rosa när de vissnar. Den kan bli ett litet träd eller klippas som buske.

När blommar hortensia ute?

Hortensian blommar juni-augusti, en del in i september. Blommorna ser vackra ut på busken även när de börjat vissna.

Placera hortensia:

Purpurhortensian bör placeras lite skyddat, gärna tillsammans med andra buskar som till exempel rhododendron. Eller vackra barrväxter. Öst eller västläge är önskvärt. Syrenhortensian gör sig bra som ensam solitär, eller tillsammans med andra lägre buskar så att de stora blommorna får full frihet att visa sin prakt.

Sköta hortensia:

Alla hortensior trivs i mullrik jord, gärna med lite lägre pH-värde. Ge dem kogödsel och kompost på våren. Lägg höstlöv under buskarna på vintern. Vissa hortensior blommar på årets skott och ska klippas in ganska hårt på våren. Hit hör syrenhortensian. Purpurhortensia och den storblommiga trädgårdshortensian blommar på gamla skott och ska klippas varsamt. Gallra ur döda grenar på våren.

7. Schersmin – med doftande blommor och utan doft

Vill man ha väldoft i sin trädgård ska man plantera en doftschersmin. Foto: Shutterstock

Vill man ha väldoft i sin trädgård ska man plantera en doftschersmin. Men sätt den inte för nära sovrummet eller uteplatsen – doften kan bli bedövande. 

Tycker man om blommorna, men inte doften finns det flera sorter att välja bland som den lilla smultronschersminen med svag doft eller en doftlös med dubbla blommor. 

De storvuxna sorterna kan bli mellan 4–7 meter höga medan de låga stannar på 1,5 meter.

När blommar schersmin?

Schersmin blommar i juni.

Placera schersmin:

En anspråkslös buske som trivs i full sol till halvskugga. Är inte kinkig med jorden men blir kraftigare och mer rikblommande på en något fuktigare och mullrik jord. Blommar i juni, placeras med fördel med andra stora buskar som paradisbuske och trädgårdsprakttry som insynsskydd.

Sköta schersmin:

Gallra ur de äldsta grenarna, klipp den strax ovan marken, på vårvintern. På normal trädgårdsjord krävs ingen extra gödsel.

LÄS MER: Vackra paradisbusken som alla vill ha – så tar du hand om den

8. Pärlbuske – buske med skimrande vita blommor

Pärlbuskes vita blomknoppar skimrar som pärlor. Foto: KERSTIN ENGSTRAND

Pärlbuske har knoppar som skimrar som pärlor. En helt underbar buske som förtjänar en framträdande plats i trädgården. De vita blomknopparna skimrar som pärlor för att sedan slå ut i ett rikligt flor i maj-juni. Under sommaren ståtar den med en frisk grönska och de bruna fröställningarna pryder sedan busken hela hösten och vintern.

När blommar pärlbuske?

Pärlbusken blommar under försommaren, i maj-juni, och blomningen är kortvarig.

Placera pärlbuske:

Buskens bågformade grenar gör sig bra i rabatter, eller där de får kasta sig ut över en mur eller liknande. Den blir sällan högre än 1,5 meter och dess sirliga form gör att den passar utmärkt tillsammans med andra prydnadsbuskar eller perenner.

Sköta pärlbuske:

Nästan ingen alls. Trivs bäst i sol, men blommar även i halvskugga. Tar tacksamt mot en skopa kogödsel på våren. Ingen beskärning krävs men putsa bort skadade grenar efter blomningen om så behövs.

9. Tok/Ölandstok – fin buske för torra och soliga lägen

Tok trivs bra på torra platser. Foto: Shutterstock

Tok trivs bra på torra platser. Tok, eller ölandstok som den ofta kallas har fått ett oförtjänt dåligt rykte tack vare illa skötta massplanteringar i offentliga miljöer. Men nu är det dags att tänka om. Det finns mängder av trevliga sorter i nyanser av gult, över vitt, orange och rosa-rött.

Höjden varierar mellan krypande halvmeterhöga buskar upp till en meter. De krypande sorterna trivs utmärkt i soliga slänter eller i bergsskrevor medan de högre kan användas som häck eller avdelare i trädgården.

När blommar ölandstok?

Blomningstiden mellan de olika sorterna av tok varierar, men flera blommar hela sommaren. Ölandstoken har en av de längsta blomningstiderna – från maj till september.

Placera tok:

Här har vi en överlevare som trivs bra även på magra och torra växtplatser, även om de blir kraftigare och blomrikare i lite fetare jord. Undvik våtare placeringar. Full sol ger bästa blomning.

Sköta tok:

Gallra ur gamla och skadade grenar på våren. Risiga och fula buskar kan klippas ner helt, till ett par centimeter över marknivå. Kräver ingen gödsel, men tar tacksamt emot en giva på våren.

10. Rhododendron – buske med stora blommor

Rhododendron finns i många olika färger. Foto: Shutterstock

Rhododendron har en stor färgskala. Här finns mycket att välja bland. Över två meter höga storblommande buskar och de som sällan når en meters höjd. En färgskala från renaste vitt, över rött, gult, orange och alla tänkbara nyanser av lila och rosa.

När blommar rhododendron?

I maj och juni blommar busken – frodigt och färgstarkt.

Placera rhododendron:

Blommar även i halvskugga, men alltför mörk växtplats ger få blommor.

Sköta rhododendron:

Trivs i mullrik jord med lågt pH-värde. Plantera inte om du har en kalkrik jord. Lägg trädgårdens höstlöv under buskarna på hösten. Ge kogödsel på våren. Beskärning krävs sällan.

Se även: