1 AV 11
När Cecilia och Filip gick på visning skymde stora tujor det fina 1920-tals­huset. I dag har de ersatts av ett egenhändigt byggt staket.
Foto: Caroline Tengen
2 AV 11
På altanen i anslutning till köket finns en arbetsbänk som blir bra avställningsyta
Foto: Caroline Tengen
3 AV 11
Verandan. I Cecilias och Filips förra boende hade Bumlingen bästa platsen i finrummet. Med viss tvekan testade de att hänga den i taket på verandan. Nu är de jättenöjda med resultatet.
Foto: Caroline Tengen
4 AV 11
I hallen som förbinder verandan, arbetsrummet, köket och vardagsrummet står klädhängaren som Cecilia målat ljust blå. Den orange plastväskan kommer från Hinza.
Foto: Caroline Tengen
5 AV 11
På tallrikshyllan i köket samsas Cecilias ärvda tallrikar med loppisfynd och favoritkokböcker.
Foto: Caroline Tengen
6 AV 11
Det är mixen som gör det. Slagbordet i köket kommer från Filips föräldrar, precis som kökssoffan. Över bordet hänger moderna klassikern Fl/y från Kartell.
Foto: Caroline Tengen
7 AV 11
Fåtölj från Ilva tillsammans med fotpall från Indiska. Avställningsbordet är tre gamla resväskor, loppisfynd förstås.
Foto: Caroline Tengen
8 AV 11
Det rymliga köket är en central plats i hemmet. Takpendlar från Slättarps gård lyser upp köksön.
Foto: Caroline Tengen
9 AV 11
Hörnsoffan från Bolia.com får färg av Cecilias egen­händigt sydda kuddfodral. Den blå Jetson-fåtöljen kommer från Filips föräldrar och mattan är populära Ikeaklassikern Stockholm.
Foto: Caroline Tengen
10 AV 11
I sovrummet står den fina sängen som Cecilia och Filip tröstköpte när det inte verkade bli något hus. Work lamp från Design house Stockholm fungerar som sänglampor.
Foto: Caroline Tengen
11 AV 11
I anslutning till string­hyllan i gästrummet har det gjorts plats för ett litet arbetsbord. Eames-stolen blir en välkommen färgklick.
Foto: Caroline Tengen

Tegelvilla från 20-talet inredd med loppisfynd

Cecilia och Filip hade nästan gett upp husletandet när de hittade tegelvillan i skånska Vellinge.

Här har de skapat ett härligt hem med en blandning av loppisfynd och modern design.

LEVA&BO Redaktionen

Hemma hos familjen Franck

Loppisfynd & nytt i 20-talsvillan

Här bor: Cecilia och Filip Franck med dottern Lykke.

Ålder: 30, 32 och 1,5.

Gör: Cecilia är kommunikatör, Filip arbetar med riskanalys i Köpenhamn.

Huset: En 200 kvadrat­meter stor tegelvilla från 1922 i Vellinge i Skåne.

Egentligen letade de efter ett hus vid havet, men de tankarna försvann så fort Cecilia och Filip Franck första gången såg den vackra, gamla tegelbyggnaden vid den skånska bygatan. Hemmet, för det heter ju faktiskt så, hade allt de letat efter:

– Vi ville ha ett hus med personlighet, inget nybyggt men inte heller ett renoveringsobjekt. Det här var ett perfekt mellanting, säger Cecilia.

Visste att de ville bo här

De kunde i och för sig knappt se 20-talsvillan bakom de höga tujorna när de första gången gick på visning, men det rådde ändå ingen tvekan – här ville de bo.

– Det här är ett hus med mycket karaktär. De förra ägarna hade gjort ett jättebra jobb med att renovera det, men det fanns fortfarande potential att göra det till vårt eget.

Invändigt har Cecilia och Filip nöjt sig med att måla i några av rummen. De stora insatserna har i stället sparats till träd­gården, som var ganska igenvuxen och mörk när paret Franck tog över.

– De tidigare ägarna hade inte lagt ner någon tid alls på att utveckla trädgården. De hade fokuserat på huset, vilket vi är tacksamma för. Efter att ha bott i lägenhet i stan längtade vi ut, så det kändes bara roligt att ta tag i utemiljön.

 

Läs också: 11 snuskigaste platserna i ditt kök

Alltid en tur till byns loppisar

De många trädgårdsprojekten hindrar inte paret att lägga tid och energi på husets insida. Cecilia har ett passionerat loppis- och antikintresse som hon i viss mån delar med sin man.

– Har vi inget annat planerat under helgen blir det alltid minst en tur till byns loppisar, säger Filip och konstaterar att deras hem är i ständig förändring.

Här är det inget som tilldelas en fast plats och som sedan blir kvar i flera år.

– Allt kan ändra sig efter färgsättningen på en tavla.

Efter många års träning är Cecilia numera sakletar­expert. I ett fönster står hennes allra första auktionsfynd, Kobran-telefonen hon köpte för sin första sommar­jobbslön. Av senare datum är fågelbilderna på väggen.

– Jag hade varit ute efter sådana bilder länge, och så hittade jag dem på en loppis i Åhus. Jag fick köpa dem för tio kronor styck.

Lika lycklig blev hon över den fina Skånekartan hon fick på köpet av samma loppishandlare.

– Jag gillar att välja saker med anknytning till oss och till den här trakten, säger Cecilia.

 

Läs också: 10 hem på Hemnet som klickas mest just nu

Trägolv och stenväggar

Även om loppisfynden är många finns en hel del ärvt och nyinköpt i hemmet. I vardagsrummet, som även fungerar som matsal med en praktisk, vändbar kamin som mittpunkt, ramar enkla, vita gardiner in de stora fönstren. I hörnet vid soffan får några av Cecilias orange favoriter plats: Verner Panton-lampan i fönstret matchas av en skrivbordslampa som går ton i ton. Orange inslag finns också i tavlan ovanför soffan och i kuddöverdragen som Cecilia sytt själv.

– Orange är en färg jag alltid varit svag för, kanske för att den går att kombinera med så många andra färger, säger hon.

Med en bas av gedigna trägolv och ljust färgsatta stenväggar finns här gott om svängrum för detaljerna. Ovanför det ärvda, vitmålade köksbordet och den traditionella kökssoffan hänger moderna klassikern Fl/y från Kartell i röd plast. Matsalsbordet är ritat av Filips mamma och är en tung möbel i massiv ek. Det får ännu mer karaktär av de två industrilamporna som hänger ovanför. I sovrummet, med vitmålade takbjälkar och lantliga känsla, lyser sparsmakade lampan Work lamp, från Form us with love, upp.

Paret lägger mycket krut på belysningen.

– Det händer något med rummet när det kommer in rätt lampor. Textil, blommor och lampor – det är viktigare än allt annat, säger Cecilia.

 

Text: Ina Simonsen

 

Läs också:

 10 hem du vill ha bara för köket

 

 Deckarförfattaren gjorde om sophus till gårdshus
 

 Trött på strumpor som försvinner? Se knepet