Här är ruinen som är till salu. Foto: Mäklarhuset

Till salu: Tomt med tillhörande kyrkogård

Söker du ny lya?

Nu kan du köpa en kyrkoruin från 1100-talet med tillhörande kyrkogård på tomten.

– Jag har aldrig hört talats om något liknande, säger mäklaren Billy Wallh.

För många börjar trädgården att börja vakna till liv igen efter den karga vintern.

Men för dig som har tröttnat på det vardagliga säljs nu en tomt som slår allt – om du nu inte har något emot att ha en och annan bröllop i bakgården det vill säga.

I Åtvidaberg i Östergötland kan nu köpare plocka hem 37600 m² land precis vid sjön Vindomens strandkant för 400 000 kronor.

Behöver pengarna

Och mitt på tomten – står en medeltida kyrkoruin och flera gravstenar.

– Första kyrkan byggdes på 1100 talet och den senaste byggdes under den senare delen av 1800-talet, säger Billy Wallh, mäklare vid Mäklarhuset Gomér och Andersson.

Det är pastorat Åtvid som säljer de forntida ruinerna. Anledningen: De har ingen användning för marken och behöver pengar.

Men det finns dock några problem. Ruinen får inte röras och strandskyddet gör att större delar av tomten inte går att bygga på.

"Populärt besöksmål"

Sedan vädjar länsstyrelsen för att köparen ska tillåta att ruinerna fortfarande ska kunna besökas av allmänheten.

– Det är ett populärt besöksmål. Det brukar vara flera bröllop per år och en gudstjänst vid midsommar, säger Billy Wallh.

Trots det väller buden in. Allt från privatpersoner till investerare som vill behålla fornminnet har hört av sig sedan visningen förra veckan.

– Förhoppningsvis är den såld nästa vecka, säger Billy Wallh.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!