Tänk på det här innan du köper en bostad

Få objekt på marknaden och stor efterfrågan. Kring storstäderna är trycket på bostäder stort och det gäller att slå till snabbt om man hittar något man gillar. Men det finns en del bra tips från proffsen att ha med sig i bagaget.

Bor du i en storstadsregion så kan du räkna med att läget på fastighetsmarknaden just nu är som sommaren 2014 - het. Priserna i storstadsregionerna stiger sakta, under sommaren har få objekt varit ute till försäljning och trycket är stort. Under de stora visningshelgerna i slutet av augusti brukar visningarna vara fulla igen, och priserna kan dra i väg ordentligt. För den som ska köpa gäller det både att vara snabb i besluten och att ha is i magen. Här är några av mäklarproffsens bästa tips från Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån.

1. Var väl förbered

Se till att du har all finansiering klar, att du har fått lånelöfte från banken och att du har ett tydligt lånetak och vet hur mycket du har råd med.

2. Gör hemläxan ordentligt

Fråga mäklare och kolla slutpriser i de områden du är intresserad av så att du inte riskerar att betala ett överpris. Priserna kan dra i väg när trycket är högt. Ska du köpa villa kan det värt att kolla detaljplanen för området. Hur ser byggplanerna för området ut?

3. Var flitig

Gå på många visningar, prata med många olika mäklare. Då lär du dig marknaden.

4. Var på hugget

Hittar du något du gillar så anmäl ditt intresse till mäklaren direkt. Även om du inte vill lägga ett förhandsbud så kan mäklaren kontakta dig om någon annan vill köpa före visningen.

5. Slå till snabbt

När du gjort din hemläxa kan du fatta ett snabbt beslut - ett måste om du letar i populära storstadsområden. Många objekt säljs före visning.

6. Var taktisk vid budgivningen

Det finns många olika strategier vid budgivning. Höj med samma summa hela tiden, höj direkt efter varje bud, ligg lågt och gå in i budgivningen sent, förvirra med olika storlek på buden – det är omöjligt att veta exakt vilken strategi som är bäst. Men alla mäklare är överens om en sak - det kan vara bra att lägga sig strax över de "fasta gränser" som många håller sig till. Slutar budet på 3,5 miljoner, lägg några tusen över det. Chansen är stor att du spränger någons magiska gräns - lånetaket är ofta satt på en jämn summa.

7. Skriv kontrakt med en gång

Tyvärr är det inte över för att du har vunnit budgivningen. Säljaren bestämmer vem de vill sälja till. Om någon kommer fem minuter innan ni ska skriva kontrakt så måste mäklaren föra fram det budet. Så res inte bort över helgen - se till att skriva kontrakt med en gång.

8. Var noggrann

Bara för att du verkligen vill ha ett hus eller en lägenhet - strunta aldrig väsentliga delar av affären, som att läsa besiktningsprotokollet ordentligt, och se till att ha klart för dig vad som inte ingår i besiktningen.

9. Har du verkligen förälskat dig i ett speciellt område?

I bland finns det mäklare som är specialiserade på ett litet område, och när de får in objekt så kan de kontakta intresserade köpare direkt och sälja utan att objekten hinner går till visning. Se till att stå på intresselistan!

10. Till sist: Köp inte bostad för att spekulera - köp för att bo.

Du ska trivas i ditt hem, och ingen kan säkert säga vad som händer med bostadsmarknaden på sikt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!