Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 6 aug 2018 09:32

Tony Irving: "Jag känner aldrig separationsångest"

Som dansare på 80-talet var ekonomin knapp och Tony köpte sina kläder på sekond hand – något han föredrar än i dag.

Som dansare på 80-talet var ekonomin knapp och Tony köpte sina kläder på sekond hand – något han föredrar än i dag.

1/3

Foto: Blocket

2/3

Foto: Blocket

Tony menar att återvinning och återbruk är det enda rätta.

Tony menar att återvinning och återbruk är det enda rätta.

3/3

Som ung dansare på 1980-talet fick Tony Irving, bland annat känd som juryordförande i TV4:s  Let's Dance, lära sig leva ekonomiskt. 

Kläder köpte han på second hand för att sedan sy om. Något han föredrar än i dag. 

–  Det finns inget jag inte kan tänka mig köpa begagnat, säger han.

Både Tony Irving och maken Alex är flitiga när det kommer till att återanvända, köpa begagnat och dessutom sälja saker de inte använder. 

– Jag och Alex lever båda utifrån övertygelsen om att återbruk och återvinning är det enda rätta. När vi ska köpa något kollar vi alltid om det går att köpa begagnat i första hand. 

Ärvde skolkostym av kusinen 

För Tony är återbruk naturligt och något som följt med honom sedan uppväxten i England. Det var inte ovanligt att han som barnfick ärva saker som sin skoluniform av kusinerna. Och mycket av hans grejer gick vidare till brorsan. 

– Det var inget konstigt. Som familj kändes det helt normalt att sakerna användes – inte bara av en person. Det handlade om att få det att gå ihop. 

"De flesta kavajer är gamla som jag pimpat upp"

Att vara dansare på 1980-talet innebar oftast en relativt låg inkomst, och att leva smart var en förutsättning för att få det att gå runt. De flesta danskläder som Tony köpte var second hand, vilka han sedan sydde om och pimpade upp. Vanan har följt honom sedan dess och fortfarande är det inte ovanligt att samma kavaj återanvänts och uppgraderats flera gånger om. 

LÄS OCKSÅ: Spara tid när du sopsorterar – undvik vanliga missarna  

– Många vet nog inte att jag "upcyclar" och återanvänder väldigt mycket av mina grejer, som mina scenkläder till exempel. Istället för att köpa nytt uppdaterar jag kavajer genom att ändra designen. En av kavajerna jag använt i Let´s dance har jag haft på mig flera omgångar. Först som vanlig enkel kavaj, sedan med extra Swarowskikristaller och inför en tredje säsong sydde vi på fjädrar, säger Tony.  

Och det är inte bara kläder som återanvänds och uppgraderas.

– Mitt bästa Blocket-köp är en byrå som min man köpte för några hundralappar och som nu står i vårt vardagsrum. Den var i ganska dåligt skick när den köptes men efter att vi slipat ner och målat om den var den som ny!

Stränga rensningspolicys 

Förutom att mycket av det som Tony köper är just begagnat så är det också mycket som säljs.  

– Jag och min man har en sträng rensningspolicy hemma. Om vi inte använt något på ett år så ryker det, berättar han. 

Tonys egenskap som försäljare kom verkligen att prövas för några år sedan då paret flyttade ihop.

– Det är min man som har någon form av smak. Så mycket från min lilla lägenhet fick helt enkelt inte följa med. Och det som accepterades ställdes först in i ett förråd, eftersom vi renoverade. När det sedan var dags att ta fram tyckte Alex att om jag klarat mig utan grejerna fram tills nu skulle jag göra det framöver också. Så vi gjorde oss av med det också. Sålde, gav bort eller lämnade till återvinning.

"Behöver inte saker som binder mig till förflutna"

Tony berättar att han egentligen aldrig känner någon separationsångest över saker som han säljer. 

–Jag behöver inte saker för att påminna mig om en stund. Jag vill inte ha saker som binder mig till det som har varit. Släpper jag taget skapar jag plats för något nytt att komma in.  Har jag ett tennisracket som står och dammar är det väl bättre att det går vidare till någon som spelar, så kan det göra någon annan glad, säger han.    

Foto: Blocket

Har eget sorteringssystem 

Tony och maken har sitt eget system när det kommer till saker de inte använder och vill bli av med. I första hand ger de bort till vänner och familj.  Om det inte finns intresse där blir det försäljning – oftast på någon köp- och säljsajt. Ytterligare en del går till välgörenhet. Och paret räds heller inte för att säga till om det finns något de själva vill ha.

– För många är det lite genant att överta någon annans gamla grejer. Men det håller jag inte med om. För mig är det ju nytt! 

Säljandet ser Tony som en kul aktivitet och ett sätt att träffa människor. 

– Jag försöker göra det till en rolig upplevelse. Folk kommer på besök till dig och jag tycker det är viktigt med ett trevligt bemötande. 

LÄS OCKSÅ: 10 tips som håller sina kläder snygga – mycket längre

Pruta något som ingår

Och pruta får man gärna göra! 

– Det gör momentet mer spännande. Hur snäll jag är beror på hur trevlig personen som står framför mig är. 

Tony är just nu aktuell med en kampanj för Blocket som han hoppas ska få fler att se charmen med att köpa begagnat. 

https://www.youtube.com/watch?v=Rkn_sYT6lmE&t=4s