7 stekpannor i stort test: "Gjutjärn steker ojämnt"

Numera finns flera olika stekpannor att välja mellan, men vilket är egentligen bäst? Klassiskt gjutjärn, lättviktsgjutjärn eller med emaljerad stekyta.

Spana in vårt stora test där pannornas värmeegenskaper, användarvänlighet – och funktion har undersökts!

Foto: GETTY IMAGES

1. Gjutjärnspannorna steker ojämnt på induktionshällen

Hållbara, javisst! Men om du har bråttom och vill utnyttja induktionshällens snabbhet är gjutjärnspannan inget bra val.


BLÄDDRA VIDARE TILL TESTET HÄR!

För den som tröttnat på sönderrepade stekpannor i miljöfarliga material så är kanske en panna i gjutjärn ett mer hållbart alternativ. Testfakta har testat sju olika pannor – tre klassiska gjutjärnspannor, tre med en emaljerad stekyta, och en panna i så kallat lättviktsgjutjärn. Det tyska laboratoriet SLG har undersökt pannornas värmeegenskaper, hur lätta de är att använda och givetvis hur bra de steker.

JÄMFÖR PRISER: Hitta lägsta priset på alla gjutjärnspannor just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Pannor i gjutjärn har rykte om sig att både kunna behålla och fördela värmen bra. Överlag har pannorna i testet mycket riktigt en bättre värmehållning än de släpp-lätt pannor Testfakta undersökt tidigare. Värmespridningen däremot är inte helt tillfredsställande, enligt laboratoriet.

– När stekpannorna hettades upp på maximal värme så blev vissa punkter i pannan extremt heta. Och även om vi testade att hetta upp dem med medelvärme så blev inte värmen i pannorna tillräckligt jämn, säger Lisa Hartstein, testledare vid SLG.

Gjutjärnspannor och induktionshäll

Det är tydligt att om man vill dra nytta av gjutjärnets fördelar så ska man inte stressa pannorna. Materialets extremt värmeledande förmåga i kombination med induktionshällens snabbhet verkar helt enkelt inte vara en bra kombination. För att värmen ska fördelas jämnare behöver pannan värmas upp långsammare, på en lägre temperatur.

– Tillverkarna borde skriva ut att man inte ska använda hög temperatur på induktionshällen tillsammans med gjutjärn, något som långt ifrån alla gör, säger Lisa Hartstein.

Godkänd stekning för alla stekpannor

När det gäller själva stekningen fick alla pannor i testet godkänt. Men bäst stekresultat blev det i pannan från Fiskars – något som laboratoriet bedömde efter att ha stekt både ägg, pannkakor och kött i pannorna.

Att steka ägg och pannkakor bra är en stor utmaning för de flesta stekpannor. I vissa gjutjärnspannor fastnade äggen i botten, och i andra blev pannkakorna ojämnt gräddade. Köttet däremot klarade alla hyfsat, även om Skeppshult stack ut som lite bättre.

Tunga gjutjärnspannor ett minus

Ett minus för gjutjärnspannorna är att de ofta väger betydligt mer än andra stekpannor. Därför är det kanske inte så förvånande att Ronneby bruks panna i lättviktsgjutjärn ansågs mest användarvänlig av laboratoriet.

– Det är stor skillnad på en panna som väger 1,6 kilo och en som väger 3,4 kilo som Skeppshults panna gör. Ronneby bruks panna var klart mer användarvänlig med sin låga vikt och ett greppvänligt handtag i gummi, säger Lisa Hartstein

Laboratoriet mätte också hur lätt det var att bränna sig på pannornas handtag under stekning. Lägst temperatur på handtaget uppmättes på Ronneby bruks panna i gummi. Handtaget på Skeppshults stekpanna är i metall och blev så pass varmt när pannan hettades upp att den kräver grytlappar för att inte bränna sig.

Efter stekningen fick labbets testpanel även utvärdera hur lätta pannorna var att rengöra. Här fick Fiskars och Ica bäst omdömen medan pannorna från Le Creuset, Ikea och Cervera krävde en extra arbetsinsats innan de blev helt rena.

Av: Kristina Von Dolwitz/Testfakta

BLÄDDRA VIDARE TILL TESTET HÄR!

LÄS MER: 
Här är de tio snuskigaste platserna i köket

2. Fiskars Brasserie – bäst i test!

Konsumentkontakt: fiskars.se
Pris: Hitta lägsta priset på denna gjutjärnspanna just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)


Totalbetyg: 3,5
Kommentar: Bäst i test! Snabb upphettning och bäst på att behålla värmen. Lätt att rengöra och handtaget blir inte varmt. Minus för den sämre värmespridning.

Produktinformation
Typ av panna: Emaljerad botten
Yttre/inre diameter (centimeter): 27/24
Uppmätt vikt: 2,6 kilo
Material handtag: Trä


Utvalda mätvärden från testet
Maxtemp när allt florsocker smält: 371 grader
Tid för 1 liter olja att nå 200 grader: 7 minuter och 12 sekunder
Avsvalningstid, 200 till 120 grader: 18 minuter och 48 sekunder
Stekresultat ägg/pannkakor/kött: 3,0/3,0/3,5


Delbetyg från 1 till 5 där 5 är bäst (vikt av totalbetyg inom parentes)
Värmeegenskaper (20 procent): 4,0
Stekresultat (60 procent): 3,3
Användning och säkerhet (20 procent): 3,7

Foto: Ola Åkeborn / JAKO ORD BILD AB WWW.JAKO.NU

3. Ronneby Bruk Ulo

Konsumentkontakt: ronnebybruk.se
Pris: Hitta lägsta priset på denna gjutjärnspanna just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)


Totalbetyg: 3,4
Kommentar: Snabbast upphettning och bra på att behålla värmen. Lättast att använda med låg vikt och bra balans. Minus för den sämre värmespridning.

Produktinformation
Typ av panna: Lättviktsgjutjärn
Yttre/inre diameter (centimeter): 28/18
Uppmätt vikt: 1,6 kilo
Material handtag: Gummi


Utvalda mätvärden från testet
Maxtemp när allt florsocker smält: 332 grader
Tid för 1 liter olja att nå 200 grader: 5 minuter och 42 sekunder
Avsvalningstid, 200 till 120 grader: 16 minuter och 17 sekunder
Stekresultat ägg/pannkakor/kött: 2,5/3,0/3,3


Delbetyg från 1 till 5 där 5 är bäst (vikt av totalbetyg inom parentes)
Värmeegenskaper (20 procent): 3,7
Stekresultat (60 procent): 3,0
Användning och säkerhet (20 procent): 4,1

Foto: Peter Karlbrink / GRAFIA 031-7012518

4. Ica Cook & Eat

Konsumentkontakt: icahemma.se
Pris: Hitta lägsta priset på denna gjutjärnspanna just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)


Totalbetyg: 3,3
Kommentar: Snabb upphettning och bra på att behålla värmen. Handtaget blir inte varmt. Lätt att rengöra. Minus för den sämre värmespridning och att det är lätt att glida på handtaget och komma åt den varma pannan. Handtagens beslag blir varma.

Produktinformation
Typ av panna: Klassisk
Yttre/inre diameter (centimeter): 28/23
Uppmätt vikt: 2,6 kilo
Material handtag: Trä


Utvalda mätvärden från testet
Maxtemp när allt florsocker smält: 370 grader
Tid för 1 liter olja att nå 200 grader: 6 minuter och 18 sekunder
Avsvalningstid, 200 till 120 grader: 16 minuter och 37 sekunder
Stekresultat ägg/pannkakor/kött: 3,5/2,0/3,5


Delbetyg från 1 till 5 där 5 är bäst (vikt av totalbetyg inom parentes)
Värmeegenskaper (20 procent): 3,6
Stekresultat (60 procent): 3,1
Användning och säkerhet (20 procent): 3,4

5. Ikea Senior

Konsumentkontakt: ikea.se
Pris: Hitta lägsta priset på denna gjutjärnspanna just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)


Totalbetyg: 3,1
Kommentar: Snabb upphettning och bra på att behålla värmen. Handtaget blir inte varmt. Minus för att pannan är sämst att steka kött med samt den sämre värmespridningen.

Produktinformation
Typ av panna: Emaljerad botten
Yttre/inre diameter (centimeter): 28/22
Uppmätt vikt: 2,7 kilo
Material handtag: Trä


Utvalda mätvärden från testet
Maxtemp när allt florsocker smält: 345 grader
Tid för 1 liter olja att nå 200 grader: 7 minuter och 12 sekunder
Avsvalningstid, 200 till 120 grader: 16 minuter och 53 sekunder
Stekresultat ägg/pannkakor/kött: 2,5/ 3,0/3,0


Delbetyg från 1 till 5 där 5 är bäst (vikt av totalbetyg inom parentes)
Värmeegenskaper (20 procent): 3,6
Stekresultat (60 procent): 2,9
Användning och säkerhet (20 procent): 3,3


LÄS MER: Därför ska du aldrig laga mat i aluminiumfolie

6. Cervera Anders Petter Stenfors

Konsumentkontakt: cervera.se
Pris: Hitta lägsta priset på denna gjutjärnspanna just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)


Totalbetyg: 3,1
Kommentar: Snabb upphettning och bra handtag som inte blir varma. Minus för att pannan är sämst på att behålla värmen och har sämre värmespridning. Även svår att rengöra.

Produktinformation
Typ av panna: Klassisk
Yttre/inre diameter (centimeter): 28/24
Uppmätt vikt: 2,6 kilo
Material handtag: Trä


Utvalda mätvärden från testet
Maxtemp när allt florsocker smält: 459 grader
Tid för 1 liter olja att nå 200 grader: 5 minuter och 48 sekunder
Avsvalningstid, 200 till 120 grader: 15 minuter och 31 sekunder
Stekresultat ägg/pannkakor/kött: 3,0/2,0/3,0


Delbetyg från 1 till 5 där 5 är bäst (vikt av totalbetyg inom parentes)
Värmeegenskaper (20 procent): 3,3
Stekresultat (60 procent): 3,0
Användning och säkerhet (20 procent): 3,2

7. Skeppshult Traktörpanna

Konsumentkontakt: skeppshult.com
Pris: Hitta lägsta priset på denna gjutjärnspanna just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)


Totalbetyg: 3,0
Kommentar: Snabb upphettning och bra på att behålla värmen. Bäst stekresultat. Minus för att pannan är tung och obalanserad. Handtagens beslag blir varma. Svår att rengöra. Sämre värmespridning.

Produktinformation
Typ av panna: Klassisk
Yttre/inre diameter (centimeter): 28/25
Uppmätt vikt: 3,4 kilo
Material handtag: Metall


Utvalda mätvärden från testet
Maxtemp när allt florsocker smält: 342 grader
Tid för 1 liter olja att nå 200 grader: 7 minuter och 18 sekunder
Avsvalningstid, 200 till 120 grader: 17 minuter och 33 sekunder
Stekresultat ägg/pannkakor/kött: 3,0/3,0/3,8


Delbetyg från 1 till 5 där 5 är bäst (vikt av totalbetyg inom parentes)
Värmeegenskaper (20 procent): 3,6
Stekresultat (60 procent): 3,4
Användning och säkerhet (20 procent): 1,4

Foto: Studio / studio

8. Le Creuset Stekpanna

Konsumentkontakt: lecreuset.se
Pris: Hitta lägsta priset på denna gjutjärnspanna just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)


Totalbetyg: 3,0
Kommentar: Behåller värmen bra. Skönt handtag som inte blir varmt. Minus för att pannan har sämst stekresultat totalt sett. Samt långsammast upphettning och sämre värmespridning.

Produktinformation
Typ av panna: Emaljerad botten
Yttre/inre diameter (centimeter): 28/22
Uppmätt vikt: 2,6 kilo
Material handtag: Trä


Utvalda mätvärden från testet
Maxtemp när allt florsocker smält: 315 grader
Tid för 1 liter olja att nå 200 grader: 9 minuter och 24 sekunder
Avsvalningstid, 200 till 120 grader: 17 minuter och 28 sekunder
Stekresultat ägg/pannkakor/kött: 2,5/2,0/2,7


Delbetyg från 1 till 5 där 5 är bäst (vikt av totalbetyg inom parentes)
Värmeegenskaper (20 procent): 3,4
Stekresultat (60 procent): 2,7
Användning och säkerhet (20 procent): 3,5


LÄS MER: Städmissarna som påverkar smaken på din mat


9. Fakta om testet

Det tyska laboratoriet SLG i Tyskland har jämfört åtta olika gjutjärnspannor på uppdrag av Testfakta. Tre av dessa är belagda med en svart emaljerad stekyta (Fiskars, Ikea och Le Creuset). Stekpannan från Ronneby bruk är en så kallad lättviktspanna och väger nära hälften så mycket som de övriga. Pannornas yttre diameter är alla runt 28 centimeter. Men den inre diametern varierar mellan 18 och 25 centimeter. Alla mätningar i testet gjordes på induktionshäll utom säkerhetstestet som utfördes på gaslåga.

LÄS MER: Så får du din brända stekpanna att bli som ny igen

Tekniska mätningar

Värmefördelning
Stekpannornas värmefördelning mättes enligt teststandarden CEN/TS 12983-2. Labbet hettade upp florsocker i pannorna och observerade hur jämnt florsockret smälte i pannan. Temperaturen i pannans varmaste punkt mättes.

Upphettningstid, energiåtgång och värmehållning
Labbet hettade upp 1 liter solrosolja till 200 grader i stekpannorna. Upphettningstid och energiåtgång mättes. Därefter mätte labbet hur lång tid det tog för oljan att svalna till 175, 150 och 120 grader. Mätningen upprepades ytterligare en gång.


Praktiska tester

Fettfördelning
25 gram kokosfett placerades i mitten av stekpannan. Pannorna upphettades sedan på medeltemperatur och hur fettet smältes och fördelades i pannan noterades.

Steka ägg
Pannorna fettades in med 5 gram olja och hettades upp till medeltemperatur. 6 ägg knäcktes och stektes till all äggvita stelnat. Labbet bedömde hur jämnt äggen tillagats och hur lätt de lossar från pannan.

Steka pannkakor
Pannorna fettades in med 5 gram olja och hettades upp på medeltemperatur till 200 grader. Därefter gräddade labbet 4 pannkakor i varje panna. De två sista pannkakorna bedömdes utifrån hur jämnt gräddade de var. Testet är baserat på standarden EN60350-2.

Steka kött
Pannorna fettades in med 5 gram olja och hettades upp på medeltemperatur till 180 grader. Två tjocka skivor fläskkött på drygt 300 gram vardera stektes 3 minuter på varje sida. Labbet bedömde köttbitarnas stekyta och hur jämnt de brynts.


Användarvänlighet

En panel på tre personer (en man och två kvinnor) utvärderade stekpannornas ergonomi samt hur lätta de var att rengöra.


Säkerhet: risk för brännskador

Hur väl stekpannornas handtag isolerar mot värme mättes enlig standarden EN 12983-1. Ett centimeterhögt lager med olja värmdes till 200 grader och efter 30 minuter mättes temperaturen på handtag och sidohandtag.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande