Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Stort test av sommarens grästrimmers – den är bäst

Snart är sommaren här och med den kommer gräset.

Då behöver man också en grästrimmer till hjälp.

Vilken ska man välja? Se vårat stora test och jämför!

Foto: GETTY IMAGES

1 av 9

1. "Det är stora skillnader på laddarna"

Hela tanken med en grästrimmer är att den ska klippa allt det gräs som inte gräsklipparen kommer åt.

Men alla som använder grästrimmers med batteridrift vet också att de inte håller i gång särskilt länge.


BLÄDDRA VIDARE TILL TESTET HÄR!

Eftersom det är stor skillnad mellan olika trimmers har det tyska laboratoriet SLG gjort avancerade tester av sex batteridrivna grästrimmers upp till 1 600 kronor på uppdrag av Testfakta.

Man har här testat hur bra maskinerna klarar att klippa i sluttningar, intill staket, träd och buskar och att vertikalskära intill stenläggning. Man har även testat hur länge och hur mycket maskinerna klarar av att klippa i både högt och normalhögt gräs innan batterierna måste laddas.

Alla maskiner i testet är så kallade plattformsmaskiner. Det innebär att man kan dela batteri och laddare med andra 18-voltsmaskiner av samma märke. Och ett extra batteri kan komma väl till pass då flera av batterierna tar lång tid på sig att ladda.

– Det är stora skillnader på laddarna som följer med vid köp, säger testledaren Andreas Müller. Några tillverkare skickar med enkla laddare som stoppas direkt i väggkontakten. De är billigare men laddar batterierna mycket långsammare än en riktig laddstation. Extra tråd och knivar kostar pengar och är något att ta med i kalkylen när man väljer trimmer, i takt med att trädgården ansas så slits knivar och trimmersnöre ner. De flesta maskiner har ett trimmerskydd, men trots det förbrukar trimrarna en del tråd. Och har man mycket sten i trädgården är det stor risk att knivarna tar mycket stryk, menar Andreas Müller.

Han ser dock inga enorma skillnader i prestanda mellan produkterna, vare sig de klipper med knivar eller trimmertråd. Däremot är de olika lätta och sköna att jobba med.

Läs testet och se vilken som blev vinnare, vilken som är sämst och gör din egen jämförelse.

BLÄDDRA VIDARE TILL TESTET HÄR!

1 av 9