1 av 7: HÄNDIG. Underarbetet är viktigt. Gamla möbler har en rejäl stomme i äkta trä. Fjädrar kan knytas ihop. Eventuell sadel som lossnat får man spika fast. Finns det träull får man fördela den på nytt.Sedan är det bara för den händige att börja klä på lapptäcket. Foto: Johan Lotand
2 av 7: MÖNSTRAT. En före detta sunkig fåtölj har fått en ny klädsel av stuvbitar. Foto: Johan Lotand
3 av 7: VACKER. Den gamla skönheten gäller inte bara möbler utan även maskiner. Foto: Johan Lotand
4 av 7: MOTION. I verkstaden finns en gammal sandsäck som Sten har för motionens skull. Foto: Johan Lotand
5 av 7: SOM NY. Att Sten Olofsson började klä om gamla möbler med lapptäcken hände mest av en slump. Stuvbitar blev över och när han blandade dem med utgångna tygprover såg det trevligt ut, sedan var det bara att klippa till önskade storlekar och sy ihop dem. Fåtöljen på bilden är en riktigt tidig Ikea-stol som fått ett nytt liv. Foto: Johan Lotand
6 av 7: FAVORITEN. Sten har en älsklingsstol som är helt sammanfogad med träplugg på ett sådant sätt att den alltid följer din kropps rörelser. Den är mycket bekväm. Hunden, som alltid följer honom, heter Donna och är en sydafrikansk mastiff. Foto: Johan Lotand
7 av 7: INSPIRERANDE. Sten lever som han lär, allt gammalt har sin charm. Överallt i rummet hittar man härliga skyltar och ting. Foto: Johan Lotand

Tapetseraren Sten ger gamla möbler nytt liv

Tapetseraren Sten Olofsson har aldrig köpt en ny möbel till sig själv. Hantverkare som han är kan han konsten att ge en fåtölj ett långt liv. Extra kul är att att han klär om dem med tyg av gamla stuvbitar som han sytt ihop, allt i bästa återvinningsstil.

På vinden, i källaren, i containern - överallt står det en gammal soffa eller fåtölj som har sett sina bästa dagar. Någon har byggt dessa möbler med kärlek och omsorg en gång i tiden.

Soffor och fåtöljer är ofta våra bästa vänner fram till den dag de blir svajiga, lite sunkiga och trådslitna. Ingen vill se åt "favoriten " längre.

Först hamnar den på vinden, som en mellanlandning, innan det är dags för tippen.

Tapserarmästare Sten Olofsson i Laholm är en härligt udda figur med långt silverhår, tatueringar och en Harley-­­Davidson-motorcykel. Sten säger:

- Jag har aldrig köpt en ny möbel!

Han har arbetat som tapetserare i hela sitt liv och slipat sin talang så till den grad att folk söker upp honom långväga ifrån. Han klär lika ofta om gamla veteranbilar som han tar hand om vanliga möbler.

Inspirerande miljö

När Sten hörde att marken och växthusen, som ligger granne med hans gamla 1700-talshus, blev till salu köpte han det. I dag har han inrett sin tapetserarverkstad i ett av växthusen, en märklig och mycket inspirerande miljö där han har byggt upp innerväggar av korsvirke och på vissa ställen av gamla dörrar. Mitt i symaskinsrummet hänger en sandsäck som han boxar på för att hålla sig i form.

Sten hyser en kärlek till gamla möbler som om de vore hans vänner.

- En gammal stol, eller ett bord, har en berättelse, ett liv som man måste ta till sig och lyssna på, säger han medan han visar runt på de arbeten han har på gång.

Tapetserarmästare Sten har också en hund, som han älskar, en sydafrikansk mastiff som heter Donna. Hon gillar att vara med husse i verkstan. Donna undviker skickligt all spik och stålfjäder som ligger här och var. Hon sätter heller inte tänderna i någon av hans möbler, men hon är bra på att hämta hammaren när husse behöver den.

- Titta på stommen i en gammal fåtölj! Vilken kvalitet, säger Sten. Till och med de första Ikeamöblerna har fått lite kultstämpel. Äkta trästomme! Det är synd att kasta bort dem.

"Viktigt med underarbetet"

En av Stens favoritstolar är en vanlig, ostoppad träsak med lågt ryggstöd. Hela stolen är sammanfogad med träplugg på ett sätt att den ständigt är i rörelse när man använder den.

- Den balanserar och avlastar din kropp. Den är bekväm, säger han och väljer att sitta i den när jag ska ta en bild.

Att Sten började klä om gamla soffor och fåtöljer, med lapptäcken, hände av en slump.

- Jag fick många stuvbitar över och när jag blandade dem med gamla tygprover såg jag att det blev snyggt.

Sten klipper tygbitarna i lagom storlek och form, som man gör med ett lapptäcke, och när de större tygstyckena är färdiga är det bara att klä om fåtöljerna.

- Det är viktigt med underarbetet också, säger han.

Man får knyta ihop fjädrar som glidit isär. Har sadelgjorden lossnat är det bara att spika fast den på nytt. Fördela eventuell träull och skaffa ny vadd som du breder ut så jämnt som möjligt.

I England finns ett företag som nytillverkar möbler med gammal design och nytt lapptäcke, i djärva färger och former, dessa möbler kostar en förmögenhet. Det är mycket billigare att göra på Stens vis och tycker du inte att du klarar av det så ta kontakt med honom så kanske han kan hjälpa dig när han inte är ute och kör på vägen på sin HD.

Mästare på tapetsering

Namn: Sten Olofsson.

Ålder: 57.

Familj: Fästmö. En son och dotter som båda har flyttat hemifrån.

Yrke: Tapetserarmästare.

Bor: I Laholm i södra Halland.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!