1 av 2: Stärker er relation samtidigt som ni har roligt
2 av 2: Bort med skärmarna, fram med sällskapsspelen och ha roligt tillsammans! Läs vårt stora speltest för att hitta det som passar just dig. Foto: Istock

Test av nya sällskapsspel 2020 – här är bästa och roligaste spelen

Att spela spel är världens bästa sätt för att umgås. Bort med skärmarna, fram med sällskapsspelen och ha roligt tillsammans!

Vi har testat flera av årets nyheter bland sällskapsspel – det är spel för barn, vuxna, för hela familjen, det är partyspel och kunskapsspel.

Läs vidare för att hitta spelet som passar just dig.

Så gick testet till:

Alla spel har testats enligt spelets regler, av så många spelare som spelet anger. Spelen är testade av olika personer, men av rätt målgrupp för respektive spel.

Omdöme:
5 = världsklass
4 = mycket bra
3 = bra
2 = godkänt
1 = ej godkänt

Sing sing – garanterat skrattfest när spelet bjuder upp till sång

ANNONS: Köp spelet här (länk till Designtorget)
Beskrivning: Partyspel (Ninja). Ålder: 10+. Antal spelare: 2-20. Speltid: 30-60 minuter.
Om spelet: Enkelt partyspel där ni delar upp er i två lag. Det ena laget sjunger början på kortet och det andra försöker sjunga resten.
Omdöme: Enkla regler och roligaste när man är många. Älskar du att sjunga karaoke är det här ett spel för dig. Och variationen är stor, här finns barnvisor, svensk pop och utländska superhits. Det är svårt att sjunga, men ännu svårare att fylla i och hitta fortsättningen på låten. Det blir garanterat skrattfest!
BETYG: 4

Bezzerwizzer Timline – kunskap och taktik gör dig till vinnare

ANNONS: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)
Beskrivning: Vuxenspel (Zyngo Matic). Ålder: 15+. Antal spelare: 2+. Speltid: 30 min.
Om spelet: Ett lärorikt spel som går ut på att placera ut historiska händelser i kronologisk ordning. Invigdes Göta kanal före eller efter Eiffeltornet? Här behöver du både kunskap och taktik eftersom du kan sno kort och poäng av dina motspelare.
Omdöme: Superfin design på spelet och fina bilder på kortet. Bra och moderna frågor. Påminner lite om populära spelet När då då? Fungerar att spela i lag eller en mot en. Lagom svårighetsgrad och speltiden är perfekt.
BETYG: 4

Räkna med bajs – räkna, prutta och samla bajskorvar

ANNONS: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)
Beskrivning: Barnspel (Nicotext). Ålder: 3+. Antal spelare: 1+. Speltid: 15 minuter.
Om spelet: Barnet lär sig räkna genom att dra två sifferkort, slå tärningen och sedan lägga till eller ta bort bajskorvar. När talet är uträknat gör man ett pruttljud och får därmed poäng (bajskorvar).
Omdöme: Ett spel som gjorde succé direkt. 2,5-åringen hade tyvärr svårt att spela med tärningen för att lägga till eller ta bort bajskorvar. Däremot klarade hon att dra ett sifferkort, räkna bajskorvarna, prutta och samla på sig bajskorvar. Barnsligt roligt och är numera favoritspelet.
BETYG: 5

Penguin race – spännande spel och rolig leksak – i ett!

ANNONS: Köp spelet här (länk till Adlibris)
Beskrivning: Barnspel (Wow!). Ålder: 5+. Antal spelare: 2. Speltid: 15-30 minuter.
Om spelet: Rejsa med dina pingviner från ena sidan polarisen till den andra innan isen smälter. Stoppa motståndarna genom att salta och spola vatten på isbroarna de försöker korsa.
Omdöme: Barnens favorit! Innovativt spel som gläder alla som tycker om is- och vattenexperiment. Även efter att spelat är slut sitter barnen länge och leker med pingvinerna och plaskar och saltar spelplanen.
Betyg: 4

Quicksand! – lite krångligt spel som avslutades kvickt

ANNONS: Köp spelet här (länk till Babyland)
Beskrivning: Barn- och familjspel (Wow!). Ålder: 5+. Antal spelare: 2-4. Speltid: 30 minuter.
Om spelet: Ta din äventyrare snabbast möjligas genom den farofyllda djungeln (spelplanen) till det trygga baslägret. På vägen måste du akta dig för krokodiler och jordskred, du kan svinga dig i lianer för att ta dig fram snabbare – eller sjunka i kvicksand... Först till baslägret med sin äventyrare – eller vad som återstår av den – vinner.
Omdöme: Spelet beskrivs som ”ett spännande actionspel som roar hela familjen, där oväntade händelser lurar och alla har chans att vinna ända till det rafflande slutet”. Visst ser spelplanen spännande ut. Men både barn, mamma och mormor tyckte tyvärr att det var lite väl många ”oväntade händelser” att råka ut för. Det blev svårt och krångligt att hålla reda på alla turer och känslan var att vi sjönk djupare och djupare ner i kvicksanden... Spelet avslutades mitt i djupaste djungel.
Betyg: 2

Jag har aldrig – perfekt partyspel till förfesten

ANNONS: Lägsta pris på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)
Beskrivning: Partyspel (Nicotext). Ålder: 15+. Antal spelare: 2+. Speltid: 15 minuter.
Om spelet: Enkelt kortspel med frågor som passar perfekt till hemmafesten. Dra ett kort och läs, om påståendet stämmer får du en ”bestraffning” till exempel att dricka en klunk ”hallonsaft”.
Omdöme: Kul partyspel som passar perfekt för att få i gång festen. Toppen att många kan delta och det går snabbt att komma i gång. En del frågor är minst sagt barnförbjudna. Bra lära känna spel och det blir lätt en snackis på festen.
BETYG: 3

Bananagrams – världens roligaste ordspel

ANNONS: Köp spelet här (länk till Adlibris)
Beskrivning: Ordspel, familjespel (Martinex). Ålder: 7+. Antal spelare: 1-8. Speltid: 20 minuter.
Om spelet: Varje deltagare använder sina bokstäver och bildar egna korsord. Du slipper att vänta på din tur. När de 144 bokstäverna är slut vinner den som är klar med sina ord.
Omdöme: Ordspelet som är som Alfapet och Wordfeud på en samma gång. Fartfyllt och kul för dig som älskar ord och är snabb. Det är nästan beroendeframkallande! Bananpåsen är perfekt att ta med på resa eller till landet. Helt klart är att vissa spelare är mycket bättre än andra – som ruttnar direkt. Det är lite tråkigt.
BETYG: 5

Dobble: Frozen 2 – fartfyllt och roligt spel för både barn och föräldrar

ANNONS: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)
Beskrivning: Barnspel (Asmodee). Ålder: 4+ Antal spelare: 2-5. Speltid: 10 minuter.
Om spelet: Fem olika mini-spel. Vilken av kortets sex figurer finns även på nästa kort? Snabbast att hitta de matchande symbolerna vinner.
Omdöme: Ett fartfyllt spel som lockar till många skratt då det ofta blir hetsigt då spelarna snubblar på orden när namnet på de matchande figurerna ska fram. Roligt för både barn och deras föräldrar.
Betyg: 4

Spela mera: Naturen – lärorik frågesport som passar hela familjen

ANNONS: Köp spelet här (länk till Adlibris)
Beskrivning: Barn- och familjespel (Nicotext). Ålder: 6+ Antal spelare: 2+. Speltid: 20 minuter.
Om spelet: Vad heter getternas unge? Vad heter Sveriges högsta vattenfall? Vad är allemansrätten och varför ska man inte kasta batterier i skogen? Ett klassiskt frågesportspel om den svenska naturen som funkar för gammal som ung beroende på vilken nivå man väljer att lägga sig på.
Omdöme: Mer intressant och lärorikt än spännande frågesport. Dock ett ett ganska kul familjespel då både små och stora kan dela på sin nivå. Till och med 3-åringen kunde vara med – och svarade rätt på många frågor! Reglerna är enkla och det är lätt att komma i gång.
Betyg: 3

Cube duel – klurigt kubspel som även går att spela solo

ANNONS: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)
Beskrivning: Barnspel (Smartgames). Ålder: 10+. Antal spelare: 2. Speltid: 10 minuter.
Om spelet: Strategispel där du bygger i 3D. När det två som spelar gäller det att strategiskt placera de röda eller gula pusselbitarna så att kuben har mer av din färg på toppen! Du kan också spela själv med hjälp av de 80 utmaningarna som finns.
Omdöme: Roligt med ett spel som går att spela själv. Bra hjärngympa med många utmaningar i olika svårighetsgrader. Du utvecklar din förmåga att bygga 3D, men knappast ett mysigt sällskapsspel.
BETYG: 2

Emil i Lönneberga Äggjakten – roligt för både barn och vuxna

ANNONS: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)
Beskrivning: Barnspel (Kärnan). Ålder: 4+. Antal spelare: 2-4. Speltid: 15 minuter.
Om spelet: Spelet som går ut på att samla in så många höns som möjligt – både Emil och spelarna ska samla så många de kan. Men det är inte förrän man vänder på brickorna som man ser vem som vunnit.
Omdöme: Jätteroligt tycker både barn och vuxna! Alla spelare tycker att det är roliga vändningar i spelet, tack vare att Griseknoen kan stoppa spelarna från att ta en höna – men också för att vinnaren inte är utsedd förrän alla har vänt på sina hönor. Extra roligt att Emil faktiskt kan vinna hela spelet.
BETYG: 5

Sushi Go! – glöm inte samla pudding på hög

ANNONS: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)
Beskrivning: Familjespel (lautapelit) Ålder: 8+. Antal spelare: 2-5. Speltid: Cirka 15 minuter.
Om spelet: Ett kortspel där man samlar delar ur ”sushi-familjen” som ger olika poäng, extra om du toppar med wasabi. Och utan pudding på slutet blir det minuspoäng.
Omdöme: Ganska mycket information om kortens olika värden innan man kan sätta i gång. Kul idé att skicka sin hand vidare efter varje gång man lagt ett kort, så kallad draft and pass. Kräver att man snabbt bestämmer sig för vilka typer man vill spara och också vara strategisk så man får in det man behöver till sin hand. Men lite för lång startsträcka och aningen för komplicerat, alla tröttnar innan tredje, och avslutande, rundan är fullbordad. Plus för litet format.
BETYG: 2

Puppy Plus + – räkna och väg hundvalpar

ANNONS: Köp spelet här (länk till Adlibris)
Beskrivning: Barnspel (Wow). Ålder: 3+. Antal spelare: 1-4. Speltid: 15-30 minuter.
Om spelet: Här ska barnet lära sig känna igen siffror och att räkna. Barnet väljer ett spelkort, räknar antalet hundvalpar och placerar siffror och hundvalpar på hundvalpens våg - som visar om barnet räknat rätt eller inte.
Omdöme: 2,5-åringen spelade med de enklare korten, där man inte behöver addera eller subtrahera. Hon räknade de söta valparna och placerade dem på ena vågskålen och rätt siffra (som visas på samma kort) på den andra vågskålen. Superskoj och spelas om och om igen. Minus för ostadig vågskål som rasade ihop titt som tätt samt dålig förvaringslåda.
BETYG: 4

GW:s kriminalgåtor – lek GW och lös brotten

ANNONS: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)
Beskrivning: Familjespel (Alga). Ålder: 8-99 år. Antal spelare: 1-4. Speltid: 15-60 min.
Om spelet: Här har du chansen att leka GW och lösa 40 kriminalgåtor i fyra olika svårighetsnivåer. Lös brotten på egen hand eller samarbeta. Eller tävla om att lösa brotten på tid.
Omdöme: Kul spel eftersom du kan välja svårighetsgrad. Allra roligast är att vara två som kan resonera kring ledtrådarna och lösa gåtorna tillsammans. Enkla regler som även finns i videoformat.
BETYG: 3

Spela mera! Siffermemo – svåra regler för en 2-åring

ANNONS: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)
Beskrivning: Barnspel (Nicotext). Ålder: 2+. Antal spelare: 1+. Speltid: 15 minuter.
Om spelet: Lär dig räkna samtidigt som du spelar memory. Räkna antalet djur på det ena kortet och sätt samman antalet med rätt siffra.
Omdöme: Gulligt spel med söta djur, men 2,5-åringen blev ursinnig när hon inte lyckades räkna djuren och para ihop med rätt siffra. Det slutade med att korten flög genom hela rummet. Spelet är tyvärr alldeles för svårt för en 2-åring.
BETYG: 1

Se vad jag kan! Mitt första kunskapsspel – kul och pedagogiskt

ANNONS: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)
Beskrivning: Barnspel (Kärnan). Ålder: 5+. Antal spelare: 2-4. Speltid: 20 minuter.
Om spelet: Pedagogiskt spel där barnet får lära sig om årstider, färger, siffror, klockan och mycket mer – samtidigt som man hela tiden får räkna matte.
Omdöme: Barnen blir stärkta när de svarar rätt, och de lär sig saker när de inte kan en fråga. Frågorna har väldigt olika svårighetsgrader, vilket gör att spelet passar många olika åldrar, och olika typer av barn med varierad kunskapsnivå. Den lilla testpanelen mellan 4 och 6 år gav spelet tummen upp!
BETYG: 4

Unlock! Escape Adventures – som ett ”Espace room” i brädspelsformat

ANNONS: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)
Beskrivning: Partyspel (Space Cowboys) Ålder: 10+. Antal spelare: 2-6. Speltid: Ca 60 minuter.
Om spelet: Här är spelet som förvandlar ditt hem till ett ”escape room” – och alla ska jobba tillsammans för att försöka lyckas ta sig ut. Ladda ner en gratisapp, som håller koll på tiden och ger de ledtrådar som ni behöver för att lösa klurigheterna som dyker upp med de kort som ni har att jobba med.
Omdöme: Roligt och klurigt. Det är tre spel i ett. Extra kul med appen till. Kanske inte så roligt att spela mer än en gång, när du har alla lösningar.
BETYG: 3 

Pippi Långstrump Tjolahopp-spelet – rör(l)igt spel som kan vara svettigt

ANNONS: Köp spelet här (länk till Åhléns)
Beskrivning: Barnspel (Kärnan). Ålder: 4+. Antal spelare: 2-4. Speltid: 20 minuter.
Om spelet: Ett aktivitetsspel där man hoppar fram på olika sätt – både med en spelpjäs och med sina egna fötter.
Omdöme: Vi har lite svårt att förstå reglerna, det känns rörigt. Men sen är det ganska kul, här är ett spel där man rör på sig – och skrattar åt att någon får hoppa som en sprattelgubbe eller sjunga en sång. Bra med ett rörelsespel – men det blir faktiskt lite väl mycket hoppande.
BETYG: 2

Bamse Honungs-jakt – gammal klassiker som fortfarande är spännande

ANNONS: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)
Beskrivning: Barnspel (Kärnan). Ålder: 5+. Antal spelare: 2-4. Speltid: 30 minuter.
Om spelet: Spel och pussel i ett – här pusslar man ihop en spelplan med figurerna i Bamse. Det gäller det att samla honungsburkar och den som har flest honungsburkar vinner.
Omdöme: Bamses honungsjakt är ett enkelt spel med regler som är lätta att förstå. Det händer hela tiden saker på vägen och att läsa på korten med Vargen, Farmor, Lilleskutt och Skalman är spännande. Det klassiska Bamse-spelet som funnits i alla år håller än!
BETYG: 4

Tänk lika – enkelt spel för hela familjen

ANNONS: Köp spelet här (länk till Adlibris)
Beskrivning: Familje- och partyspel (Wow). Ålder: 8+. Antal spelare: 3-8 Speltid: 20-30 minuter.
Om spelet: Ett ordspel där det gäller att tänka lika som sina medspelare. Ett ordkort läggs på bordet och sen ska alla spelare skapa ett nytt ord av detta. Om två eller fler skrivit samma ord på sin skrivplatta blir det poäng. Först till 25 poäng vinner.
Omdöme: Det är alltid bra när reglerna är enkla och det går snabbt att komma i gång. Och när man dessutom kan vara många blir det extra kul. Funkar för hela familjen och som partyspel. Ett spel vi gärna spelar igen, det blir nämligen roligare för varje gång!
BETYG: 3

Spingo – Alfapet möter korsord i kul mix

ANNONS: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)
Beskrivning: Familjespel (Kärnan) Ålder: 8+. Antal spelare: 2-4 Speltid: 20 minuter.
Om spelet: Klurigt bokstavsspel där tärningen avgör vilka bokstäver du och dina medspelare kan placera på spelplanen. Flest och längst ord vinner. Kan spelas i två varianter.
Omdöme: En rolig kombination av korsord och Alfapet. Perfekt för de som gillar ord! Krävs viss planering och strategiskt tänkande men också lite tur. Enkla instruktioner och lätt att komma i gång och spela. Väldigt trevligt spel för hela familjen.
BETYG: 4

Hungry Cats – strategiskt och matematiskt utan att man tänker på det

ANNONS: Lägsta priset på detta spel just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)
Beskrivning: Familj/Strategispel (Wow!). Ålder: 8+. Antal spelare: 2-4. Speltid: 15 minuter. Cirkapris: 279 kronor.
Om spelet: Här ska du flytta runt din hungriga katt och samla på dig långa serier av matfavoriter. Men man ska akta sig för krossade tallrikar – de ger poängavdrag!                                              Omdöme: Spelet går snabbt att lära sig. Man lär sig också att tänka mer strategiskt varje gång vilket gör spelet kul och utmanande! Här tränar man dessutom på både plus och minus utan att det märks. Ett roligt, småklurigt spel som passar hela familjen!
BETYG: 3

LÄS MER: Här är bästa och sämsta sällskapsspelen 2019

LÄS MER: STORT TEST av 8 steamers – här är bästa klädångaren 

LÄS MER: Få bättre luft hemma! Guide till populära luftfuktare

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande