Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
"Det är väldigt individuellt hur man vill hänga sina tavlor och det finns inga givna regler", säger Eva Mobach på Galleri Knall."Det är väldigt individuellt hur man vill hänga sina tavlor och det finns inga givna regler", säger Eva Mobach på Galleri Knall."Det är väldigt individuellt hur man vill hänga sina tavlor och det finns inga givna regler", säger Eva Mobach på Galleri Knall.
"Det är väldigt individuellt hur man vill hänga sina tavlor och det finns inga givna regler", säger Eva Mobach på Galleri Knall. Foto: Lotta Feldt

Tips från experten

Eva Mobach på Galleri Knall har lång erfarenhet av just tavelhängning, hon arbetar också på Stockholms Auktionsverk med uppbyggnad av visningar. Eva delar med sig av sina personliga tips.

FAKTA

7 saker som är fina på väggen


1.Stort tyg. Ett tygstycke som sätts upp bakom soffan eller ovanför sängen.
2. Tygtavla. Gör en eller flera genom att nåla fast ett tyg på en frigolitskiva (finns i hobbyhandeln).
3. Tapettavla. Klä en spännram med en bit tapet eller omslagspapper.
4. Babykläder. Rama in din babys första klädesplagg, det blir en charmig tavla.
5. Köket. Inramade grytlappar på rad.
6. Schabloner. Måla ett namn, bara en stor bokstav eller siffra. Här kan man använda bokstavsschabloner till hjälp.
7. Från golvet. En vacker matta.

1. Inga regler.

 Det är väldigt individuellt hur man vill hänga sina tavlor och det finns inga givna regler. Man gör som man vill, vilket är bra. Ett kollage av etsningar och litografier på en begränsad yta av väggen är exempel på helt fritt tänkande som kan bli väldigt dekorativt.

2. Tom ram.

 En annan kul idé är att hänga upp en riktigt stor tom ram på väggen och sen hänga mindre inramade tavlor innanför ramen, det håller ihop konsten på ett fint sätt.

3. Samma färgskala.

 Personligen tycker jag om när tavlorna i ett rum är lika i färg och form och det ska inte vara för många. 

4. Enkla ramar.

 Förr var det väldigt mycket guld och krusiduller, nu är ramarna mycket enklare och rakare. Ibland tar man till och med bort ramen och hänger duken direkt på väggen. På Auktionsverket tar vi ibland upp en färg ur tavlans motiv och målar ett parti av den vita väggen runt tavlan vilket är mycket effektfullt.

 

Hur hänger man upp säkert?

 Tova Bjurström arbetar med att hänga konst på Moderna museet i Stockholm.  

Vad bör man tänka på när man ska hänga upp en tavla?

 – Det är viktigt att ta reda på vad det är för slags vägg man har, olika material som gips, betong eller trä kräver ju olika tillvägagångssätt. Tyngden på tavlan har också stor betydelse, exempelvis för vilken typ av vajer som ska användas.

Hur hänger man upp en tavla säkert och vad för slags material ska man använda?– Borra två hål i ramen och skruva i en metallögla (finns i järnhandeln) i varje hål. Mät och markera på borren med en bit tejp så att du inte borrar för djupt. Fäst sedan en metallvajer i öglorna och se till att den är ordentligt låst.  För att sen hänga upp den ska en krok eller x-nål fästas i väggen. Om du ska borra, plugga och skruva i en krok eller spika i en x-krok beror på väggens material. X-nålen fungerar på gips, trä och betong och finns i olika storlekar.

Har du några personliga tips?

 – Ta ett vanligt kuvert och fäst det på väggen med en bit maskeringstejp precis under markeringen där du ska borra, då hamnar allt damm i kuvertet.

 

Av Sania Hedengren och Susanna Zacke