Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Sömmerskan Sara Hillersberg, 38.
Sömmerskan Sara Hillersberg, 38.
Sömmerskan Sara Hillersberg, 38.
1 AV 3
"Det är kul rent kreativt att hitta ett nytt användningsområde för något gammalt"
2 AV 3
Sömmerskan Sara Hillersberg, 38.
Foto: Privat
3 AV 3

Sydde bröllopsklänning – av överkast från Ikea

Sömmerskan Sara Hillersberg, 38, tröttnade på att vi slänger så mycket kläder varje år.

Så hon sydde en helt ny klänning – av ett gammalt överkast och en duk.

Nu hyllas hennes kreativa lösning av tusentals på Facebook.

– För mig är det här ett politiskt ställningstagande, säger hon.

Vi köper kläder som aldrig förr i Sverige. På ett år köper en genomsnittlig person över 13 kilo kläder och hemtextilier. 

Och omkring åtta kilo åker rakt i soporna.

Men alla slänger inte gamla tyger. Sömmerskan Sara Hillersberg, 38, från Örebro har i flera års tid gjort om uttjänta textilier till nya klädesplagg. 

– Det är kul rent kreativt att hitta ett nytt användningsområde för något gammalt. Men för mig personligen är alla val man gör politik. Jag var aktiv i Miljöpartiet och Grön Ungdom som ung, och tycker att miljöfrågorna är de viktigaste frågorna på den politiska arenan. För mig är det här ett politiskt ställningstagande genom att visa på hur mycket nya kläder vi köper, säger hon.

LÄS MER: Återbruk – så ger du prylarna ett längre liv 

Använde ett överkast från Ikea

I går laddade hon upp en bild på en av sina kreationer i Facebookgruppen ”Återbruka mera”: en snäv bröllopsklänning med volanger från midjan ner. Runt halslinningen syns ett virkat överstycke med broderade blommor. 

Ursprunget? Ett vitt överkast från Ikea och en bordsduk. Båda två begagnade förstås.

– Nästan alla känner igen det här tyget och det tycker jag är kul. Man kanske har överkastet ute i sommarstugan eller hemma, och så ser man det i klänningen. Jag har sytt fem liknande klänningar, så det är ingen massproduktion direkt. Men det finns en efterfrågan, folk kommer in och frågar efter större storlekar, säger Sara Hillersberg.

LÄS MER: Inred med loppisfynd – så gör proffset 

Hyllas för sin kreativitet

Den hemmasnickrade klänningen har fått tusentals gilla-markeringar, och många i Facebookgruppen hyllar Sara Hillersbergs kreativitet. ”Snacka om uppfinningsrik”, skriver en person. ”Skulle platsa i vilket modemagasin som helst”, skriver en annan.

Att sy en hel klänning från återvunna tyger behöver inte vara så avancerat, men det är en fördel om man inte är helt grön vid symaskinen, säger Sara Hillersberg.

– Den här är inte svår, men man måste ha en liten känsla för passform och proportioner. Jag brukar inte ens utgå från ett mönster när jag gör de här, utan jag klipper på fri hand. Men det är klart, jag har också jobbat som sömmerska nästan hela mitt vuxna liv, säger hon.

LÄS MER: Jessica kunde inte hitta sin bikini – här är hennes smarta lösning 

Testa med gamla sjalar

Vill man testa ett enklare återbruk är det bättre att börja med gamla sjalar. Sara Hillersberg viker dem dubbelt, syr ihop kanterna och klipper ett hål för huvudet. 

– Det är ett enkelt sätt att göra nya tunikor eller toppar. Sjalar har ju ofta så vackra mönster också, säger hon.