Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

7 stekpannor i stort test: "Gjutjärn steker ojämnt"

Numera finns flera olika stekpannor att välja mellan, men vilket är egentligen bäst? Klassiskt gjutjärn, lättviktsgjutjärn eller med emaljerad stekyta.

Spana in vårt stora test där pannornas värmeegenskaper, användarvänlighet – och funktion har undersökts!

Foto: GETTY IMAGES

1 av 9

1. Gjutjärnspannorna steker ojämnt på induktionshällen

Hållbara, javisst! Men om du har bråttom och vill utnyttja induktionshällens snabbhet är gjutjärnspannan inget bra val.


BLÄDDRA VIDARE TILL TESTET HÄR!

För den som tröttnat på sönderrepade stekpannor i miljöfarliga material så är kanske en panna i gjutjärn ett mer hållbart alternativ. Testfakta har testat sju olika pannor – tre klassiska gjutjärnspannor, tre med en emaljerad stekyta, och en panna i så kallat lättviktsgjutjärn. Det tyska laboratoriet SLG har undersökt pannornas värmeegenskaper, hur lätta de är att använda och givetvis hur bra de steker.

JÄMFÖR PRISER: Hitta lägsta priset på alla gjutjärnspannor just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Pannor i gjutjärn har rykte om sig att både kunna behålla och fördela värmen bra. Överlag har pannorna i testet mycket riktigt en bättre värmehållning än de släpp-lätt pannor Testfakta undersökt tidigare. Värmespridningen däremot är inte helt tillfredsställande, enligt laboratoriet.

– När stekpannorna hettades upp på maximal värme så blev vissa punkter i pannan extremt heta. Och även om vi testade att hetta upp dem med medelvärme så blev inte värmen i pannorna tillräckligt jämn, säger Lisa Hartstein, testledare vid SLG.

Gjutjärnspannor och induktionshäll

Det är tydligt att om man vill dra nytta av gjutjärnets fördelar så ska man inte stressa pannorna. Materialets extremt värmeledande förmåga i kombination med induktionshällens snabbhet verkar helt enkelt inte vara en bra kombination. För att värmen ska fördelas jämnare behöver pannan värmas upp långsammare, på en lägre temperatur.

– Tillverkarna borde skriva ut att man inte ska använda hög temperatur på induktionshällen tillsammans med gjutjärn, något som långt ifrån alla gör, säger Lisa Hartstein.

Godkänd stekning för alla stekpannor

När det gäller själva stekningen fick alla pannor i testet godkänt. Men bäst stekresultat blev det i pannan från Fiskars – något som laboratoriet bedömde efter att ha stekt både ägg, pannkakor och kött i pannorna.

Att steka ägg och pannkakor bra är en stor utmaning för de flesta stekpannor. I vissa gjutjärnspannor fastnade äggen i botten, och i andra blev pannkakorna ojämnt gräddade. Köttet däremot klarade alla hyfsat, även om Skeppshult stack ut som lite bättre.

Tunga gjutjärnspannor ett minus

Ett minus för gjutjärnspannorna är att de ofta väger betydligt mer än andra stekpannor. Därför är det kanske inte så förvånande att Ronneby bruks panna i lättviktsgjutjärn ansågs mest användarvänlig av laboratoriet.

– Det är stor skillnad på en panna som väger 1,6 kilo och en som väger 3,4 kilo som Skeppshults panna gör. Ronneby bruks panna var klart mer användarvänlig med sin låga vikt och ett greppvänligt handtag i gummi, säger Lisa Hartstein

Laboratoriet mätte också hur lätt det var att bränna sig på pannornas handtag under stekning. Lägst temperatur på handtaget uppmättes på Ronneby bruks panna i gummi. Handtaget på Skeppshults stekpanna är i metall och blev så pass varmt när pannan hettades upp att den kräver grytlappar för att inte bränna sig.

Efter stekningen fick labbets testpanel även utvärdera hur lätta pannorna var att rengöra. Här fick Fiskars och Ica bäst omdömen medan pannorna från Le Creuset, Ikea och Cervera krävde en extra arbetsinsats innan de blev helt rena.

Av: Kristina Von Dolwitz/Testfakta

BLÄDDRA VIDARE TILL TESTET HÄR!

LÄS MER: 
Här är de tio snuskigaste platserna i köket

1 av 9