Taxeringsvärde och fastighetsskatt kan vara rena rama grekiskan för den som inte är insatt. Vi hjälper dig att reda ut begreppen.
1 av 2: Taxeringsvärde och fastighetsskatt kan vara rena rama grekiskan för den som inte är insatt. Vi hjälper dig att reda ut begreppen. Foto: Christer Wahlgren
Den som tycker att ens fastighet är feltaxerad kan begära en skriftlig omprövning hos Skatteverket.
2 av 2: Den som tycker att ens fastighet är feltaxerad kan begära en skriftlig omprövning hos Skatteverket. Foto: Colourbox

Taxeringsvärde – vad är det egentligen?

Taxeringsvärde, fastighetsskatt, fastighetstaxering... hjälp vilken grekiska!

Har du också svårt att hålla reda på de olika begreppen?

Vi hjälper dig att reda ut vad det är egentligen.

Vad är taxeringsvärde?

Taxering är en synonym för skatt, och det är just fastighetsskatten som taxeringsvärdet är kopplat till. Det är helt enkelt det beräknade värdet på en fastighet. Värdet ligger till grund för hur stor fastighetsavgift man ska betala. Ju högre taxeringsvärde, desto högre fastighetsavgift och desto mer får du betala i avgift.

Taxeringsvärdet är ett underlag för beskattning av omkring hälften av landets småhus och ska motsvara 75 procent av marknadsvärdet för jämförbara fastigheter i området. Marknadsvärdet bestäms med hänsyn till det genomsnittliga prisläget i området två år före fastighetstaxeringen.

Det finns ett tak för hur mycket man maximalt måste betala i fastighetsavgift.

Då får du ditt beslut om fastighetstaxering

Omkring den 15 juni skickas de första besluten om fastighetstaxering ut till dig som är fastighetsägare och har skaffat digital brevlåda. För dig som inte har digital brevlåda kommer beslutet i början av juli.

LÄS OCKSÅ: 8 viktiga saker att tänka på när du ska köpa hus

Foto: GETTY IMAGES

Skatteverket beräknar

Det är Skatteverket som bestämmer taxeringsvärdet för alla fastigheter i Sverige. Småhus är den vanligaste fastigheten, vilket gör att det oftast är taxeringsvärde för småhus som menas när begreppet används. För att få fram prisläget analyserar Skatteverkat köpstatistik. En omtaxering sker var tredje år och kuvertet med Skatteverkets förslag på nytt taxeringsvärde bör ha landat i brevlådan någon gång under oktober. De flesta behöver bara kontrollera att uppgifterna stämmer – och stämmer det behöver man inte göra något mer.

Feltaxerad fastighet

Vad gör man om man misstänker att fastigheten är feltaxerad?

– Om man inte är nöjd med taxeringsförslaget kan man begära att Skatteverket omprövar sitt beslut. Det ska göras skriftligt. Begäran om omprövning ska ha kommit in till Skatteverket före utgången av det femte året efter taxeringsåret, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund.

Det är sällan taxeringsvärdet sänks, men det går att begära en justering av värdet om taxeringen för din fastighet inte verkar normal för genomsnittet i området. Exempelvis onormalt stora bullerstörningar kan göra att värdet justeras ner. Om det däremot finns en pool eller värdefulla hus på gården (gäststuga, extra förråd eller liknande) kan värdet i stället justeras upp.

Foto: GETTY IMAGES

Beräkna taxeringsvärde

Är du nyfiken på att beräkna taxeringsvärdet för din fastighet kan du göra det hos Skatteverket. Du behöver ha värdeområdets nummer för att beräkna det. Numret hittar du på din förtryckta fastighetsdeklaration eller det förslag du fått.

När du ska räkna ut taxeringsvärdet är byggnadens ålder viktig. Det kallas värdeår, och är ett årtal som motsvarar en byggnads "tänkta" ålder, med avseende på större om- och tillbyggnader.

LÄS OCKSÅ: Mäklarens bästa knep för att vinna budgivningen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande