Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
En fördel med timmerhur är att väggarna "andas" vilket innebär det kan magasinera och fördela värme och fukt. Inomhustemperaturen är därmed alltid behaglig.
2 AV 2
När du ska bygga timmerhus bör du noga kolla upp värmesystemet. Är det ett billigt värmesystem kan uppvärmningskostanderna på sikt bli höga. När du väljer värmesystem bör du inte bara tänka på vad systemet kostar att bygga utan även på vad framtida uppvärmningskostnader kan bli.

Timmerhus – så här fungerar det

Många drömmer om ett eget timmerhus.

Fördelarna är många men det är också mycket att tänka på.

Här får du hjälp på traven.

Några fördelar med timmerhus

 Väggarna "andas" vilket innebär det kan magasinera och fördela värme och fukt. Det innebär att inomhustemperaturen alltid är behaglig. Väggarna absorberar värme när det är varmt ute och bidrar med värme när det är kallt ute
Har en låg energiförbrukning.
Är billigare att köpa än liknande hus i sten.
Är en hållbar hustyp och står emot vädrets makter väl. Det finns bebodda och väl fungerande timmerhus i dag som byggdes på 1200-talet.
Det går att köpa färdiga timmerhus som byggsats.
Kräver inte så mycket underhåll.
Är effektivt ljudisolerande.
Är förhållandevis enkla att håll fria från mögel och skadeinsekter. Timmerhus har inte hålrum i väggarna där vildråttor, möss och annan ohyra kan samlas.
Har ett relativt högt andrahandsvärde.
 

 

Några nackdelar med timmerhus

 Brandrisken är hög.
Väggarna håller inte värmen ordentligt om inte stockarna är tillräckligt tjocka.
Det kostar mer att bygga ett timmerhus än ett vanligt trähus. Byggkostnaden är mellan 17 000 och 18 000 kronor per kvadratmeter.
 

 

Att tänka på när du ska köpa timmerhus

 Svenska och finska timmerhus kostar ungefär lika mycket.
Ryska timmerhus är mycket billigare. Men att köpa hus av en rysk tillverkare ställer krav på goda språkkunskaper. Dessutom har Ryssland inte samma konsumentlagar som Sverige, vilket innebär att köpet blir mera riskfyllt. Ett alternativ är att köpa timmerhuset från Estland. Även där är prisnivån låg. Och landet tillhör numera EU vilket innebär att konsumentskyddet är större än i Ryssland.
Kolla noga in värmesystemet. Är det ett billigt värmesystem kan uppvärmningskostanderna på sikt bli höga. När du väljer värmesystem bör du inte bara tänka på vad systemet kostar att bygga utan även på vad framtida uppvärmningskostnader kan bli.
 

 

Att tänka på när du ska bygga timmerhus

 Timmerhus i Sverige brukar byggas av granstockar eller tallfura.
För att få kallas ett timmerhus ska huset vara byggt av knutade, massiva stockar som är minst tio centimeter tjocka.
Timmerhus kräver ett tungt tak som pressar ihop stommen. Plåttak duger inte. Tegel lämpar sig bättre. Skiffer eller någon typ av vegitationstak är också lämpligt, både estetiskt och tack vare tyngden.
Det går inte att måla ett ett timmerhus med täckande olje- eller akrylfärger på grund av timrets naturliga sprickbildning och rörelser. Lämpliga material är istället träoljor, järnvitriol eller slamfärger.
Väggarna tätas traditionellt med mossa.
 

 

Läs också:

 Allt från Hemnet – mest klickade villorna, minilägenheter och kändishus
Göra om hemma billigt – massor av shoppingtips
Den gamla läkarvillan blev hennes drömhem
Här är de 11 snuskigaste platserna i ditt hem