Stort test av kockknivar – billigast bland de bästa

En slö kniv kan göra matlagningen riktigt jobbig. Är du ute efter en ny kockkniv måste du läsa det här testet.

Foto: Istock

1 av 2: En slö kniv kan göra matlagningen riktigt jobbig. Är du ute efter en ny kockkniv måste du läsa det här testet.

Testfakta har testat åtta olika kockknivar, vilket blev en jämn kamp – men en vinnare utsågs.

Foto: Anders G Warne

2 av 2: Testfakta har testat åtta olika kockknivar, vilket blev en jämn kamp – men en vinnare utsågs.

Det finns en vinnare men inga förlorare. Billiga som dyrare knivar klarade alla laboratoriets tuffa tester – även om några gjorde det med större marginal än andra. Vilken du väljer är mycket en smaksak visar Testfaktas test.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Dåliga knivar i köket kan göra matlagningen till en mardröm. Och finns det ingen alls som fungerar, så är ändå en vettig kockkniv en prioriterad investering. Men särskilt dyr behöver den inte vara. I Testfaktas test av åtta rostfria kockknivar på brittiska laboratoriet CATRA, är det ingen som får underkänt och testets billigaste kniv från Ikea kom på andraplats. 

En knivs viktigaste egenskap är skärpan och den mätte laboratoriet enligt gällande standard i en maskin där man under kontrollerade former kan mäta hur djupt knivarna klarar av att skära igenom testpapper. Här mättes både knivarnas ursprungliga skärpa och hur snabbt knivarna förlorar sin skärpa. 

Foto: Anders G Warne

Det blev en jämn kamp mellan de åtta kockknivarna i Testfaktas test.

Kniv från Ikea kom på andraplats

Men när knivarna sedan skärptes upp med en knivslip av bättre kvalitet blev nästan alla knivar mindre vassa än de var från början. Särskilt Yaxells kniv som visade upp en exceptionell skärpa från början blev betydligt mindre vass.

Det är svårt för en vanlig konsument att få tillbaka en knivs ursprungliga skärpa, och om det är viktigt så måste man vara noga med att följa tillverkarens råd för hur knivarna ska skärpas, säger testledare och metallurg Steve Green på CATRA.

Sämst skärpa hade kniven från Mora of Sweden. Efter återskärpning med knivslipen låg skärpan knappt över standardens gräns för godkänt. 

Trots mycket lika resultat skiljer sig konstruktionen av testets knivar åt. Sabatiers kniv är till exempel smidd i ett stycke medan knivarna från Ikea, Global och Yaxell är ihopsvetsade. Detta märks när knivarnas böjtålighet testas. De blir alla godkända men Globals och Yaxells knivar klarade betydligt mindre kraft än de andra knivarna i testet.

Fiskars klarade sig utan rostangrepp

Fiskars kniv visade sig vara den enda kniven som klarade sig helt utan rostangrepp efter sex timmars doppande i varm saltlösning. Knivarna från Yaxell och Ikea blev däremot så pass allvarligt angripna av rost att de fick underkänt av laboratoriet. 

Båda knivarna är gjorda i vad som brukar benämnas damaskus-stil med en kärna av hårt stål omgiven av flera lager av mjukare och mindre rostbenäget stål. Det är relativt vanligt att dessa typer av knivar får rostangrepp på kniveseggen där den mer rostkänsliga kärnan exponeras. 

Testets bästa kniv fick godkänt i alla moment

Men till syvende och sist är val av kniv en personlig fråga. Det visar inte minst laboratoriets användartest där en panel bestående av två kvinnor och två män, alla med olika stora händer, fick hacka och skära sig igenom både kött, ost och grönsaker med olika texturer. De fick också bedöma knivarnas vikt, balans och greppsäkerhet. Fiskars kniv fick totalt högst betyg men i övrigt var panelen rörande oense om vilken kniv som hade bäst grepp och var skönast att skära med. Ikea var stor favorit hos panelisten med de största händerna medan två andra föredrog Sabatier. 

Med knapp marginal blev till slut kniven från Victorinox bäst i test. Den fick goda resultat i alla testmoment. Men se upp, handtaget i rosenträ bör inte utsättas för vatten så att det sväller och blir strävt. 

Av: Kristina von Dolwitz / Testfakta

Fakta om testet

Det brittiska laboratoriet CATRA, specialiserade på knivar och skärverktyg, har på uppdrag av Testfakta testat åtta rostfria kockknivar med en bladlängd på cirka 20 centimeter. Följande egenskaper har testats: 1. Knivens skärpa (som ny, efter slitage och efter skärpning). 2. Användning 3. Styrka, flexibilitet och slagtålighet. 4. Korrosion.

Skärpa och slitagetålighet

Knivens ursprungliga skärpa mättes genom att låta varje kniv under kontrollerade former skära tre gånger (tre skärcykler). Ju fler remsor som kniven totalt klarar att skära genom, desto skarpare är kniven.

Knivarnas slitagetålighet mättes genom att mäta hur djup knivarna lyckats skära igenom papphögen efter totalt sextio så kallade skärcykler. Därefter skärptes knivarna på två olika sätt med en knivslip av god kvalitet och däremellan mättes knivarnas skärpa på samma sätt igen. (Delar av denna mätmetod återfinns i standarden EN ISO 8442-5:2004.)

Användning – paneltest

En expertpanel på fyra personer, två män och två kvinnor med olika stora händer bedömde dels hur knivarna var att skära med genom att skära igenom livsmedel med olika textur. De bedömde också knivarnas utformning (vikt, balans, säkerhet samt handtagens komfort).

Styrka, flexibilitet och slagtålighet

Varje kniv spändes fast i en provrigg och kniven böjdes sedan med en kraft på 30 Newton under 10 sekunder i båda riktningarna efter varandra. Testet upprepades sedan vid 50, 75 och 100 N eller tills knivarna skadades eller blev permanent böjda mer än 3 grader. (Testmetoden beskrivs i standarden EN ISO 8442-1: 1998.)

Knivarna släpptes fem gånger från 1,2 meters höjd mot ett cementgolv på följande sätt: med handtaget rakt ned, med knivryggen rakt ned, med knivens båda sidor nedåt. Varje kniv släpptes alltså totalt 20 gånger i marken. (Testmetoden beskrivs i standarden EN ISO 8442-1: 1998.) Knivarna släpptes också med knivspetsen nedåt från 1,2 meters höjd mot ett cementgolv.

Korrosionstest

Knivbladen doppades upp och ner under sex timmar i en 60 grader varm saltlösning (1%). (Testmetoden beskrivs i standarden EN ISO 8442-1: 1998.) Därefter gjorde laboratoriet en visuell bedömning av hur knivarna klarat att stå emot rostangrepp.

Knivstålets hårdhet

Laboratoriet mätte också hårdheten i stålet. Detta anges i tabellen men har inte ingått i betygsättningen.

LÄS MER: Test av espressomaskiner – den är bäst 

Foto: Istock

I testet slipades även alla knivar för att se hur bra skärpa de fick.

Test av kockknivar – vilken är bäst?

Victorinox: ”Rosenträ” – bäst i test!

ANNONS: Lägsta priset på denna kniv just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Totalbetyg: 8,3
Kommentar: Bäst i test.

Delbetyg 1-10 där 10 är bäst (vikt av totalbetyg inom parentes)
Skärpa och slitagetålighet (40 %): 8,2
Användning – paneltest (30 %): 8,2
Styrka, flexibilitet, slagtålighet (20 %): 8,9
Korrosion (10 %): 8,0

Produktinformation
Knivbladets längd: 22,0 centimeter
Vikt: 120 gram
Material & konstruktion: Stansat blad inklusive så kallad tång av rostfritt stål. Handtag i  trä.

Några mätvärden från testet
Knivhålets hårdhet (HRC): 56,5
Skärpa nyskick/återskärpt (mm)*: 109 / 80
Slitagetålighet, totalt skärpdjup (mm)**: 376
Knivbladets böjtålighet, maxbelastning (N): 100

Kommentar från användartest: Handtaget i trä tål inte vatten. Det sväller och blir strävt. 

Ikea: ”Briljera” – bäst grepp och mycket bra slitagetålighet

ANNONS: Lägsta priset på denna kniv just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Totalbetyg: 8,1
Kommentar: Mycket bra slitagetålighet. Mycket starkt och styvt knivblad. Står emot korrosion sämst.

Delbetyg 1-10 där 10 är bäst (vikt av totalbetyg inom parentes)
Skärpa och slitagetålighet (40 %): 9,0
Användning – paneltest (30 %): 8,2
Styrka, flexibilitet, slagtålighet (20 %): 9,2
Korrosion (10 %): 2,0

Produktinformation
Knivbladets längd: 19,4 centimeter
Vikt: 220 gram
Material & konstruktion: Stansat blad av hårt stål täckt med lager av mjukare stål i damaskusstil. Fastsvetsat handtag i trä.

Några mätvärden från testet
Knivhålets hårdhet (HRC): 57,5
Skärpa nyskick/återskärpt (mm)*: 113 / 75
Slitagetålighet, totalt skärpdjup (mm)**: 611
Knivbladets böjtålighet, maxbelastning (N): 100

Kommentar från användartest: Bäst grepp. Handtaget passar panelist med större händer bäst .

Mac: ”Chef Universalkniv” – starkt och flexibelt knivblad

ANNONS: Lägsta priset på denna kniv just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Totalbetyg: 8,0
Kommentar: Mycket starkt och flexibelt knivblad. Svårt att få kniven lika vass igen.

Delbetyg 1-10 där 10 är bäst (vikt av totalbetyg inom parentes)
Skärpa och slitagetålighet (40 %): 8,5
Användning – paneltest (30 %): 7,5
Styrka, flexibilitet, slagtålighet (20 %): 8,6
Korrosion (10 %): 6,0

Produktinformation
Knivbladets längd: 21,5 centimeter
Vikt: 144 gram
Material & konstruktion: Stansat blad inkl så kallad tång av rostfritt stål. Handtag i trä. 

Några mätvärden från testet
Knivhålets hårdhet (HRC): 57
Skärpa nyskick/återskärpt (mm)*: 118 / 76
Slitagetålighet, totalt skärpdjup (mm)**: 474
Knivbladets böjtålighet, maxbelastning (N): 100

Kommentar från användartest: Minst bekvämt handat.

Ideal: ”Sabatier Lion” – sämst skärpa vid nyskick, bättre vid återskärpning

ANNONS: Lägsta priset på denna kniv just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Totalbetyg: 7,9
Kommentar: Sämst skärpa vid nyskick. Bättre efter återskärpning. Står emot korrosion bra.  

Delbetyg 1-10 där 10 är bäst (vikt av totalbetyg inom parentes)
Skärpa och slitagetålighet (40 %): 7,8
Användning – paneltest (30 %): 7,9
Styrka, flexibilitet, slagtålighet (20 %): 8,0
Korrosion (10 %): 8,0

Produktinformation
Knivbladets längd: 20 centimeter
Vikt: 176 gram
Material & konstruktion: Helsmidd i rostfritt stål, nitat handtag i plast.

Några mätvärden från testet: Knivhålets hårdhet (HRC): 58,5
Skärpa nyskick/återskärpt (mm)*: 62 / 87
Slitagetålighet, totalt skärpdjup (mm)**: 406
Knivbladets böjtålighet, maxbelastning (N): 75 

Kommentar från användartest: Bra grepp med torra händer men sämre när handtaget blir blött. 

Zen: ”Yaxell” – exceptionell skärpa vid nyskick

ANNONS: Lägsta priset på denna kniv just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Totalbetyg: 7,9
Kommentar: Exceptionell skärpa vid nyskick. Svårt att få kniven lika vass igen. Sämre böjtålighet på grund av svag svetsfog. 

Delbetyg 1-10 där 10 är bäst (vikt av totalbetyg inom parentes)
Skärpa och slitagetålighet (40 %): 9,5
Användning – paneltest (30 %): 8,3
Styrka, flexibilitet, slagtålighet (20 %): 6,5
Korrosion (10 %): 4,0

Produktinformation
Knivbladets längd: 20,0 centimeter
Vikt: 212 gram
Material & konstruktion: Stansat blad av hårt stål täckt med lager av mjukare stål i damaskusstil. Fastsvetsat handtag i laminat.

Några mätvärden från testet
Knivhålets hårdhet (HRC): 57,5
Skärpa nyskick/återskärpt (mm)*: 141 / 80
Slitagetålighet, totalt skärpdjup (mm)**: 649
Knivbladets böjtålighet, maxbelastning (N): 30

Kommentar från användartest: Välbalanserad. Mycket bekvämt handtag.  

Fiskars: ”Norr” – mest användarvänlig

ANNONS: Lägsta priset på denna kniv just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Totalbetyg: 7,8
Kommentar: Favorit i det praktiska testet. Står emot korrosion bäst. Okej skärpa. 

Delbetyg 1-10 där 10 är bäst (vikt av totalbetyg inom parentes)
Skärpa och slitagetålighet (40 %): 7,5
Användning – paneltest (30 %): 8,8
Styrka, flexibilitet, slagtålighet (20 %): 7,0
Korrosion (10 %): 9,0

Produktinformation
Knivbladets längd: 20,0 centimeter
Vikt: 152 gram
Material & konstruktion: Stansat blad inkl så kallad tång av rostfritt stål. Handtag i trä.

Några mätvärden från testet
Knivhålets hårdhet (HRC): 57
Skärpa nyskick/återskärpt (mm)*: 72 / 70
Slitagetålighet, totalt skärpdjup (mm)**: 368
Knivbladets böjtålighet, maxbelastning (N): 50

Kommentar från användartest: Mest användarvänlig överlag.

Global: ”G2” – bra slitagetålighet

ANNONS: Lägsta priset på denna kniv just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Totalbetyg: 7,8
Kommentar: Favorit i det praktiska testet. Bra slitagetålighet. Sämre böjtålighet på grund av svag svetsfog. 

Delbetyg 1-10 där 10 är bäst (vikt av totalbetyg inom parentes)
Skärpa och slitagetålighet (40 %): 8,5
Användning – paneltest (30 %): 8,2
Styrka, flexibilitet, slagtålighet (20 %): 6,5
Korrosion (10 %): 7,0

Produktinformation
Knivbladets längd: 20,0 centimeter
Vikt: 169 gram
Material & konstruktion: Stansat blad av rostfritt stål. Handtag i rostfritt stål fyllt med sand. Kniv och handtag ihopsvetsade. 

Några mätvärden från testet
Knivhålets hårdhet (HRC): 55
Skärpa nyskick/återskärpt (mm)*: 87 / 76
Slitagetålighet, totalt skärpdjup (mm)**: 552
Knivbladets böjtålighet, maxbelastning (N): 30

Kommentar från användartest: Välbalanserad. Blött handtag ger sämre grepp. 

Mora of Sweden: ”Classic 1891” – blir slö snabbast

ANNONS: Lägsta priset på denna kniv just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Totalbetyg: 7,6
Kommentar: Knappt godkänd skärpa och blir slö snabbast. Kraftigt knivblad.

Delbetyg 1-10 där 10 är bäst (vikt av totalbetyg inom parentes)
Skärpa och slitagetålighet (40 %): 6,8
Användning – paneltest (30 %): 8,2
Styrka, flexibilitet, slagtålighet (20 %): 8,4
Korrosion (10 %): 7,0

Produktinformation
Knivbladets längd: 22,0
Vikt: 175
Material & konstruktion: Stansat blad inkl så kallad tång i rostfritt stål. Handtag i trä.

Några mätvärden från testet
Knivhålets hårdhet (HRC): 58,5
Skärpa nyskick/återskärpt (mm)*: 68 / 54
Slitagetålighet, totalt skärpdjup (mm)**: 263
Knivbladets böjtålighet, maxbelastning (N): 75

Kommentar från användartest: Bekvämt handtag och balans för panelist med stora händer. 

* Antal millimeter testpapper som kniven skär igenom under de tre första skärtagen.
** Antal millimeter testpapper som kniven i nyskick sammanlagt skär igenom med 60 skärtag.

LÄS MER: Bluetooth-högtalare i stort test – här är vinnaren

LÄS MER: Stort test visar: Falska löften om hörlurar för barn 

LÄS MER: Stort test – så gröna är de ”gräna tvättmedlen” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande