1 AV 6
Återlanseras. Köks- och badrumsklassikern Rogen från 1950 återlanseras nu med de för 50-talet tidstypiska ­metallvredena. Diskbänksblandare, 1 595 kronor, FM Mattsson
2 AV 6
Foto: @Magnus Fond
3 AV 6
Prylar som passar till kranen:Margretheskålen är en klassiker som ­designades av Sigvard Bernadotte och Acton Bjørn 1950. Skålset, 497 kronor, Cervera.
4 AV 6
Prylar som passar till kranen: Tvålpump i porslin, 99 kronor, Åhléns.
5 AV 6
Prylar som passar till kranen: Kökshandduk med blomtryck, 39 kronor, ­Lagerhaus.
6 AV 6
Prylar som passar till kranen: Bestickserie med svarta eller vita plasthandtag av rostfritt stål, 16 delar, 199 kronor, Ellos.

Sveriges mest kända kran kommer igen

Minns ni kranarna med en röd och en blå prick?

Blandaren fick sedan de oförglömliga grå plastvreden som syntes överallt i Sverige. Nu återlanseras blandaren Rogen i original­design från 50-talet.

Susanne Ellingsworth

Den nya svenska köksstandarden ­sattes 1950. En måttstandardiserad inredning till kök som bland annat innebar bättre ­arbetshöjd och större arbetsytor.

Köket var fortfarande hemmafruarnas revir och alla mått utgick från den svenska genomsnittskvinnans längd.

Sedan 30-talet hade köken varit små och opraktiska­. Nu hyllades husmodern och hennes arbete skulle ­underlättas med rostfria diskbänkar, överskåp med ­skjutluckor och snart kom alla nya apparater. Det var vid den här tiden som kranen Rogen gjorde entré i svenska kök och badrum.

Rogen var standard

I Mora blomstrade produktionen då nya kök ska byggas och inredas, både i bostadshus, flerfamiljshus samt på de många landställen som svenskarna nu hade råd att investera i.

Rogen utgjorde dåtida standard för vattenkranar­ och installerades på bred front. Kranen var först med modern­ o-ringstätning. Från start hade Rogen metall­rattar som senare, under 60-talet, byttes till de välkända plastvredena med en röd och en blå prick.