1 av 9: Ett luftigt kök i lantlig stil med låga skåp, öppna hyllplan, nytt vackert golv och enkel pärlspontpanel utan att det kostar skjortan. Foto: Helene Scheibe/Sinkadus
2 av 9: Christer Scheibe hjälper till att lägga laminatgolv. Foto: Helene Scheibe/Sinkadus
3 av 9: Ombonade väggar - smidig pärlspont med panelskivor. Foto: Helene Scheibe/Sinkadus
4 av 9: Kan limmas fast på väggarna. Foto: Helene Scheibe/Sinkadus
5 av 9: Sätt upp glas som stänkskydd. Foto: Helene Scheibe/Sinkadus
6 av 9: Ett fristående kök ser inte lika tungt ut som ett inbyggt. Foto: Helene Scheibe/Sinkadus
7 av 9: Slagbord en bra basmöbel när bordet ska dukas för fler. Foto: Helene Scheibe/Sinkadus
8 av 9: Köket som det såg ut före renoveringen. Foto: Helene Scheibe/Sinkadus
9 av 9: Dörren togs bort och det gamla kylskåpet byttes mot ett modernt och energisnålt. Foto: Helene Scheibe/Sinkadus

Tid att renovera - fixa fint kök till budgetpris

Gunilla och Christer Scheibe hade en egen vision om hur ett trivsamt kök ska se ut. Den bilden stämde inte med lägenhetens kök från 60-talet.

Så här gick det till när de med en liten budget lyckades lyfta köket till nya höjder.

Riv ut det gamla

1. De första fyra dagarna utbröt kaos i det lilla köket. All fast inredning revs ut. Utanför stod en släpkärra som snart fylldes med gamla skåp, luckor, golvlister och rivna tapeter. Ett tips är att sortera rivmaterialet redan på kärran. Då slipper man det arbetet på återvinningsstationen.

Måla & tapetsera

2. Taket rollades med Alcro Sober natur. En lättstruken och droppfri målarfärg avsedd för tak. Sedan tapetserades rummet med en vit och blåmönstrad tapet som heter New Classic, 449 kronor från Boråstapeter.

Golv i vitlaserad furu

3. Den gamla plastmattan var limmad direkt mot betonggolvet, men limmet var sprött och det var enkelt att slita bort den med kofot och handkraft. I stället valdes ett laminatgolv från Alloc. För att skapa en lantlig stil blev det ett laminat i borstad vitlaserad furu, storlek 2 400 x 600 millimeter, cirkapris 299 kronor per kvadratmeter. Brädorna läggs efter hur ljuset faller in i rummet, det ger bäst resultat. Under­laget var stumt och slätt, så golvet behövde inte flytspacklas. Endast underlagspapp behövdes. Golvet var enkelt att lägga genom klick-funktionen. Verktyg som behövs är sticksåg, hammare, slagkloss och kofot.

Smidig pärlspont med panelskivor

4. I en lägenhet från mitten av seklet är det ofta betongväggar. Det är inte lätt att spika eller skruva fast pärlspont. Men Gunilla ville ha den ombonade känslan av vit panel. Lösningen blev att montera panelskivor från Södra interiör. Skivorna ska acklimatiseras i det rum där de ska sitta i en vecka innan montage. Om man inte kan spika/skruva går det bra att limma skivorna med Casco xtremFix monteringslim. Hål för ventiler mäts och sågas med sticksåg. Vid glipor mot taket rekommenderas tätning med acrylfogmassa. En förpackning panelskivor som räcker till 4,44 kvadratmeter kostar cirka 750 kronor.

Stänkskydd

5. Härdat glas behövs bara vid utsatta placeringar, som duschväggar. Annars går det bra med vanligt 6 mm planglas. Denna är 1 800 x 600 millimeter. Med borrade hål för upphängningen samt rostfri fästanordning kostade allt cirka 1500 kronor. Eric mäter först ut hålen och förborrar hål i väggarna med slagborrmaskin. Sedan skruvas glasskivan på plats. En gummibussning placeras mellan skruven och glasskivan. Det gäller att inte dra fast glaset för hårt, då det kan spricka.

Inredningen på plats

6. När väggar och golv var klara blev det dags att installera det nya köket. En behörig elektriker hjälpte till med installation av spis, fläkt och belysningsramp. Valet av kök hamnade på ett fristående kök i vit melamin och massiv björk. Rejäla handtag och benavslut i rostfritt förstärker den robusta stilen. Ett fristående kök ser inte lika tungt ut som ett inbyggt kök. Benen i köket Värde, designat av Mikael Warnhammar, ger trots sin klossiga form en lätthet åt hela kökssektionen. Det ena köksskåpet rymmer skafferivaror och det andra porslin. Mer behövs inte i ett litet hushåll. På vägghyllan i björk (140 centimeter, 399 kronor), står kaffekoppar och glas lätt tillgängligt. Mot hyllans undersida har en belysningsramp monterats för att ge god arbetsbelysning. Den massiva bänkskivan av björk är 146 centimeter, i denna sitter inbyggnadsho Boholmen. Spisen kommer från Elkedjan och fläktkåpan heter Dåtid och finns på Ikea.

Fristående kylskåp

7. Gunilla vill ge matplatsen en central och rymlig plats i köket. Därför revs det gamla städskåpet ut. Kylskåpet byttes ut mot ett modernt och energisnålt kombiskåp KF1877 med en liten frys och en större kyldel från ElectroHelios. Den gamla dörren in till köket satt mest i vägen, den ställdes undan i ett källarförråd.

Bordet dukas

8. Gunilla har dukat med naturinspirerad färgsättning. Med bordet Maria, 1 590 kronor, från Mio, finns det möjlighet att öka storleken så att sex personer ryms runt det. Sköna stolar, Nordmyra 499 kronor från Ikea, och pallar ger ett luftigt och lättmöblerat intryck. Tyget Rosemar Denim, 795 kronor/meter från Room blir en fin duk. Tallrikarna kommer från Mateus och kostar 199-299 kronor styck. Glasen är munblåsta och kommer från Reijmyre glasbruk. Karaffen är fyndad på loppis. Ett stort ljusfat får alltid plats på bordet, likaså en karaktärsfylld växt eller blomma. Denna är en citronfikus som ger en rustik känsla med sin fina stam. Tavlorna Slända, 109 kronor styck, EM. Golvlampan General, 1 690 kronor, Mio med skärm Signe, 679 kronor, Watt & Veke. Kuddar från EM och Jysk.

MATERIALKOSTNAD

Golv, Alloc, 299 kronor/kvm.....3 500 kronor

Tapet, Falsterbo.......................2 316 kronor

Pärlspontpanel+lim.................2 475 kronor

Spis ElectroHelios...................5 990 kronor

Kyl/Frys ElectroHelios.............4 925 kronor

Köksinredning Ikea:

Värde högskåp à 4 395 kronor..8 790 kronor

Diskbänkskåp.......................... 2 065 kronor

Bänkskiva.................................. 985 kronor

Vägghylla................................... 399 kronor

Inbyggnads-diskho.................... 995 kronor

Fläktkåpa................................. 2295 kronor

Belysning bänk.......................... 755 kronor

Glasskiva som stänkskydd..... 1 200 kronor

 

TOTALT................................ 36 690 kronor

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!