Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Åtta tvättmedel i stort test – här är den klara vinnaren

Har du spillt kaffe, te eller rödvin på kläderna?
Då finns det ett tvättmedel som är överlägset, visar Testfaktas test av åtta flytande kulörtvättmedel.

1 av 10

1. Klar vinnare i test av flytande kulörtvättmedel

Flytande tvättmedel är lättare att dosera än pulver, behåller plaggens färger bättre och minskar risken för proppar i tvättmaskinen. Nackdelen är att de generellt sett är sämre mot blekbara fläckar som till exempel kaffe, te och rödvin eftersom de inte innehåller några blekande ingredienser.

Neutral Colour klarar fläckar ovanligt bra

Men i Testfaktas test är det ett tvättmedel som klarar blekbara fläckar ovanligt bra: Neutral Colour. Det är även bäst mot fettfläckar och har bäst färgbevarande egenskaper.
– Det är helt klart den produkt som sticker ut i den här jämförelsen, säger Anthony Million på det franska laboratoriet Eurofins som utfört testet.

Tydliga skillnader mellan olika tvättmedel

Sämst rengörande förmåga har tvättmedlen från Änglamark och Ecover. Jämfört med testvinnaren är skillnaderna tydliga, menar Anthony Million.
– Men det gäller alltså under förutsättning att kläderna är ordentligt nedsmutsade. En konsument som bara ska fräscha upp kläder utan fläckar skulle inte märka någon skillnad mellan produkterna i testet, säger han.

Viktigt test om hur fläckar försvinner

Vid testet undersöks hur stor procent av fläckarna som försvunnit efter tvätt. Testresultaten visar att fläckar från te, gräs och choklad är extra svåra att bli av med.
– Dessa fläckar ska man ta bort så fort som möjligt så att de inte hinner gå in djupare i textiliernas fibrer. Man kan hälla lite extra tvättmedel på själva fläcken innan man tvättar. Och har man inte möjlighet att tvätta plagget direkt rekommenderar jag att man lägger det i varmt vatten med lite tvättmedel, säger Antony Million.

Tvättmedel som är bäst på att bevara färgen

När det gäller tvättmedlens förmåga att bevara färgen i kläderna är skillnaderna inte lika stora. Neutral och Via är lite bättre än övriga och Ariel något sämre. Däremot skiljer det mycket mellan olika färgnyanser – gula och turkosa kläder bleks mycket av alla testade tvättmedel.
– Dessa nyanser är väldigt känsliga och jag har aldrig sett ett tvättmedel som presterar bra här, säger Anthony Million.

BLÄDDRA VIDARE OCH SE TESTET I SIN HELHET HÄR!

LÄS MER: Fläckborttagare: så effektiva är de – egentligen

LÄS MER:
 Så gör du billigt, väldoftande och miljövänligt sköljmedel – av ättika

Av Martin Hansson/Testfakta
levabo@expressen.se
1 av 10