1 av 7: Leila Lindholm hemma i sitt kök. När barnen kom flyttade Leila till Södermanland och renoverade ett stort trähus. I köket lever och arbetar hon. Foto: Cornelia Nordström
2 av 7: En av många favoritplatser i huset. Det är på nedervåningen, där kök och vardagsrum hänger ihop med ett trivsamt bibliotek, arbets- och tv-rum. Foto: Cornelia Nordström
3 av 7: Formar, kastruller och mått med glänsande, tjock emalj i olika pastellfärger. Allt ingår i Leilas egen kollektion. "Jag har ju skapat sånt jag själv vill ha och använda, så det är klart att de hänger i mitt eget kök", säger hon och sätter i gång att baka en äppelkaka till Söndags redaktör Linda Grahn. Foto: Cornelia Nordström
4 av 7: När Söndag är på besök hemma hos Leila blir det äppelpaj av frukt från trädgården. Foto: Cornelia Nordström
5 av 7: "Mitt jobb hänger ihop med mitt liv, det är inte konstigare än så", säger Leila Lindholm Foto: Cornelia Nordström
6 av 7: Leila hackar äpplen med van hand. Foto: Cornelia Nordström
7 av 7: "Vi ville bort från stan när min son Walter hade kommit." Nu bor familjen i det renoverade huset i Södermanland. Foto: Cornelia Nordström

Titta in i köket hemma hos Leila Lindholm

Leila Lindholm lämnar inte en endaste detalj åt slumpen, varken i inredning eller recept. Söndags redaktör Linda Grahn har träffat Leila Lindholm hemma i hennes kök.

– Jag har alltid varit noga med att bara göra det jag vill, säger Leila.

Den stora grinden i trä hänger lite på sniskan och den vita färgen är vackert avskavd. När man öppnar den och gruset knastrar under fötterna är det som att stiga in i en annan värld, en underbart inspirerande värld.

Leila-land.

Knotiga äppleträd som dignar av mognande frukt skuggar en mjuk gräsmatta, häcken är precis så där lagom vildvuxen och växthuset längre bort ser ut att vara en mycket älskad plats. Det enda som får besökaren att förstå att det är 2014 nu, och inte förra sekelskiftet, är de färgglada plastleksakerna. Här leker barn och det magnifika trähuset med spröjsade fönster är ett riktigt ”Madicken-schabrak” i full romantisk prakt med glasveranda, brutna tak och allt.

Vitmålade trägolv  i hallen

Trappan upp till entrén tar man i några steg, och dörren öppnas av… ja, hade det varit ett hembiträde med stärkt förkläde hade man inte blivit förvånad.

Men det är en brunögd kvinna i jeans och T-tröja. Välkänd som få, tack vare sin fantastiska bakning och matlagning och förmåga att skapa miljöer som får så många att njuta och drömma.

– Hej! Välkomna!

Vitmålade trägolv och ett fång champagnefärgade rosor möter i hallen. Leila Lindholm visar oss in i det kombinerade vardagsrummet och köket. Det är full aktivitet i huset, människor i trappan och ljud från alla håll. Ändå är de båda barnen, Walter, 5, och Olivia 1,5, på dagis, föräldrakooperativet några kvarter bort.

– Vi håller på att göra om källaren, förklarar Leila glatt. Hela huset var ett riktigt renoveringsobjekt då vi köpte det för fyra år sedan. Nu ska det bli spa-avdelning där nere, så jag har fullt upp med hantverkare.

Inte en detalj lämnad åt slumpen

Inredningen i huset känner vi som följt Leila genom åren väl till. Förra året kom hennes inredningsbok, ”Welcome home”. Jag vilar ögonen på det enorma vitrinskåpet fyllt av vackert porslin, ett riktigt drömskåp, placerat där kök övergår till vardagsrum. Ljuset glittrar in från Mälarens strand där några segelbåtar ligger kvar i brittsommaren.

För fyra år sedan flyttade familjen hit till Södermanland från Stockholms innerstad. Trävillan är ritad av välkände arkitekt Ragnar Östberg som också ritat Stockholms stadshus. Medan Leila drar i gång espressomaskinen med van hand berättar hon om vilka väggar som tagits bort och vad som gjorts om.

– Vi ville bort från stan när min son Walter hade kommit, och letade ganska länge. När jag kom hit såg jag att här skulle vi kunna renovera och få det som vi vill.

Omsorg finns i minsta detalj, inte en belysningsknapp eller endaste gångjärn är fel. Allt är noga utvalt och minst lika vackert.

Hennes noggrannhet och envishet känner jag väl. Och kanske mest av allt hennes tålamod. Vi träffades första gången 1998 då jag arbetade med inredningsmagasinet Sköna hem. Leila skulle göra ett matjobb för tidningen. Maken till bestämd matstylist och kock hade vi på redaktionen väl aldrig mött. Hon visste precis hur hon ville ha det och gav sig inte innan allt var perfekt. Men bra blev det!

"Laila bakar" blev älskat program

År 2006 arbetade jag på TV4 och där hade Leila ett matprogram. På kanalen kände vi att bakning – ja, riktigt njutningsfull bakning med gränslösa mängder smör och socker och godsaker – borde ligga i tiden. Jag lyfte luren och ringde Leila:

– Hej det är Linda Grahn här, jag undrar om du kan baka?

– Jaaa, det kan jag, svarade Leila, som om det var det självklaraste i världen.

Det visade sig att hon redan var inne på det spåret och samtalet ledde till flera säsonger av det älskade programmet ”Leila bakar”, följt av ”Leilas jul” och många fler. Leila skapade boken ”A piece of cake” som är en i raden av hennes omtycka böcker.

Numera ger hon ut böcker på eget förlag, Walter & Books, och driver den egna produktlinjen ”Leilas General Store”. I köket hänger en massa kastruller, slevar och formar. De flesta från egna kollektionen.

– Det är klart att jag använder mina egna saker, säger hon med eftertryck. Jag har ju skapat kollektionen för att det är sånt jag själv vill ha och använda.

Hon väljer ut några emaljkärl och börjar hacka äpplen till den utlovade pajen.

Det har gått fort att växa?

– Nej, egentligen inte, säger hon. Idén till en produktlinje har jag haft väldigt länge och vi arbetade ett och ett halvt år med ”Leilas General Store” innan vi lanserade. Jag har lagt till saker jag velat göra bit för bit, så jag skulle nog snarare beskriva det som om det har tagit lång tid.

Leilas första butik i Stockholm

När hon träffade sin man Mårten 2006 blev de två om att genomföra Leilas idéer. I dag driver de företaget tillsammans och har 18 anställda. Leila står för utveckling av produkter och varumärken. I våras öppnade första butiken i Stockholm, och just nu är hon mitt uppe i arbetet med en bok som ska komma ut i vår, skapar recept och bilder. Något hon verkligen brinner för.

– Jag har alltid haft en stark inre kompass. Jag har varit väldigt noga med att alltid bara göra det jag vill och arbetat med människor som förstår hur jag vill ha det. De jag jobbar med nu är fantastiska!

En viktig del av verksamheten har varit webben, med webbshop, sajt, blogg och sociala medier, inte minst Instagram och Facebook. Den som följer Leila där får vara med om allt från vardag till fest, träning och lek med barnen. Mycket privat.

– Jag vill inspirera. Och mitt jobb hänger ihop med mitt liv, det är inte konstigare än så. Facebook och Instagram passar mig bra eftersom jag arbetar visuellt med bilder.

Hon hackar äpplen med van hand, väljer en av sina slevar i silikon och tar fram ekologiska råvaror ur skafferiet med spröjsade glasdörrar. Det byggdes vid renoveringen. Hon skapar sina recept både här hemma i köket och i studion som hon har kvar i stan. Doften av Leilas äppelkaka är minst sagt inspirerande!

 

Leila Lindholms recept på choklad.

"Jag tänker bli äldre utan botox"

Senaste året har Leila även blivit känd som talesperson för Viktväktarna. Många har kunnat följa hennes viktminskning. Den har väckt starka reaktioner på sina håll.

– Det var märkligt. Jag är ju bara en vanlig kvinna som hade lagt på mig extra kilon efter två graviditeter. De ville jag bli av med. Viktväktarna passade mig eftersom jag kan äta av allt och det passar med mitt liv och mitt jobb.

– Nu är jag tillbaka i min vanliga kropp, så som jag var före graviditeterna, och är nöjd. Jag gillar att träna och röra på mig, det har jag alltid gjort.

– Det är svårt att förstå hur det kan provocera, det är som om folk vill att jag bara ska vara en rund bullmamma. Dessutom tror jag många faktiskt inte förstår att jag blir äldre också.

– Utseendet förändras, de flesta får lite mindre runda kinder då man närmar sig 40 år. Klart jag inte kan se ut som på de 10 år gamla dvd:erna med mina program. Och vad är alternativet? Botox? Inte för mig. Jag tänker bli äldre utan botox i ansiktet. Kan man inte få bli hyllad för det i stället?

Leila Lindholm

Ålder: 39.

Gör: Kock och inspiratör med kokböcker, tv-program och egen kollektion. Har en butik i Mood-gallerian i Stockholm, öppnar ytterligare en i Mariefred i november.

Familj: Barnen Walter, 5 och Olivia, 1,5, tillsammans med Mårten, 38.

Aktuell: Alltid aktuell i sociala medier. På gång att öppna nya butiker med "Leilas General Store" och kommer ut med ny kokbok i vår.

Leila om:

Att få barn.

– Jag är mycket mer avspänd och lugn sedan barnen kom. Med barn kan man helt enkelt inte styra och kontrollera så mycket, man måste ta dan lite som den kommer. Även om det är ett yttre kaos med Walter och Olivia, så har det blivit ett stort inre lugn för mig.

 

Att driva företag.

– Jag har velat driva företaget för att skapa utrymme att göra det jag vill. Ibland kan jag uppleva att det är osvenskt att vara öppen med att man är målinriktad och vill bygga en verksamhet, lite av ett tabu nästan.

 

Framtiden.

– Just nu letar vi lokaler för att kunna öppna nya butiker. Men sen skulle jag också vilja arbeta mer utomlands. I Belgien går mina program mycket bra till exempel, det har gjort mig både lite förvånad och glad.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!