1 AV 8
I ALVAS KÖK. Håret är tuperat och Birgitta är klädd i blus, kjol och rött läppstift - elegant, precis så som vi lärt känna henne i tv. Birgittas kök är designat av Alva Myrdal låter Birgitta oss stolt veta. Länk till recept på äppelkakan kommer längre fram i bildspelet!
Foto: Christian Örnberg
2 AV 8
SAMLARE. Birgitta älskar att samla på saker. På fönsterbrädan trängs glasprydnader i alla färger, former och storlekar. Gardinerna är från Svenskt Tenn.
Foto: Christian Örnberg
3 AV 8
Fönsterbrädans glasprydnader i alla färger, former och storlekar.
Foto: Christian Örnberg
4 AV 8
Birgitta bakar sin bästa äppelkaka.
Foto: Christian Örnberg
5 AV 8
Godaste äppelkakan à la Birgitta.
Foto: Christian Örnberg
6 AV 8
På bordet i hallen står mängder av parfymflaskor i alla former, färger och storlekar snyggt uppradade.– Jag älskar parfymflaskor! utbrister Birgitta. Jag samlar på dem, liksom glasprydnader, tändsticksaskar och en del annat.
Foto: Christian Örnberg
7 AV 8
FIKA MED REPORTERN. Birgitta Rasmusson bjuder Maria K Broman på kaffe i den lilla lägenheten i Stockholm.
Foto: Christian Örnberg
8 AV 8
Tilde de Paula Eby leder "Hela Sverige bakar" och juryn består, precis som förra året, av Johan Sörberg och Birgitta Rasmusson.

Titta in hemma hos kakdrottningen!

Birgitta Rasmusson i "Hela Sverige bakar" har blivit populär, och kärt barn har många namn: Kakdrottningen, bullgumman, kaktanten.

Vid 74 års ålder har hon blivit tv-stjärna, gayikon och uppvaktas av män som aldrig förr.

Missa inte Mitt köks recept på Birgittas godaste äppelkaka!

Har man tittat på Sjuans populära tv-program "Hela Sverige bakar" vet man vem Birgitta Rasmusson är. Domaren som med lika stor entusiasm risar och rosar tävlingsdeltagarnas bakverk.

När Söndag hälsar på välkomnar hon i sin lilla lägenhet på ett rum och kök på Kungsholmen i Stockholm. Böckerna står travade i högar på hallgolvet, bredvid det lilla skrivbordet med en laptop av äldre modell. Det prydliga vardagsrummet är fullt av vackra glasprydnader på de få lediga ytor som finns. Men det är i köket vi hamnar till slut.

Bakar äppelkaka

Dagen till ära gör Birgitta en äppelkaka. Hon som står bakom landets bäst säljande bok, efter Bibeln, "Sju sorters kakor", men även "Rutiga kokboken". Båda två riktiga klassiker. Utöver det är hon huvudansvarig för hela 45 kak- och kokböcker.

Är du mångmiljonär? Bara "Sju sorters kakor" har sålt i över fyra miljoner exemplar.

– Det är otroligt, tänk att den gavs ut redan 1945. När det gäller dessa två böcker så har vi tyvärr ingen option på dem som författare utan det är Ica provkök och Ica bokförlag. Man gjorde de här jobben på offert och sedan var det klappat och klart.

Hur fick du jobbet som domare i "Hela Sverige bakar"?

– Jag blev helt enkelt uppringd förra våren av ett produktionsbolag som undrade om jag var intresserad av att komma på en provspelning. Jag lät inte så intresserad för det finns så mycket märkliga och fåniga program, men när de sa att det gällde bakning sa jag direkt: "Då kommer jag!".

Birgitta skrattar och pratar mycket, högt och tydligt. Och det med en bestämdhet som gör att man inte gärna ifrågasätter det hon säger.

Ser du dig själv som "den stränga kaktanten"?

– Nä, det gör jag ju inte, säger Birgitta och skrattar. Det var Carl-Jan Granqvist som myntade uttrycket kakdrottning. Sedan är det kaktanten, bullgumman, småkakans apostel, ja, det finns alla möjliga varianter. Men jag kan inte säga att jag är speciellt obekväm med att bli hela Sveriges kakdrottning.

Märker du av det när du går ut?

– Ja, herregud, överallt. Folk ska prata kakor och allt där omkring. I förrgår när jag var på en krogtoalett stod två damer före mig i kön, de stirrade en aning och plötsligt ropade den ena: "Nu vet jag vem du är! Du är 'Hela Sverige bakar'!" Sedan blev det en väldig diskussion om kakor där i toalettkön.

Folk i alla åldrar, mycket ungdomar och barn, hejar, vill ta kort och ha autografer.

– Det enda som är jobbigt är att jag varje gång undrar om det är någon jag känner. Det kan jag gå och grunna på. För jag vill ju inte att folk ska tro att jag har blivit stor och märkvärdig om jag inte hälsar.

Blivit bögikon

Birgitta blev även inbjuden till gaytidningen QX:s gala där hon gjorde ett bejublat framträdande.

– Av någon oförklarlig anledning som jag inte kan begripa har jag blivit en ikon hos framför allt bögarna. Redaktören för QX kom fram och ville ha min autograf. Han sa att han beundrade mig.

Och han är inte ensam. På bordet står en stor bukett med rosor från en man som sett Birgitta på tv.

– Jag har väldigt mycket beundrare nu, ska du veta. Det är mest män som hör av sig, jag har faktiskt fått flera blomsterbuketter och det har hänt att någon ringt också. Mina häftigaste beundrare är herrar mellan 30 och 45 år.

Ingen av dem som har föreslagit en dejt?

– Det har hänt någon gång... men jag är rätt så försiktig med det. Jag är inte så road av dejting. En del av mina vänner tycker att jag låter väldigt egotrippad, men jag tycker faktiskt om att vara själv.

Birgitta har varit singel de senaste 15 åren. Före det hade hon en relation med en fransman med "djärvt yrke" som hon säger, inom det militära. Mer specifik än så vill hon inte bli.

– Nej, det går inte att prata om! Men vi träffades ute i Europa, lite här och var och så, och det passade ju mig som handen i handsken. Det var spännande. Vi höll ihop i 15-20 år, som särbos.

"Karlarna klarar inte av mig"

Birgitta har också varit gift i tio år men det äktenskapet sprack.

– Jag tror att jag blev lite "too much" för honom. Ja, det tror jag att jag är för alla karlar egentligen. De klarar inte av såna här kraftfulla paket som jag. Män vill väldigt gärna bli lite omhändertagna, ha en morsa så där, och det kanske jag inte riktigt bjuder på.

Och några barn har det aldrig blivit för Birgitta.

– Jag har alltid varit karriärsugen av mig. Det kanske låter cyniskt, men det fanns inte plats för barn, och min dåvarande make var inte heller så intresserad.

Älskar att leva själv

Birgitta poängterar återigen att hon älskar att leva själv.

-– När jag tittar på dem som fortfarande håller ihop så har de det förskräckligt trist och lider på olika sätt! Och en väninna som träffat en ny via nätet har det inte heller kul. Nu är mannen så skröplig, och hon är helt fast, medan jag kan göra vad jag vill.

Är du inte rädd för att åldras?

– Jag har inte ens kollat upp något ålderdomshem, och det blir folk jätteupprörda över har jag märkt. Men inte kan jag gå och planera för rullstolsstadiet nu, herregud!

Nä, du har ju just blivit tv-stjärna!

– Ja, det är ju ganska konstigt men väldigt häftigt måste jag säga. Det som är mest överraskande är det här igenkännandet. Jag håller på att bli en kändis, haha. Som en tv-recensent på Expressen skrev om programmet: "Om inte annat kan man bara titta på den stränga kaktanten Birgitta Rasmusson, som när hon är riktigt nöjd utropar 'raaasande elegant'."

 

Receptet på Birgittas underbara kaka

Sex saker du inte visste om programledaren Tilde de Paula

BIRGITTAS BÄSTA BAKTIPS:

Väg noga

1 Du vinner mycket på att mäta och väga, framför allt när det gäller kakor. Blir det fel blir det inte lyckat och då tycker du inte att det är roligt. Och då kanske du inte vill göra det mer.

Våga pröva nytt

2 Låt fantasin flöda. Jag är ju uppfostrad i en tid när saker och ting skulle göras på ett visst sätt eftersom det annars kunde "hända saker", och då var det värre än döden eftersom ingredienserna var dyra. Men i dag är det annat. Våga experimentera och strössla med det du tycker är roligt.

Gör kakorna vackra

3 Tänk på att kakor ska vara vackra att titta på. De ska vara fina, jämna och behålla sin karaktär. De blir godare att äta då också.

Birgitta om...

...100-årsfirande

"Vi har flera 100-åringar i släkten och ingen har drabbats av demenssjukdomar. Så jag har nog bra gener. Mamma dog när hon skulle fylla 94 men var kristallklar i huvudet. När hon var över 80 år sa hon plötsligt: 'Jag kan inte förstå varför du aldrig har bjudit mig på pizza? Det äter ju varenda människa nu för tiden! Vet du inte det?' Så länge man är nyfiken är det kul att jobba och leva."

...snabbmat

"Just nu är Burger King min favorit, men det lustiga är att då kan jag inte dricka mjölk till – det blir helt fel. Det måste vara Coca cola! Jag har kolleger som föraktar snabbmat. Men det är praktiskt och helt okej mat om man inte äter det för ofta."

...att äta ute

"Jag älskar det! Men då vill jag helst gå själv så jag kan njuta av maten. Jag har nog blivit lite yrkesstörd, jag kollar efter sprickor i glaset, upplägget, dissekerar och håller på, det sitter i ryggraden. För mig är det en tröskel innan jag kan börja äta."

...sitt kök

"Alva Myrdal tyckte att kvinnan skulle ut och förvärvsarbeta och inte tillbringa så mycket tid i köket, så det skulle vara litet och praktiskt och ligga inne i huskroppen utan fönster. Här har jag genomfört många mattester och lagat stora middagar."